Autor Wątek: Szukam pokrowca - prezent dla męża wędkarza  (Przeczytany 7381 razy)

Offline zona_wedkarza

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Szukam pokrowca - prezent dla męża wędkarza
« dnia: 16.05.2017, 14:27 »
Witam,
jestem żoną wędkarza, któremu zbliżają się Imieniny i chciałabym w prezencie dać mu pokrowiec na wędki.
Jest tylko mały problem:) Kompletnie się na tym nie znam:) Mimo, że dużo czytałam i szukałam, w dalszym ciągu nie potrafię określić co warto a czego nie warto kupować.
Proszę o pomoc:) Mój mąż posiada 4 wędki, na 3 wędkach jest napisane feeder a na jednej spinning. Najdłuższa ma 395 cm.
Nie wiem jakie informacje są jeszcze przydatne. Chciałabym, żeby mąż był zadowolony, to przede wszystkim:) Dobry jakościowo, sprawdzony sprzęt, wy się na tym znacie:)
Mam nadzieję podzielicie się ze mną swoją opinią i doświadczeniem:)
Pozdrawiam Was serdecznie:)

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Szukam pokrowca - prezent dla męża wędkarza
« Odpowiedź #1 dnia: 16.05.2017, 14:30 »
Niech mąż tutaj napisze, jaki chciałby pokrowiec i problem z głowy :P
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline zona_wedkarza

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 16.05.2017, 14:34 »
Tak by pewnie było dużo prościej ale niespodzianki żadnej :)

Offline FanFeeder

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 34
« Odpowiedź #3 dnia: 16.05.2017, 14:38 »
A spinning jakiej jest długości? Jak 270 cm to potrzebny jest pokrowiec o długości co najmniej 140 cm. Jak np. spinning ma 240 cm, to najdłuższą w transporcie wędkę będzie ten feeder 395 cm ale to tez powoduje że pokrowiec musi mieć te 140 cm bo w pokrowiec 130 raczej się nie zmieści.  Z kolejnej strony patrząc, czy wszystkie wędki zawsze wozi razem? Bo jak jedzie z feederami to może nie zabiera spinningu? Może jednak trzeba byłoby przyjąć na początek dł 140 cm i aby weszły trzy wędki razem z kołowrotkami, o ile mąż oczywiście wozi pomontowane wszystko razem, bo ja np. przykręcam kołowrotek do wędki dopiero nad wodą :P
"Ale w jednym i drugim przypadku musi mieć w sercu tą iskrę, ten żar który rozpala wyobraźnie i sprawia, że tęsknimy za kolejną wyprawą, za kolejnym sezonem. Sposób na życie, sposób myślenia: Ja, natura, ryba, pasja, wyzwanie, tajemnica."

Tench_fan

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 16.05.2017, 14:43 »
A spinning jakiej jest długości? Jak 270 cm to potrzebny jest pokrowiec o długości co najmniej 140 cm. Jak np. spinning ma 240 cm, to najdłuższą w transporcie wędkę będzie ten feeder 395 cm ale to tez powoduje że pokrowiec musi mieć te 140 cm bo w pokrowiec 130 raczej się nie zmieści.  Z kolejnej strony patrząc, czy wszystkie wędki zawsze wozi razem? Bo jak jedzie z feederami to może nie zabiera spinningu? Może jednak trzeba byłoby przyjąć na początek dł 140 cm i aby weszły trzy wędki razem z kołowrotkami, o ile mąż oczywiście wozi pomontowane wszystko razem, bo ja np. przykręcam kołowrotek do wędki dopiero nad wodą :P
Wszystko się zgadza pod warunkiem, że któryś feeder nie jest w dwuskładzie...
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Mati C

• Ekspert
  • Reputacja: 69
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 16.05.2017, 14:47 »
Feeder 395 cm w dwuskładzie będzie miał kolo 180 cm... Pokrowiec będzie potrzebny ciut dłuższy

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
« Odpowiedź #6 dnia: 16.05.2017, 14:52 »
Feeder 395 cm w dwuskładzie będzie miał kolo 180 cm... Pokrowiec będzie potrzebny ciut dłuższy

Pała z matmy. 395/2 = 197,5 ;) Jeden skład miałby prawie 2 metry (w teorii, a praktyce ciut więcej), ale takie długie wędziska są zazwyczaj w trzech składach. To jest najdłuższa wędka, więc nie wiemy, jakie są pozostałe.
Marcin

Offline zona_wedkarza

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 16.05.2017, 14:56 »
To tak, z tego co zaobserwowałam:) mąż zwykle zabiera dwie wędki, bo zawsze coś zostaje;) ale które dokładnie to z tym gorzej:) Spinning ma 270 cm. Jak wędki są złożone to są niższe ode mnie a ja mam 170 cm wzrostu. I wozi je już z zamontowanym kołowrotkiem tego jestem na 100% pewna:)

Offline ogrmaster

• Ekspert
  • Reputacja: 73
« Odpowiedź #8 dnia: 16.05.2017, 15:24 »
dopytam o najważniejsze:) Jaki budżet może Pani przeznaczyć na ten pokrowiec?
„To, co i tak ma spaść, należy popchnąć” – Fryderyk Nietzsche
Michał

Offline FanFeeder

« Odpowiedź #9 dnia: 16.05.2017, 15:27 »
No tak, koledzy po mnie dopisali że jeszcze mogą być wędki dwuskładowe. Ja założyłem rozwiązania najpopularniejsze. Skoro są krótsze niż 170, to jednak należy wnioskować, że są w trzyskładzie. A spinning jest jakiej długości? Bo 300 cm, to ponad 150 cm w transporcie...
"Ale w jednym i drugim przypadku musi mieć w sercu tą iskrę, ten żar który rozpala wyobraźnie i sprawia, że tęsknimy za kolejną wyprawą, za kolejnym sezonem. Sposób na życie, sposób myślenia: Ja, natura, ryba, pasja, wyzwanie, tajemnica."

Tench_fan

Offline ogrmaster

• Ekspert
  • Reputacja: 73
« Odpowiedź #10 dnia: 16.05.2017, 15:30 »
Ze swojej strony polecam bezpieczną opcję względem opisanej sytuacji. Posiadam taki w wersji na cztery wędki i złego słowa o nim nie powiem:

https://sklepdrapieznik.pl/sklep/pokrowce-korum-i-preston/13952-pokrowiec-preston-monster-11-rod-holdall-160cm.html
„To, co i tak ma spaść, należy popchnąć” – Fryderyk Nietzsche
Michał

Offline zona_wedkarza

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 16.05.2017, 15:46 »
W ogóle to dziękuję za taki odzew!!!:D dotarłam do domu i moge powiedzieć ze wymiary wędek to: feeder 395, feeder 360, picker/ feeder(tak bylo napisane na wędce) 320, i spinning tak jak pisałam ma 270 cm. Co do budżetu, nie wiem ile takie rzeczy kosztują więc ciężko mi powiedzieć:) jestem otwarta na propozycje, tak powiem, jeżeli coś jeszcze mogłoby pomóc postaram się odpowiedzieć:)

Offline pejcz

• Reputacja: 30
  • Wędkarski komandos-popierduła
    • Galeria
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #12 dnia: 16.05.2017, 15:56 »
pomocna była by długość składowa wędek, albo chociaż pełne nazwy (firma + model + długość) wędek.

Ze swojej strony mogę polecić pokrowiec Team Dragon - posiadam i sobie chwalę. Na potrzeby męża spokojnie wystarczy dwukomorowy. Dostępne są różne długości. Tu przykładowy link http://sklep-wedkarski.info/pokrowiec_team_dragon_2_komory_155cm_z_kieszeniami-2954i
Piotr

Machaj wędą, ryby będą!

Offline FanFeeder

« Odpowiedź #13 dnia: 16.05.2017, 16:06 »
jeżeli coś jeszcze mogłoby pomóc postaram się odpowiedzieć:)

Musisz mieć ustaloną długość do transportu wędki, która jest najdłuższa po rozłożeniu jej na części. Ten picker/feeder 320 jest składany na dwie czy trzy części?

Na potrzeby męża spokojnie wystarczy dwukomorowy. Dostępne są różne długości. Tu przykładowy link http://sklep-wedkarski.info/pokrowiec_team_dragon_2_komory_155cm_z_kieszeniami-2954i

Ten Dragon fajny :) Teraz niby wystarczy dwukomorowy, to fakt, ale wiemy jak jest, jak się pojawia coraz więcej sprzętu. Może zacząć brać choćby kij do rakiety zanętowej albo bat do spławika, więc warto spojrzeć rozwojowo :)

Tench_fan

Offline Shiemano

• Ekspert
  • Reputacja: 124
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #14 dnia: 16.05.2017, 16:08 »
Z czystym sumieniem ten mogę Pani polecić. Starannie wykonany, zamki mocne, pokrowiec na długie lata ;)

http://allegro.pl/pokrowiec-na-4-wedki-cormoran-ii-komory-155cm-5090-i6183271656.html?reco_id=49f96b24-3a40-11e7-8545-027c4e56432b