Rolnik szatana:
"Witam,
jakie macie metody na tego króla jezior i rzek jak lew jest królem dżungli
zasadzam się na niego od 4 lat największy 37 cm najmniejszy 15 cm

w tym roku chce spróbować tego Turkuć podjadek pono killer
tak zawsze na rosówki/trupek(ale to sandacze podjadały mi bardziej)/żywiec(szczupak) "
Noo, jeżeli masz pewność że w Twojej wodzie pływają duże sumy, a pomimo tego od czterech lat Twoja największa ryba miała 37cm, to na pewno można już wysnuć wartościowe wnioski... Z całą pewnością łowisz źle.

Mógłbym tutaj bardzo długo z Tobą dyskutować i doradzać. Ale łatwiej i myślę że lepiej będzie skierować Cię do małej kopalni wiedzy jaką jest Forum Łowców Sumów.
http://www.sum.pawluk.net.pl/forum/index.phpNie twierdzę że jest to najlepsze forum w naszym kraju. Jednak nie jest przeładowane mało istotnymi, czy wręcz błędnymi informacjami....(choć i takie się zdażają).. Znajdziesz tam dużo cennych i wartościowych porad. Sam się na tym forum wychowałem.
Do lipca jest jeszcze trochę czasu, więc zdążysz przestudiować.
Wstępnie tylko zaznaczę, że skuteczne łowienie sumów to nie zawsze robota łatwa, lekka i przyjemna. Zwłaszcza na początku. Naprawdę

Najpewniej masz już świadomość że do stacjonarki konieczny jest ponton, lub inne pływadło. Jeżeli łowisz na dużej rzece, lub konieczne są dalekie wywózki, to raczej solidne pływadło. Może być małe 200-250cm ale porządne. Weź pod uwagę że może zaistnieć potrzeba wywożenia w nocy, w czasie burzy, ulewy, wysokiej wody itd...
Weź także pod uwagę ,że wstępna nauka potrwa przynajmniej 2-3 sezony..Możliwe że już w pierwszym sezonie coś porządnego trafisz. Jednak pierwsze kilka sezonów to raczej tzw, płacenie frycowego...
Raczej też nie zachęcam do korzystania z usług przewodników w naszym kraju...Owszem powiedzą i pokażą co nieco...Ale faktycznie to nikomu kto zarabia na tym pieniądze nie zależy aby hojnie sprzedawać swoją zdobywaną latami wiedzę...
Proponuję samemu dochodzić po nitce do kłębka. Mowa o praktyce. Teoria,- oczywiście forum, i ogólnie internet.
W razie konkretnych pytań postaram się udzielić odpowiedzi także tutaj. Na SiG.