Autor Wątek: Sum - jak łowić?  (Przeczytany 176340 razy)

grzesiek76

• Gość
Odp: Sum - jak łowić?
« Odpowiedź #75 dnia: 23.05.2015, 21:26 »

Offline mirgag

• Ekspert
  • Reputacja: 137
  • Mirosław
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #76 dnia: 24.05.2015, 10:57 »
*Jedynie upór i determinacja są wszechmocne*
Mirosław

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: 25.05.2015, 20:19 »
:)
https://www.facebook.com/aldo.vecchietti.1/videos/1611280862444191/

Niestety nie potrafię inaczej wklejać filmików z FB..

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 31.05.2015, 14:45 »
Post kolegi Mariusza zamieszczony dzisiaj  na fejsbuku :

" Apropo łowienia sumów !!! Sumy to moja pasja . a pasji się nie zabija . Dotyczy to także innych gatunków ryb które są dla nas pasją . Warto o tym pamiętać . Pozdrawiam prawdziwych wędkarzy!! "

Zgadzam się.

Offline rolnik_szatana

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #79 dnia: 06.06.2015, 00:18 »
Witam,

jakie macie metody na tego króla jezior i rzek jak lew jest królem dżungli
zasadzam się na niego od 4 lat  największy 37 cm najmniejszy 15 cm :P
w tym roku chce spróbować tego Turkuć podjadek pono killer
tak zawsze na  rosówki/trupek(ale to sandacze podjadały mi bardziej)/żywiec(szczupak) 

Offline zajcu

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 8
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #80 dnia: 06.06.2015, 00:55 »
myślę,że tu znajdziesz odpowiedz :
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=823.0
Pozdrawiam Paweł.
„Nie oczekuj lepszych rezultatów, jeśli wciąż robisz to samo”
Albert Einstein

Offline Loktok

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
« Odpowiedź #81 dnia: 06.06.2015, 08:12 »
Jeżeli pływają tam duże sumy to proponuje zwiększyć wielkość żywca duża plotka, karas, karpik. A jeżeli masz czas i finanse to możesz ponecić trochę dużym peletem sumowym, ale to nie kwestia 1 czy 2 razy tylko 1-2 lata żeby nauczyć je tego pokarmu.
Pozdrawiam Michał

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: 06.06.2015, 11:05 »
Rolnik szatana:
"Witam,

jakie macie metody na tego króla jezior i rzek jak lew jest królem dżungli
zasadzam się na niego od 4 lat  największy 37 cm najmniejszy 15 cm :P
w tym roku chce spróbować tego Turkuć podjadek pono killer
tak zawsze na  rosówki/trupek(ale to sandacze podjadały mi bardziej)/żywiec(szczupak)  "

Noo, jeżeli masz pewność że w Twojej wodzie pływają duże sumy, a pomimo tego od czterech lat Twoja największa ryba miała 37cm, to na pewno można już wysnuć wartościowe wnioski... Z całą pewnością łowisz źle. :)
Mógłbym tutaj bardzo długo z Tobą dyskutować i doradzać. Ale łatwiej i myślę że lepiej będzie skierować Cię do małej kopalni wiedzy jaką jest Forum Łowców Sumów. http://www.sum.pawluk.net.pl/forum/index.php

Nie twierdzę że jest to najlepsze forum w naszym kraju. Jednak nie jest przeładowane mało istotnymi, czy wręcz błędnymi informacjami....(choć i takie się zdażają).. Znajdziesz tam dużo cennych i wartościowych porad. Sam się na tym forum wychowałem.
Do lipca jest jeszcze trochę czasu, więc zdążysz przestudiować.

Wstępnie tylko zaznaczę, że skuteczne łowienie sumów to nie zawsze robota łatwa, lekka i przyjemna. Zwłaszcza na początku. Naprawdę :)
Najpewniej masz już świadomość że do stacjonarki konieczny jest ponton, lub inne pływadło. Jeżeli łowisz na dużej rzece, lub konieczne są dalekie wywózki, to raczej solidne pływadło. Może być małe 200-250cm ale porządne. Weź pod uwagę że może zaistnieć potrzeba wywożenia w nocy, w czasie burzy, ulewy, wysokiej wody itd...

Weź także pod uwagę ,że wstępna nauka potrwa przynajmniej 2-3 sezony..Możliwe że już w pierwszym sezonie coś porządnego trafisz. Jednak pierwsze kilka sezonów to raczej tzw, płacenie frycowego...
Raczej też nie zachęcam do korzystania z usług przewodników w naszym kraju...Owszem powiedzą i pokażą co nieco...Ale faktycznie to nikomu kto zarabia na tym pieniądze nie zależy aby hojnie sprzedawać swoją zdobywaną latami wiedzę...
Proponuję samemu dochodzić po nitce do kłębka. Mowa o praktyce. Teoria,- oczywiście forum, i ogólnie internet.
W razie konkretnych pytań postaram się udzielić odpowiedzi także tutaj. Na SiG.

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #83 dnia: 06.06.2015, 12:00 »
Zastanawiam się czy ten wątek połączyć z wątkiem "Sum - jak łowić?" z działu "Sposób na...".
Nie wiem czy koledze rolnik_szatana chodziło konkretnie o dyskusję na temat zestawu żywcowego na suma czy też ogólnie na temat łowienia sumów.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline rolnik_szatana

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #84 dnia: 06.06.2015, 12:54 »
Zastanawiam się czy ten wątek połączyć z wątkiem "Sum - jak łowić?" z działu "Sposób na...".
Nie wiem czy koledze rolnik_szatana chodziło konkretnie o dyskusję na temat zestawu żywcowego na suma czy też ogólnie na temat łowienia sumów.

Chodziło mi o wszystko wsze spostrzeżenia zestawy taktyki :P i co tam macie na nie heheh :)

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #85 dnia: 06.06.2015, 13:29 »
No to chyba lepiej będzie połączyć oba wątki, co też właśnie uczyniłem :)
Myślę, że Grzesiek udzieli Tobie bardzo kompetentnych odpowiedzi :)
Pozdrawiam
Mateusz

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: 06.06.2015, 13:54 »

chodziło mi o wszystko wsze spostrzeżenia zestawy taktyki :P i co tam macie na nie heheh :)

Przede wszystkim na początku skupiłbym się na poszukiwaniu miejscówek. Czas poświęcony na ich szukanie nigdy nie jest czasem straconym. Moich kilka pierwszych sezonów wyglądało tak że owszem wędki często ze sobą woziłem, ale najwięcej czasu poświęcałem na odnajdywanie miejscówek. W moim przypadku była to rzeka. Przejechałem setki kilometrów samochodem i przeszedłem wzdłuż rzeki przynajmniej kolejne dziesiątki. Najlepiej robić to w czasie niskiego stanu wody. Brałem ze sobą pickera, kilka ciężarków w kieszeń , szedłem i pukałem. Szukałem głębokich ciekawych miejsc, możliwe mało uczęszczanych i "niedostępnych". Miejscówka to podstawa. Najlepiej w "dziczy" - wiadomo konkurencja.
Jeżeli już wytypujesz ciekawe miejscówki, można łowić.
Osobiście nadal łowię tylko z brzegu. Tzw. stacjonarka. Generalnie są tutaj dwie metody: Podwodny spławik, oraz boja ze zrywką.  Obie są skuteczne. (po szczegółowe ich opisy odsyłam choćby na FŁS) Na płytszych łowiskach do powiedzmy 5m zazwyczaj lepiej sprawdza się U-pose. Na głębszych boja ze zrywką. To w dużym uproszczeniu.
Kolejna sprawa to żywiec. Cżęsto istotny jest tutaj gatunek, Ale to zależy od łowiska, a czasem także sezonu. Zazwyczaj jest to metoda prób i błędów. Z wielkością różnie bywa...Mogę powiedzieć że swoją życiówke dostałem na około 15-18cm krąpika, bo po prostu nie miałem innego żywca. Zaś największego suma jakiego kiedykolwiek zaciąłem, trafiłem na podobnej wielkości klenika, bo także nie miałem innej przynęty...

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: 07.06.2015, 23:03 »
Kolejny, kapitalny "wielki kot" Svena.
Już nie mogę się doczekać rozpoczęcia sezonu :)

Offline Ostry

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 37
    • Galeria
« Odpowiedź #88 dnia: 08.06.2015, 08:24 »
Przepiękna ryba, ja też odliczam już dni do lipca  :narybki: może w końcu uda się przekroczyć barierę 120 cm ....
Marcin

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 10.06.2015, 20:33 »
Kto wie? Kto zgadnie?
Jaka to ryba, no i kto jest łowcą tego okazu? :)