Autor Wątek: Shimano Speedmaster a Bestmaster  (Przeczytany 3747 razy)

Offline michaszek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 21
    • Koło Puławy Azoty
Shimano Speedmaster a Bestmaster
« dnia: 22.05.2017, 10:09 »
Witam.
Ostatnio troszkę "pospierałem" się z kolegą, który zastanawia się którego wybrać feederka. Nie łowiłem nimi ale wziołem "temat" na chłopski rozum i według mnie speedmaster jest wędką "miększą" w porównaniu do beastmastera, przeznaczona do szybkiego łowienia na krótszych dystansach. Jeśli się mylę to proszę o "naprostowanie" ;)
PZW Koło Puławy Azoty
Feeder Team Azoty Puławy

Ryba1987

• Gość
Odp: Shimano Speedmaster a Bestmaster
« Odpowiedź #1 dnia: 22.05.2017, 13:10 »
Za bardzo uogolniasz.. speedmastery to seria wyżej od beastmasterek, co do pracy to inaczej będą pracowały feedery przy różnej długości, c.w. itd.. osobiście mam commerciala cx 10ft a brat ma speedmastera ax 10ft, podobnie pracują chociaż ax ma głębsze ugiecie. Oraz wg mnie jest troszkę lepiej wyważony bo mimo że ax wazy mniej niż cx to miałem wrażenie że czuje mniejsza masę przy kołowrotkach o masie +/- 10gram różnicy.
Posiadam też speedmastera ax 8ft oraz beastmastera commerciala 8ft jak na razie to lowilem axem i jest mega przyjemny, cxem 8ft nie lowilem ale na sucho to cx jest lzejszy 108gr v 125gr od ax'a, ten drugi szybciej "gasnie".
Mam jeszcze beastmastera 9/11 ale to zupelnie inna konstrukcja i praca, chociaz mi sie bardzo podoba bo jest bardzo "lejacy" i dlugo gasnie po machnieciu :) Kazdy kij jest inny.

Offline michaszek

• Aktywny użytkownik
    • Koło Puławy Azoty
« Odpowiedź #2 dnia: 22.05.2017, 14:29 »
Dobrze rozumiem, że różnica między ax, a cx to ugiecie czyli ax jest miększa od cx ? Kumpel zastanawia się właśnie nad Bestmaster Commercial cx 12 (dwuskład). 
PZW Koło Puławy Azoty
Feeder Team Azoty Puławy

Ryba1987

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 22.05.2017, 14:37 »
Nie tak do końca jest miększa - szybciej gaśnie to znaczy jak ją bujniesz na sucho prawo lewo to pierwsza do swojej postaci powróci AX.
Ugięcie - wejście w pełniejszą parabolę jak dla mnie głębsze ma AX. Czyli niby sztywniejsza a jednak spolegliwsza :)
Ja łowię na max 10ft kije (wyjątkiem drennan 10/11 ultralight feeder/bomb).

Chod-Rig

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 22.05.2017, 15:08 »
Speedmastery to większy moduł węglowy, przez co wędki są cieńsze i sztywniejsze.

Ryba1987

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 22.05.2017, 15:48 »
Speedmaster sztywny.. miałeś go w ręku chociaż ? To jest chyba najbardziej spolegliwy kij jaki shimano wypuściło od dłuższego czasu nie biorąc pod uwagę spinningu powerloop zander (w latach '90 produkowany). Nie wprowadzaj chłopaka w błąd bo oznaczenia węgla =/= rzeczywistości.
W załączniku masz "sztywny kij" (karpik ~2kg)

Chod-Rig

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22.05.2017, 16:05 »
Speedmaster sztywny.. miałeś go w ręku chociaż ? To jest chyba najbardziej spolegliwy kij jaki shimano wypuściło od dłuższego czasu nie biorąc pod uwagę spinningu powerloop zander (w latach '90 produkowany). Nie wprowadzaj chłopaka w błąd bo oznaczenia węgla =/= rzeczywistości.
Tak! Mam jeszcze w tubach nówki 3,90 i 2,70 stare wersje AX. Podesłać Ci zdjęcie?
Speedmasterem Heavy Feeder to można sumy targać a przy nim Beastmaster Heavy to zwykła kluska :)

Offline MarcinD

• Ekspert
  • Reputacja: 279
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 22.05.2017, 16:16 »
Tak! Mam jeszcze w tubach nówki 3,90 i 2,70 stare wersje AX. Podesłać Ci zdjęcie?
Speedmasterem Heavy Feeder to można sumy targać a przy nim Beastmaster Heavy to zwykła kluska :-)

Mam Speedmastera AX Commercial i to progresywna klucha. Pokaż ugięcie tego Heavy feeder skoro tak twierdzisz, tylko pełne ugięcie a nie szczytówki.

Edit, tu znalazłem film z heavy feeder w akcji na 8kg karpiu, mi to wygląda na kluchę... zdjęcie z ugięciem w 25sek filmu

Chod-Rig

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 22.05.2017, 16:59 »
Porównywanie obecnego Commerciala do starego AX nie ma sensu.
Popatrz na wcześniejsze produkcje Martina z mark.cz tam dobrze pokazany jest model Heavy 3,90m.

Obecny Commercial pracą przypomina wczesniejszą Ultegrę. Blaki smuklejsze, przez co ładnie układają się w parabolę i nie ma to nic wspólnego z kluchowatością. Po prostu te wędki przeznaczone są do innych zadań.

Nie jestem pośrednikiem Shimano a swoje opinie wyrażam tylko jako osoba przez ręce której przeszły niemalże wszystkie feedery Shimano, począwszy od starych Stradiców i Techniumów. Chcesz wierzyć to wierz, jeśli nie to szukaj odpowiedzi dalej.

Offline michaszek

• Aktywny użytkownik
    • Koło Puławy Azoty
« Odpowiedź #9 dnia: 23.05.2017, 10:20 »
Dzięki koledzy za rozjaśnienie :beer: Wybrany został Beastmaster Commercial cx12 w dwuskładzie :)
PZW Koło Puławy Azoty
Feeder Team Azoty Puławy

Offline jazgarek

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #10 dnia: 23.05.2017, 17:27 »
Cześć,

Sam zastanawiałem się nad obiema wersjami, ale w krótkiej wersji - 2,4 m, obie do 40 g. Oto porównanie z Drapieżnika:

"Z obydwu wędek Beastmaster wydaje się być minimalnie wolniejszy od Speedmastera. Speedmaster z kolei ugięcie ma delikatnie przesunięte w stronę szczytu. W pełnym ugięciu oba wędziska uginają się praktycznie identycznie w ładną parabolę. Przy wymachu Speedmaster gaśnie minimalnie szybciej od Beastmastera. Rozkład przelotek w wędkach jest identyczny, rękojeść w Beastmasterze o około 1cm dłuższa."

W załącznikach również zdjęcia od chłopaków.

Wędki wydają się bardzo podobne. Sam wybrałem Beastmastera. Speedmastera miałem już wcześniej, w wersji 3 m, 70 g. Lepiej mi się łowi na Speedmastera, po prostu uwielbiam tę wędkę. W tym przypadku to jednak żadne porównanie, bo długości 2,4 i 3 m to ogromna różnica.

Kuba

Offline jazgarek

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #11 dnia: 23.05.2017, 17:33 »
Tutaj zdjęcia Speedmastera:
Kuba

Chod-Rig

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 23.05.2017, 17:44 »
:thumbup:

Offline michaszek

• Aktywny użytkownik
    • Koło Puławy Azoty
« Odpowiedź #13 dnia: 23.05.2017, 23:45 »
Dzięki jazgarek za rozwianie wszelkich wątpliwości

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

PZW Koło Puławy Azoty
Feeder Team Azoty Puławy

Ryba1987

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 24.05.2017, 07:45 »
Speedmasterem Heavy Feeder to można sumy targać a przy nim Beastmaster Heavy to zwykła kluska :)
Podsyłaj, tylko pewnie skończy się na "gadaniu" podobnie jak z podsyłaniem linków do kołowrotków made in japan za pół ceny ;)