Autor Wątek: Stoper w odległościówce  (Przeczytany 15753 razy)

Offline jalon1

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 11
Stoper w odległościówce
« dnia: 25.05.2017, 23:00 »
Witam forumowiczów !  W temacie stoperów powiedziano niemal wszystko , można wykonywać  je z kordonka bawełnianego, pojedynczej pętli z żyłki np. 0.18 , podwójnej pętli z żyłki  0.12  itp. Ale kto nie miał z tymi rozwiązaniami kłopotów nad woda ? Rozpatrując jednak fizyczny aspekt stopera, zależy nam na stworzeniu elementy na żyłce który ma na tyle duży współczynnik tarcia aby powstające siły na przelotkach w momencie wyrzutu nie powodowały przesuwania się pętli węzełka wzdłuż żyłki. Współczynnik tarcia zależy od powierzchni styku i siły nacisku zwojów węzła na żyłkę główną. W węzłach żyłkowych powierzchnia styku jest sumą punktowych powierzchni styku oplotów węzła na żyłce głównej. Owalna żyłka , owalny oplot to mała powierzchnia styku i stoper może sprawiać problemy. A co będzie gdy owalny przekrój zastąpimy płaskim- zwiększymy tarcie !!!! i o to chodzi  !!!! Poszukiwałem optymalnego materiału i rozwiązanie okazało się banalne.W sklepie Rossman  znalazłem materiał, który spełnia moje oczekiwania,  a jest nim płaska i elastyczna nitka do higieny jamy ustnej. Kosztuje okol 5 zł, wystarczy na 2-3 lata wędkowania, zaciśnięty węzeł na żyłce ulega jakby " wulkanizacji" dając mały plastikowy guzełek doskonale trzymający się żyłki głównej i przesuwający się ze znacznym oporem. Węzeł można zobaczyć na YT  pokazuje go Pan Horemski. Wędkuję odległościówką od 1984 roku .Pozdrawiam serdecznie , życzę napiętej żyłki i wygiętego kija !!!!

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
Odp: Stoper w odległościówce
« Odpowiedź #1 dnia: 25.05.2017, 23:10 »
Kordonek, kordonkiem, ale ja używałem nici bawełnianej podwójnie złożonej :)
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 150
« Odpowiedź #2 dnia: 26.05.2017, 03:31 »
Również używam nici bawełnianej. Po namoczeniu lepiej się trzyma no i nie stwarza problemów podczas zarzutu.

Offline grych

• Ekspert
  • Reputacja: 53
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 26.05.2017, 08:38 »
Kiedyś, w zamierzchłych czasach w prasie wędkarskiej (wtedy chyba jedynie słusznej, bo innej nie było, lub dopiero tytuły zaczęły się pojawiać i było strasznie trudno je dostać) wyczytałem, że stoper najlepiej zrobić z włóczki, ale w ten sposób, że na żyłce zawiązać go w formie "ósemki" i po zaciśnięciu stoper potraktować lakierem do paznokci (żeby właśnie nie pił wody)  Z powodzeniem stosuję ten 'patent' do dzisiaj kiedy nie zauważę, że skończyły mi się 'kupne' stopery. To był początek lat 90-tych, w sklepach nie było jeszcze tego wszystkiego co dzisiaj (mówię tu akurat o niciach i itp.) a włóczkę moja matka zawsze miała, więc materiał był ;) :) 

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #4 dnia: 26.05.2017, 13:12 »
Ja używałem żyłki do wiązania stoperów, obecnie stosuje power/feeder gum i sprawdza mi się wyśmienicie.

Offline Piitubski

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 25
« Odpowiedź #5 dnia: 26.05.2017, 13:52 »
Wyczynowcy: Lorenc, Horemski, Górecki robią stopery z żyłki.

Offline drzejko

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 19
  • Chcesz łowić - wypuszczaj!
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 26.05.2017, 14:38 »
Używam czerwonej nici nylonowej w rozmiarze D (grubsza). Wiążę typowym węzłem do stopera. Końcówki zostawiam około 2 cm. Węzeł się nie przesuwa, ale jak chcę zmienić głębokość muszę przeciąć stoper i zawiązać nowy.
Z pozdrowieniami,
Andrzej

Offline Shiemano

• Ekspert
  • Reputacja: 124
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #7 dnia: 26.05.2017, 14:47 »

ProBono

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 28.05.2017, 09:21 »
Ja używam nici dentystycznej od kilkunastu lat. Jest naprawdę dobrym rozwiązaniem

Offline Maro81

• Ekspert
  • Reputacja: 60
    • Drennan

Offline mirek

• Ekspert
  • Reputacja: 80
« Odpowiedź #10 dnia: 28.05.2017, 18:51 »