Autor Wątek: Kontrole  (Przeczytany 5217 razy)

Offline bigdom

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Mam swoje zdanie i nie zawaham się go użyć!!!
  • Ulubione metody: feeder
Kontrole
« dnia: 21.02.2015, 16:00 »
Dziś z andrzejm spędziliśmy kolejne piękne i bezrybne przedpołudnie nad wodą.
Zamiast ryb zaszczycili nas panowie z policji wodnej. Wcześniej miałem już z nimi do czynienia i bardzo mi było miło, że kontrolują wody. W porządku goście, sprawdzili karty, pogadali chwilkę i pojechali dalej. Natomiast nigdy nie miałem kontroli ze straży rybackiej, zarówno PSR, jak i SSR.
Jak u Was wyglądają kontrole? Kto kontroluje i z jaką częstotliwością? Czy Panowie są wg. Was OK, czy buractwo z nich wychodzi straszne i trzeba się potem odgryzać np. kulkami ziołowymi, jak to robił kiedyś Druid :) ?
Nigdy w życiu nie złowiłem karpia i dobrze mi z tym :)
Dominik

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Kontrole
« Odpowiedź #1 dnia: 21.02.2015, 16:08 »
U mnie PSR i SSR mają tak jakby wybrane obszary akwenów i tam są dość często nawet po kilka razy w miesiącu, ale za to resztę akwenu odwiedzają raz na rok... Jak przez 3 lata byłem kontrolowany 2 razy, raz przez SSR i policje, drugi raz przez straż leśną i policję i to tyle. Kontrole polegały u mnie tylko na sprawdzeniu czy mam wpisany numer łowiska w rejestr i opłacone składki. Nie sprawdzali nic więcej.

Natomiast zdarzały się u mnie takie sytuacje, że np podchodziło dwóch strażników SSR i kontrolowali dosłownie wszystko, każdą najmniejszą pierdołę, a jak coś znaleźli to leciał tekst w stylu: "Możemy wystawić Panu mandat w wysokości 100zł, albo może Pan zapłacić 50zł bez zbędnej papierologii, co Pan wybiera?"
Normalnie na bezczelnego, zero skrupułów jak za komuny...
Pozdrawiam
Marcin

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
« Odpowiedź #2 dnia: 21.02.2015, 16:30 »
U mnie z kontrolami jest roznie dzialaja PSR , SSR, oraz policja
kontrola odbywa sie z rozna czestotliwoscia w tamtym roku gdy byl lod i dalo sie dzialac na lodzie wziolem sobie tydzien urlopu aby po grasowac po lodzie w pierszy dzien kotrola PSR w drugi w trzecim dniu mowie im przeciez mnie znacie karte oplacona mam wpis do, rejestru jest to poco co dzien mnie kontrolujecie odpowiedz musimy co dziennie robic raporty i wykazywac sie ze sa tu i kontroluja hm ok
w piatym dniu mowie im nie znudzilo wam sie a ci dalej procedura to im mowie nie prosciej walic scieme lipny raport walnac i kime w bryce odbyc aci mi znam ich odrazu mowie tak robilismy ale teraz gps mamy w aucie i rozliczaja nas z km
mowie im to powiedzcie mi czemu tylkomw zimie mnie kontrolujecie a lecie i na jesieni wogole nie mam do was szczescia odpowiedz bo mamy tyle wody do objechania ze sie nie wyrabiamy jest dwoch panow na etacie i hektary wody do obejscia dlatego moim zdaniem jest bezkarnosc
co do SSR to znam ludzi ktorzy z blacha ganiaja a w praktyce jak by mogli to by wszystko co ma lebi ogon to by walili do torby
Policja kilka prob z kojej strony aby podjeli dzialanie i za kazdym razem odpowiedz niska szkodliwosc czynu prosze dzwonic do PSR
i tak kolo sie zamyka hm ciekawe czy dozyjemy czasow zeby w polsce bylo tak jak to chlopaki opisuja w uk
Maciek

Offline Ostap

• Ekspert
  • Reputacja: 149
  • Chciałeś Panią? Zapie.... na nią!
« Odpowiedź #3 dnia: 21.02.2015, 16:45 »
Ja w swoim zyciu mialem jedna kontrole. Podjechal gosc rowerem sam. Sprawdzil i akurat mialem nie wypisana a on ze to mniejszy problem jest. Wazne ze oplacona. Zdziwil sie bo akurat lina wypuszczalem a on czemu nie mierze a ja mu mowie ze mnie to nie interesuje :) Pokazalem rejestr pusty. Spojrzal na mnie podziekowal i pojechal

Łukasz

Mazovia Fishing Team

Offline p^k

• Ekspert
  • Reputacja: 93
« Odpowiedź #4 dnia: 21.02.2015, 16:45 »
Zamiast robic lapanke na klusoli wieczorami to spaceruja sobie brzegami i strasza porzadnych ludzi :)

U mnie PSR ma przewalony zywot ale sami sobie na to zapracowali :bravo:
Po drugie bardzo rzadko mozna ich spotkac. Zdali sobie juz sprawe,ze zeby 3x nie rosna.

Jakie PZW takie PSR! :thumbdown:
Z wędkarskim pozdrowieniem, 
- Paweł :fish:

Offline bigdom

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 21.02.2015, 16:52 »
Zamiast robic lapanke na klusoli wieczorami to spaceruja sobie brzegami i strasza porzadnych ludzi :)

No właśnie. Poprzednio mnie skontrolowali, jak siedziałem po ciemku przyczajony na sandacza, więc tak źle nie jest :)
Na nasze pytanie jak ich robota wygląda latem, to odpowiedzieli, że nie mają czasu nawet pierdnąć. Jest to jedyny patrol policji, który chce widywać jak najczęściej :D
Dominik

Offline p^k

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 21.02.2015, 16:56 »
Powinni pojsc do kopalni chociaz na 2 zjazdy, zobaczyliby co to znaczy praca i pierdzenie 8)
Dla mnie jest to klika na uslugach PO ;)

Offline bigdom

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 21.02.2015, 17:00 »
No tak, robotą mają niezbyt ciężką. Myślę, że akurat oni są apolityczni, przynajmniej sprawiają takie wrażenie. Co do ogółu ludzi z tej branży, to sie nie wypowiem, bo nie chcę sobie ciśnienia podnosić. Ten patrol był OK.
Dominik

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #8 dnia: 21.02.2015, 17:00 »

Po drugie bardzo rzadko mozna ich spotkac. Zdali sobie juz sprawe,ze zeby 3x nie rosna.

Paweł z pzw i psr masz racje
ale z drugiej strony jak by byly kary takie zeby bolalo to by zaden gnoj drugi raz nie ryzykowal
czly czas sie zastanawiam skoro wedki moga byc narzedziem klusowniczym to i lodz i samochod moga byc narzedziem klusowniczym i skoro na lodzi i w samochodzie przeworza rybe sklusowana to powinien byc przepadek mienia i lodz gnojom skasowac i samochod a naoklad przywalic za kilo skusowanej ryby z 5000 zl i powiedzcie mi czy ktos by skusowal drugi raz
Maciek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #9 dnia: 21.02.2015, 17:11 »
Państwowa Straż Rybacka nie podlega pod PZW.
Jest to jednostka budżetowa podlegająca bezpośrednio wojewodzie i patrolująca powierzchniowe wody śródlądowe na. terenie całego województwa, bez względu na to, czy wody te należą do PZW.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #10 dnia: 21.02.2015, 17:18 »
Mi osobiscie zpodobalo sie porownanie pzw do psr
podobne w swoim dzialaniu
ja jeszcze jedna prawidlowosc zauwazylem odwaga panow z psr konczy sie na pojedynczych lub normalnych wedkarzach a jak  widza panow z szerszymi karkami albo podpita ekipe to nie podejmuja dzialania i omijaja problem
Maciek

Offline p^k

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 21.02.2015, 17:19 »
Państwowa Straż Rybacka nie podlega pod PZW.
Jest to jednostka budżetowa podlegająca bezpośrednio wojewodzie i patrolująca powierzchniowe wody śródlądowe na. terenie całego województwa, bez względu na to, czy wody te należą do PZW.
Nigdzie nie napisalem, ze podlega.

Offline p^k

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 21.02.2015, 17:20 »

Paweł z pzw i psr masz racje
ale z drugiej strony jak by byly kary takie zeby bolalo to by zaden gnoj drugi raz nie ryzykowal
czly czas sie zastanawiam skoro wedki moga byc narzedziem klusowniczym to i lodz i samochod moga byc narzedziem klusowniczym i skoro na lodzi i w samochodzie przeworza rybe sklusowana to powinien byc przepadek mienia i lodz gnojom skasowac i samochod a naoklad przywalic za kilo skusowanej ryby z 5000 zl i powiedzcie mi czy ktos by skusowal drugi raz

Ten co klusuje to przewaznie w podartych butach chodzi a o samochodzie moze jedynie pomarzyc.
Widzisz,ze chlopaki nic nie zlowili wiec co tam mialby robic klusol? Na wedke lowic w bialy dzien? :)

Straz podeszla do wedkarzy z nadzieja na to,ze "cos" znajda.
Politycy bawia sie za nasze a organy i instytucje panstwowe udaja, ze pracuja.  8)

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #13 dnia: 21.02.2015, 17:55 »
Ja myślę, że tutaj jest podobnie, jak w przypadku innych zawodów. Jedni się starają bardziej, a inni mniej.

Kilka filmów, które znalazłem:

Ale zdarzają się też tacy "ludzie":

Ktoś jednak słusznie napisał pod tyn nagraniem:
Ja też jestem członkiem SSR,ale ta kontrola to żenada!!!PANOWIE ODDAJCIE JAK NAJSZYBCIEJ LEGITYMACJE I ODZNAKI SSR I BŁAGAM NIE OŚMIESZAJCIE SIEBIE I STRAŻNIKÓW SSR UCZCIWIE PRACUJĄCYCH!! Zadaniem członków SSR  jest ochrona wód,środowiska naturalnego i tego by łowiący przestrzegali RAPRu o zwalczaniu kłusownictwa nie wspomnę!!Ta kontrola przypomina mi czasy PRL i taką organizację jak ORMO(dla młodszego pokolenia rozwijam-OCHOTNICZA REZERWA MILICJI OBYWATELSKIEJ) członkowie tej organizacji też nie grzeszyli inteligencją!!!Niesamowite jak na niektórych działa kawałek blachy i legitymacja ze zdjęciem! Pragnę w swoim imieniu przeprosić tych młodych ludzi za zachowanie tych "STRAŻNIKÓW" i prosić by nie mieli złego zdania o całej SSR bo wielu jej członków robi naprawdę dobrą robotę,ale niestety są też takie jednostki ja na filmie!
Pozdrawiam
Mateusz

Offline andrzejm

• Ekspert
  • Reputacja: 41
  • "..plaża to wylęgarnia hipisów." - Skipper
« Odpowiedź #14 dnia: 21.02.2015, 18:05 »
Dzisiejsza kontrola która spotkała mnie i Kolegę bigdom była bardzo rzeczowa i sympatyczna. Panowie przyszli, przedstawili się, poprosili o kwity (jak są - zaznaczyli) i w pełnej kulturze dokonali kontroli. My też byliśmy kulturalni, podziękowali, życzyli miłego dnia i sobie poszli. Zero spiny, chamstwa i cwaniactwa. Ot  prawie przyjacielska pogawędka kumpli po kiju.
Error Team Poland