Autor Wątek: Przynety naturalne w sosach/dipach  (Przeczytany 4055 razy)

Offline ptaku_1

• Ekspert
  • Reputacja: 145
  • Ulubione metody: feeder
Przynety naturalne w sosach/dipach
« dnia: 02.06.2017, 14:12 »
Panowie mam pytanie dotyczące przynęt naturalnych ale pływających w dipach np. kukurydza  cukk-a czy beg’em albo inne mielonki pływające w sosach. Jak wygląda trwałość takich przynęt w praktyce, jeśli otwieramy taką paczuszkę i prażymy przez x godzin nad woda, pózniej zabieramy to do domu i leży to w jakiejś szafce, po jakim czasie szlag trafia przynętę? Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?
Wiadomo suche kulki czy dumbelsy poleżą rok czy więcej a jak jest z tymi wszystkimi przynętami w sosach?
Pzdr. Paweł

"PZW jest jak ZUS, płacisz i nic z tego nie masz, jeśli potrzeba to i tak się leczysz na komercji"

Lubię zegarki https://www.youtube.com/playlist?list=PL6Tg8Td6x60FxfdbXAUGGYUyv0nzDZtAP

Kadłubek

• Gość
Odp: Przynety naturalne w sosach/dipach
« Odpowiedź #1 dnia: 02.06.2017, 14:42 »
Wszystko zależy od składu przynęt. Im więcej mięsa i tłuszczu tym szybciej będą się psuły. Duża zależy od konserwantów. No i wilgoci bo woda=pleśń.
Natomiast jeżeli jest zalewa, która przykrywa "zawartość" np. kukurydzy to może dłużej leżeć niż bez zalewy (np. kuku bez zalewy)

Każdą przynętę trzeba traktować tak jak robaki: w suchym i chłodnym miejscu bez dostępu światła to dłużej wytrzyma.
Pudełko, pojemnik zamykać zaraz jak nie jest potrzebny o ile się da :)

Ile wytrzyma? Tego nikt Ci nie powie bo nikt chyba nie mierzy wilgotności powietrza i temperatury w pudelkach.
Ogólnie temat rzeka bo każda przynęta to osobny temat. Nawet kukurydza w puszcze z firmy X będzie krócej/dłużej trzymała świeżość niż firmy Y w tych samych warunkach.

Offline ptaku_1

• Ekspert
  • Reputacja: 145
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 02.06.2017, 14:49 »
Bardziej mi chodziło czy np takie QQ wytrzyma tez 3-4 miesiące po otwarciu.
Pzdr. Paweł

"PZW jest jak ZUS, płacisz i nic z tego nie masz, jeśli potrzeba to i tak się leczysz na komercji"

Lubię zegarki https://www.youtube.com/playlist?list=PL6Tg8Td6x60FxfdbXAUGGYUyv0nzDZtAP

Offline Skomand

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 02.06.2017, 14:50 »
Ja np. Kukurydzę Lorpio-truskawka trzymam już ponad miesiąc dwa miesiące i wygląda i pachnie świeżo, ale przechowuje ją w lodówce, a tylko trochę odsypuję i zabieram na łowisko. Wszystko zależy od składu i warunków przechowywania.
Jarek

Offline Major0013

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 14
« Odpowiedź #4 dnia: 02.06.2017, 14:54 »
Kuku z CUKK bez zalewy mam od jakiś 2 miesięcy - pachnie tak jak podczas pierwszego otwarcia. Przechowuję w spiżarni, więc w miarę chłodno i ciemno. Jak jadę nad wodę, to biorę cały słoik, bez odsypywania/odlewania. Po rybach - z powrotem do spiżarni.
W poprzednim roku kupowałem Lorpio w zalewie - przetrzymywałem w podobny sposób i też kilka miesięcy spokojnie wytrzymywała.

To tyle jeśli chodzi o kukurydzę.

Innych przynęt moczonych w dipach nie miałem (kulek, itd.), więc się nie wypowiadam.
MM

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 02.06.2017, 15:00 »
Nie będę oryginalny. Kukurydzę Cukk bez zalewy kupiłem pod koniec lata zeszłego roku. Otwarta praktycznie od razu. Do dziś używam i nie wygląda ani nie pachnie jak zepsuta.
Marcin

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 02.06.2017, 15:04 »
Kukurydza od Cukka wytrzymuje bardzo długo po otwarciu słoika. Sezon spokojnie, jak będziesz trzymał w chłodnym miejscu, to na bank przetrwa dłużej. Nawiasem mówiąc, to doskonałe przynęty, dorównujące swoją skutecznością  najlepszym kulkom i pelletom .