Autor Wątek: Jaki kołowrotek do metody (przedni hamulec, większe ryby, cena do 120 zł)?  (Przeczytany 8470 razy)

Offline jkazan

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Witam,
jaki kołowrotek do Metody polecicie (chyba chcę z przednim hamulcem)? Cena max 120 PLN.
Znalazłem Dragon Viper 835 FDi ++++  Ryobi ecusima3000 ++++ OKUMA INSPIRA 35 +++++ SPRO PASSION 710
Który najlepszy? Lub może jest inny faworyt w tej cenie?

Kołowrotek jest potrzebny  do kija: Mikado Trython Feeder-360-100
Połów: wody komercyjne + zwykłe. Stojące.
Co? karp do 15 kg, lin, leszcz, karaś
Koszyki drennana - od 15 do 45 gram.
Sygnalizator: przymierzam sie do zakupu: http://allegro.pl/elektroniczny-sygnalizator-bran-shark-8-led-promo-i6440260057.html    lub tego https://allegro.pl/kategoria/sprzet-elektroniczny-sygnalizatory-bran-132210?string=monster%20mf-213&order=d&bmatch=base-relevance-floki-5-nga-spo-1-5-0511  Bedzie mi potrzebny do nich hanger?
Żyłka do kupienia: Dragon Maxima Carp & Feeder 300m 0,30mm  będzie dobra?

Edycja administratora:
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=3025.0

Offline skowron.krystian

• Ekspert
  • Reputacja: 135
  • Ulubione metody: method feeder
Wymieniony przez Ciebie Passion to dobry i trwały sprzęt, ale do tego co chcesz z nim robić nie wiem czy będzie dobrym wyborem, bo 710 nie wiem czy do lekkiego spina bym założył - trochę mały.
Jeśli masz zamiar używać sygnałków to pomysł o czymś małym z wolnym biegiem. Jak dołożysz parę dyszek to i może sprawdzona przez wielu Okuma Tactic się nada :)
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6001001274

Choć do feedera osobiście brałbym '35'

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline kubik63466

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 36
Będę bronić tego co tanie a dobre...... tego na co złowiłem nie jednego karpiszona... tego co współpracowało z pickerem mikado black draft czyli dragona vipera..... mimo że wybrałem prawie  najmniejszt rozmiar tego kołowrotka.... znosił wszelkie przeciążenia które były efektem prawie codziennych wypadów na karpie od 1.5 do 7 kg. Jak na taką cenę niczego lepszego nie widziałem. Dowodem tego jest 5 lat gwarancji za kołowrotek do 100 zł.

Offline jaco

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Jacek
Będę bronić tego co tanie a dobre...... tego na co złowiłem nie jednego karpiszona... tego co współpracowało z pickerem mikado black draft czyli dragona vipera..... mimo że wybrałem prawie  najmniejszt rozmiar tego kołowrotka.... znosił wszelkie przeciążenia które były efektem prawie codziennych wypadów na karpie od 1.5 do 7 kg. Jak na taką cenę niczego lepszego nie widziałem. Dowodem tego jest 5 lat gwarancji za kołowrotek do 100 zł.

Posiadam Dragon Viper jak i Spro Passion obydwa są już na emeryturze.Dragon dużo przeszedł ,kąpiel w jeziorze ,wahadłówki , gumy na ciężkich główkach itd .podobnie katowałem Spro .Jednak wybrał bym Spro,  w moim odczuciu pracuje lepiej niż Dragon ,co do trwałości stoją na takim samym poziomie ,choć farba z korbki Dragona zlazła ;)  ale nie o farbę tu chodzi. :D
Pozdrawiam
Jacek

Offline kubik63466

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 36

Posiadam Dragon Viper jak i Spro Passion obydwa są już na emeryturze.Dragon dużo przeszedł ,kąpiel w jeziorze ,wahadłówki , gumy na ciężkich główkach itd .podobnie katowałem Spro .Jednak wybrał bym Spro,  w moim odczuciu pracuje lepiej niż Dragon ,co do trwałości stoją na takim samym poziomie ,choć farba z korbki Dragona zlazła ;)  ale nie o farbę tu chodzi. :D

Co do farby na korbce muszę się zgodzić, trochę zlazła po dłuższy czasie. Ale to w niczym nie przeszkadza.

Offline skowron.krystian

• Ekspert
  • Reputacja: 135

Co do farby na korbce muszę się zgodzić, trochę zlazła po dłuższy czasie. Ale to w niczym nie przeszkadza.
Z mojej Maximy zeszła farba po kilku wyprawach, ale jak piszesz tu nie o farbę chodzi.
U ciebie seria 1000 się spisała na pickerze, u mnie zresztą też, ale śmiem twierdzić że na feederze 3,60 100 gram to już może nie za dobre połączenie.
A przy sygnałkach przydaje się wolny bieg stąd moja propozycja starego, sprawdzonego sprzętu z również 5-cio letnią gwarancją, w równie przystępnej cenie.

Pozdrawiam

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline jaco

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Jacek
Rozmiary zdecydowanie 4000, to nie są wielkie kołowrotki .Spro Passion 7100 mam przy delikatnej okoniówce i tam mu najlepiej ;)
Pozdrawiam
Jacek

Offline jkazan

• Nowy użytkownik
  • *
To ja już zgłupiałem.
Do METHOD FEEDER jest zalecany wolny bieg czy nie?
Przegrzebałem forum i do tej metody zalecany jest kołowrotek z przednim hamulcem /bardziej precyzyjny/, zgadza się?

Czyli do mojego kija DRAGON VIPER będzie OK czy nie?

ProBono

• Gość
Są zwolennicy wolnego biegu i jego przeciwnicy. Niektórzy uważają wolny bieg za dobrą zaletę bo wówczas kołowrotek staje się bardziej uniwersalny gdy przyjedzie nam łowić wśród grubych miśków wówczas nas sprzęt jest bezpieczny. Inni twierdzą, że wystarczy dobrze wyregulowany hamulec i sprawa załatwiona. Ja mam wolny bieg i jak dla mnie to wygodne. Co do hamulca przód czy tył ja używam przodu od zawsze, bo kołowrotek wydaje się być bardziej ,,kompaktowy" i lepiej jak dla mnie się prezentuje. Czyli wyłącznie względy estetyczne. Czytałem teorie, że kołowrotki z przednim hamulcem dostają bardziej w kość niż ich koledzy z tylim hamulcem.
Do methody naprawdę polecę rozmiar 4000 jest najbardziej optymalny. Jaki konkretnie? Jest ich wiele ja skupiam się Na Okumach, Dragonach i Roybi ze względu na tradycje - od zawsze je mam, niezawodność - jeszcze żaden mi się nie rozsypał i gwarancje - 5 lat.

Offline Piker

• Ekspert
  • Reputacja: 183
Z tym wolnym buegiem to zależy od ryb i łowiska. Jeżeli będą to komercje i karpie głównie to wolny bieg się przyda.
Co do hamulca to względy pryatne głównie. Mi wygodniej panować nad kręciołami z przednim - bardziej intuicyjnie. I tak jak przedmówca stwierdził - lepiej to wygląda :)
Uzależniony od wędkarstwa

Offline jkazan

• Nowy użytkownik
  • *
Hehe byłem w piwnicy i znalazłem kołowrotek Byron Sato 5000 BBC z wolnym biegiem.
Będzie się taki nadawał do tego co napisałem w pierwszym poście?

Trython lepsza długość 3,3 czy 3,6?

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
W kwocie jaką chcesz przeznaczyć nie ukrywajmy cudów nie uświadczysz. Jest pewnie kilka kołowrotków, które są lepsze przykładem Okuma Tactic (trochę droższa). W tańszych zawsze coś będzie nie tak i taka prawda o tanich kołowrotkach.
Jak chcesz łowić z sygnalizatorem to wolny bieg jest konieczny, jak chcesz łowić klasycznie to nie ale pilnuj wędek.
Nie wiem jaka odległość ale ja bym brał 3,3 - 50m spokojnie powinieneś rzucić metodą.
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline ptaku_1

• Ekspert
  • Reputacja: 145
  • Ulubione metody: feeder
Jeśli lubisz się poszwendać po łowisku do wolny bieg jest koniczny bo chwila nie uwagi i wędki w wodzie. WB przydaje się tez jak chcesz iść w "krzaki"
W tej cenie osiągalne są kołowrotki Okumy i Cormorana z WB.
Pzdr. Paweł

"PZW jest jak ZUS, płacisz i nic z tego nie masz, jeśli potrzeba to i tak się leczysz na komercji"

Lubię zegarki https://www.youtube.com/playlist?list=PL6Tg8Td6x60FxfdbXAUGGYUyv0nzDZtAP

Offline jkazan

• Nowy użytkownik
  • *
Wyczaiłem jeszcze Okuma Carbonite XP Baitfeeder 40 z wolnym biegiem! /lub Okuma Carbonite XP Baitfeeder 55 z wolnym biegiem!/
Czym się różni 40 od 55?

Czy będzie dobry do metody i kija MIKADO TRYTHON 330-100?

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
Różnica między 40 a 55, to wielkość. W tym wypadku nie tylko szpuli, ale przede wszystkim korpusu, stąd spore różnice w wadze pomiędzy tymi dwoma wielkościami. Wielkość 40 wg mnie bardziej odpowiednia, 55 to już maszyny grubo ponad 400g.

Okumy z wolnym biegiem, za niezbyt duże pieniądze, to chyba najlepszy wybór.
Fakt, że może brakować im nieco spasowania i detali wykończenia, jednak konkurencja oferuje niewiele więcej, a Okumy to jednak żywotne i twarde maszyny do orania ;)
Ja osobiście nakłaniałbym Cię do zwiększenia budżetu o 20-30zł, w tym momencie byłbyś w stanie dorwać model Ceymar Baitfeeder 340. O ile jedno łożysko, to niewielka różnica(w stosunku do Carbonite), to dodatkowo masz alu szpulę z lepszym klipem, ładniejszy, bardziej współczesny wygląd i kolorki, oraz lepsze spasowanie.
Czesiek