Autor Wątek: Sposób przygotowywania zanęty - z gliną czy bez?  (Przeczytany 4142 razy)

Offline Mario1988

• Ekspert
  • Reputacja: 123
  • Niemożliwe nie istnieje
    • Galeria
    • Mapa forumowiczów SiG
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Witajcie.
Jeżeli w jakikolwiek sposób powieliłem wątek to proszę o wybaczenie :P
Ale do sedna. Od jakiegoś czasu zacząłem stosować do mieszanek zanętowych glinę. Rozeznałem się troszkę i wiem, że są gliny rozpraszające i wiążące. Jak sama nazwa wskazuję, glinę wiążącą, dzięki jej właściwościom stosujemy głównie na rzekach, jak i głębokich zbiornikach. W przypadku glin rozpraszających sprawa jest dla mnie nie do końca jasna, bowiem kiedy je stosować? W jakich proporcjach? Czy gliny wiążące nadają się do koszyka? Czy tylko rozpraszające?
Całe życie łowiłem używając wyłącznie zanęty, a tym tematem zacząłem się interesować stosunkowo niedawno stąd moje pytania.

Ps. Czy stosujecie ziemię? Jak tak to kiedy i jaki efekt po jej użyciu otrzymamy?
Łączy nas pasja :) No i zloty SiG :D

Mapka forumowiczów<= Link do mapki :)

Offline Klopotek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 14
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Sposób przygotowywania zanęty - z gliną czy bez?
« Odpowiedź #1 dnia: 07.06.2017, 21:42 »
Też chętnie się dowiem 8)
Pozdrawiam
Łukasz

Offline grych

• Ekspert
  • Reputacja: 53
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 07.06.2017, 22:28 »
Tu masz wszystko opisane (chyba przystępniej się nie da :))

http://gorek-gliny.pl/gliny-i-ziemie-w-wedkarstwie-cz-1-wody-stojace-i-wolnoplynace/

Offline Fabregasik9

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 75
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 07.06.2017, 22:37 »
Wszystko zależy od warunków pogodowych jak i od głębokości łowiska oraz "twardości" dna. Ja widzę to tak :

- Ziemia torfowa : stosuję na wodach stojących o mocno zamulonym dnie lub mieszam ją z gliną rozpraszającą w proporcjach 50:50 gdy mułu nie ma dużo przez co kule zanętowe nie zapadną się w dnie.

- Glina rozpraszająca : Wody stojące z twardym dnem, wody płynące (do 5 g) z dodatkiem bentonitu

- Glina wiążąca : Wody stojące z twardym dnem przy dużej fali lub ruchach wody, wody płynące ( do 5 g) bez bentonitu, wody płynące (powyżej 5g) z dodatkiem bentonitu

- Glina rzeczna : Rzeki o większym uciągu

Wiadomo, to jest tylko teoria. Wiele glin lub ziem można dodatkowo ze sobą mieszać aby uzyskać jeszcze lepsze mieszanki. Np Glina rozpraszająca + glina wiążąca tworzy ciężką mieszankę dosyć szybko pracującą nadającą się na wody stojące o twardym dnie ( super sprawa na leszcze) ale nadaje się także na wody płynące o mniejszym uciągu