Autor Wątek: Jaką karpiówkę wybrać?  (Przeczytany 2736 razy)

Offline saszus1000000

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
Jaką karpiówkę wybrać?
« dnia: 09.06.2017, 19:29 »
Witam,
Stoję przed wyborem drugiej wędki karpiowej. Obecnie użytkuje Anaconde Base 3,6 m 3-3,25 lbs z kołowrotkiem Anaconda Magic Runner IV (to mój pierwszy sprzęt karpiowy, wcześniej nic innego nie używałem). Z zestawu jestem zadowolony ale niestety te modele są już trudno dostępne. Poza tym chciałbym sprawdzić też sprzęt innych producentów. Jak na razie zdecydowałem, że zakupie kołowrotek Okuma Custom Black i poszukuje do niego kija. Póki co mam 3 kije na oku: Daiwa Black Widow, Prologic C1, Mikado Fine Liner. Na pewno kupie kij o dł. 3,6m. A teraz pytanie do was, który z tych kijków możecie polecić? Czy ktoś użytkował Fine Linera i może powiedzieć coś o jego właściwościach rzutowych? Co do Daiwy i Prologica obawiam się właśnie, że są za miękkie do rzutu - tak wynika z opinii większości użytkowników. Liczę, że ktoś powie coś więcej o wędce Mikado z praktyki lub zaproponujecie mi ciekawy kij do rzutu w cenie 200-250 zł.
Łowie praktycznie tylko z rzutu ale na jakichś mega ekstremalnych odległościach też mi nie zależy. Będę wdzięczny za pomoc :)

Offline kubik63466

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 36
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Jaką karpiówkę wybrać?
« Odpowiedź #1 dnia: 09.06.2017, 20:52 »
Witam.
Na kijach karpiowych, się nie znam, ale widziałem, że w sklepie na "D" wprowadzili nowe karpiówki, chyba z tego roku firmy Fox, są w granicach 300 zł. Warto się przyjrzeć ;).

Offline saszus1000000

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 09.06.2017, 21:11 »
Nie wiem ale jakoś Fox i Nash do mnie nie przemawia...

Offline kubik63466

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 36
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 09.06.2017, 21:17 »
Z tego, co wiem, firma Fox jest znana z jakości, należy do tych z wyższej pułki. Swoją drogą robią świetne przypony karpiowe ;). Nawet przeszło przez myśl, mi łowiącemu na feedery, zakup jednej z tych karpiówek, ponieważ wyglądają naprawdę solidnie, a lubię sobie czasem na 'pikawki' połowić. Ale twój wybór.

Offline arkady1321

• Ekspert
  • Reputacja: 24
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 09.06.2017, 21:28 »
U mnie w posiadaniu są 2szt. PROLOGIC C2 NATURA CARP 3,6m/3,5lb. Wędka starannie wykonana,akcja progresywna. W czasie holu pracuje miękko. Duży zapas mocy.

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #5 dnia: 09.06.2017, 23:53 »
U mnie w posiadaniu są 2szt. PROLOGIC C2 NATURA CARP 3,6m/3,5lb. Wędka starannie wykonana,akcja progresywna. W czasie holu pracuje miękko. Duży zapas mocy.
Ja mam prologica c2 3,6 m 3,5 lb i nie mogę powiedzieć że to jest miękki kij. Zdecydowanie leszcza na nim nie czuć w ogóle. Rzutowo są ok, dystans 116 m jest do osiągnięcia w dobrych warunkach.

Offline arkady1321

• Ekspert
  • Reputacja: 24
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 10.06.2017, 07:27 »
Miałem na myśli karpie po 7kg  i większe, a nie  leszczyki.

Offline saszus1000000

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 10.06.2017, 09:51 »
Trochę ten prologic przekracza mój budżet :/ ale wezmę ten kijek pod uwagę :)