Autor Wątek: Jakie stopery do pelletu 8 mm Sonubaits?  (Przeczytany 9367 razy)

Offline Zonek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 8
  • Ulubione metody: method feeder
Jakie stopery do pelletu 8 mm Sonubaits?
« dnia: 11.06.2017, 15:57 »
Zapewne wielu z Was używa pelletu przewiercanego 8mm O'S Sounbaits. https://sklepdrapieznik.pl/sklep/sonubaits-pellet-o-pellet-przewiercany/13895-sonubaits-pellet-o-spicy-sausage-8mm.html

Mam problem gdyż pushstopy Drennana  https://sklepdrapieznik.pl/sklep/akcesoria-splawikowe-i-gruntowe-drennan/14337-stopery-drennan-pushstops-sweetcorn-yellow.html są za duże po wciskaniu igłą pellet pęka w pół, te które dają w gratisie z pelletem (haczyk z wlosem)  również są za duże.

Zakładając np. taki http://makarfish.pl/pl/p/Stopery-ESP-Hairstop-zolty-Mini-2x100szt.-65-312-003-/15145 pellet rusza się luźno do kolanka haczyka co spowoduje spadnięcie pelletu.

Czy są jakieś malutkie pushstopy lub mini stopery najlepiej V którymi da się zakontrować pellet na włosie? , wiem że można gumeczek ale Mnie ta forma zupełnie nie odpowiada.

Powiedzcie proszę jakich używacie, jakie kupić by były odpowiednie ?

Serdeczne dzięki.

Michał.

Offline Nathaniel

• Ekspert
  • Reputacja: 32
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Jakie stopery do pelletu 8 mm Sonubaits?
« Odpowiedź #1 dnia: 11.06.2017, 15:58 »
A po co stopery? Wciągaj gumkę.

Offline ptaku_1

• Ekspert
  • Reputacja: 145
« Odpowiedź #2 dnia: 11.06.2017, 15:59 »
Ja używam Mikado i Jaxona i są OK

Pzdr. Paweł

"PZW jest jak ZUS, płacisz i nic z tego nie masz, jeśli potrzeba to i tak się leczysz na komercji"

Lubię zegarki https://www.youtube.com/playlist?list=PL6Tg8Td6x60FxfdbXAUGGYUyv0nzDZtAP

Offline Zonek

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #3 dnia: 11.06.2017, 16:08 »
Ja używam Mikado i Jaxona i są OK

Ale one są w jakimś rozmiarze?

Offline ptaku_1

• Ekspert
  • Reputacja: 145
« Odpowiedź #4 dnia: 11.06.2017, 16:11 »
Chyba nie, wszystko są takie same. Ale kiełbasę przed założeniem trzeba lekko pop poprawić wiertlem.
Pzdr. Paweł

"PZW jest jak ZUS, płacisz i nic z tego nie masz, jeśli potrzeba to i tak się leczysz na komercji"

Lubię zegarki https://www.youtube.com/playlist?list=PL6Tg8Td6x60FxfdbXAUGGYUyv0nzDZtAP

Offline kubik63466

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 36
« Odpowiedź #5 dnia: 11.06.2017, 16:27 »
Zapewne wielu z Was używa pelletu przewiercanego 8mm O'S Sounbaits. https://sklepdrapieznik.pl/sklep/sonubaits-pellet-o-pellet-przewiercany/13895-sonubaits-pellet-o-spicy-sausage-8mm.html

Mam problem gdyż pushstopy Drennana  https://sklepdrapieznik.pl/sklep/akcesoria-splawikowe-i-gruntowe-drennan/14337-stopery-drennan-pushstops-sweetcorn-yellow.html są za duże po wciskaniu igłą pellet pęka w pół, te które dają w gratisie z pelletem (haczyk z wlosem)  również są za duże.

Zakładając np. taki http://makarfish.pl/pl/p/Stopery-ESP-Hairstop-zolty-Mini-2x100szt.-65-312-003-/15145 pellet rusza się luźno do kolanka haczyka co spowoduje spadnięcie pelletu.

Czy są jakieś malutkie pushstopy lub mini stopery najlepiej V którymi da się zakontrować pellet na włosie? , wiem że można gumeczek ale Mnie ta forma zupełnie nie odpowiada.

Powiedzcie proszę jakich używacie, jakie kupić by były odpowiednie ?

Serdeczne dzięki.

Michał.

Witam.
Wszystkie pushstopy tego typu są w jednym rozmiarze, czy drennana czy mikado/jaxona (zakładam że wychodzą z jednej fabryki). Jeżeli pęka Ci pellet, to nie masz innego wyjścia jak:

1. Poprawiać wiertełkiem pellet, który często bywa felernie przewiercony.
2. Ściskać pellet podczas nakładania pushstopa, co jest chyba najskuteczniejsze.
3. Stosować gumki.
4. Zauważyłem, że bywa tak, że pętelka na której mamy pushstopa jest gruba i podczas przebijania pushstopem pelletu, próbujemy przecisnąć pushstop razem z grubą pentelką przez pellet..... Co można wyeliminować zwiększając odległość między pushstopem a węzłem, by najpierw przechodził przez przynęte pushstop, a dopiero po nim węzeł.
5. Ostatnią opcją... Oprócz za grubej żyłki przyponowej jest wpychanie bardzo głęboko igły, lub wkładanie w pushstop za grubej igły... Efekt z tych 2 opcji jest 1: rozpychamy pushstop.

Chyba już wszystko wyjaśniłem :).

Offline Zonek

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #6 dnia: 11.06.2017, 16:40 »
Chyba nie, wszystko są takie same. Ale kiełbasę przed założeniem trzeba lekko pop poprawić wiertlem.

W chwili obecnej mam 3 rodzaje tych pelletów, kiełbasa, ser-czosnek, krab i o dziwo w krabowym przewiercone otworki są największe.

Offline Zonek

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #7 dnia: 11.06.2017, 16:59 »
kubik63466 masz na myśli ściskanie pelletu zwyczajnie w paluchach przy zakładaniu pushstopa ?

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #8 dnia: 11.06.2017, 17:07 »

W chwili obecnej mam 3 rodzaje tych pelletów, kiełbasa, ser-czosnek, krab i o dziwo w krabowym przewiercone otworki są największe.

Wiertło 1.5 lub 2 mm zrobi robotę. Musisz niestety pellety przewiercać, stare partie miały duże otwory, teraz nowe formy głównej fabryki z Holandii tłuka otwory zbyt małe dla push stopa. 14 mm też trzeba przewiercać  >:(
Lucjan

Offline kubik63466

« Odpowiedź #9 dnia: 11.06.2017, 17:13 »
kubik63466 masz na myśli ściskanie pelletu zwyczajnie w paluchach przy zakładaniu pushstopa ?

Tak, kiedy ściśniesz przynętę w palcami podczas przebijania pushstopem jest dużo mniejsza szansa, że pęknie.

Offline kubik63466

« Odpowiedź #10 dnia: 11.06.2017, 17:16 »

Wiertło 1.5 lub 2 mm zrobi robotę. Musisz niestety pellety przewiercać, stare partie miały duże otwory, teraz nowe formy głównej fabryki z Holandii tłuka otwory zbyt małe dla push stopa. 14 mm też trzeba przewiercać  >:(

Mam nowe pudełeczko pikantnej kiełbasy 14 i rzeczywiście trzeba mocno przebijać i ściskać w palcach bo nie chce przejść.
Natomiast z moją starszą 8 nie ma tego problemu.

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 520
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 11.06.2017, 19:29 »
Zgodnie z tym, co pisali Koledzy, ja również polecam użyć wiertełka.
Rozwiercasz (a zgodnie z tym, co uczyli mnie na studiach, to powiercasz ;)), problem znika i nie musisz się przejmować wielkością pushstopa :)
Pozdrawiam,
Maciek

Offline Zonek

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #12 dnia: 11.06.2017, 20:03 »
W obec tego poprzewiercam jak mówicie, da to komfort podczas pobytu nad wodą by nie tracic czasu którego tam zwykle mamy mało.

Nawiązując do większych rozmiarów pelletow od Sonubaits a dokładnie chodzi o pikantną kiełbasę w rozmiarze 12mm to podobno produkcja ma być wznowiona, tak dowiedziałem w jednym z Warszawskich sklepów natomiast ile w tym peawdy to nie wiem.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #13 dnia: 11.06.2017, 20:30 »
Nawiązując do większych rozmiarów pelletow od Sonubaits a dokładnie chodzi o pikantną kiełbasę w rozmiarze 12mm to podobno produkcja ma być wznowiona, tak dowiedziałem w jednym z Warszawskich sklepów natomiast ile w tym peawdy to nie wiem.

Chyba niewiele ;)
Lucjan

Offline Zonek

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #14 dnia: 11.06.2017, 20:42 »
A dlaczego w ogóle zaprzestali produkcji 12mm Spicy Sausage, co było tego powodem-czyżby to że był to jeden z najlepiej sprzedających się  pelletów a pozostałe 12-stki zalegały na półkach ?