Autor Wątek: Picker o długości 2,4 m - prośba o opinie  (Przeczytany 8516 razy)

Offline marco

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 2
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Picker o długości 2,4 m - prośba o opinie
« Odpowiedź #30 dnia: 16.06.2017, 15:31 »
Wielkie dzięki za tak duża liczbę odpowiedzi po mimo początkowych głosów na NIE chyba jednak się skuszę. Po pierwsze moje lowiska konercyjne są małe a po drugie bardzo zalezy mi na finezyjnej wędce.
Bo liczy się pasja.

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #31 dnia: 16.06.2017, 15:44 »
Wielkie dzięki za tak duża liczbę odpowiedzi po mimo początkowych głosów na NIE chyba jednak się skuszę. Po pierwsze moje lowiska konercyjne są małe a po drugie bardzo zalezy mi na finezyjnej wędce.
I to jest właśnie powód by kupić kij tej długości. Mam nadzieję że będziesz zadowolony. :beer:
Arek

Offline ddamian86

• Aktywny użytkownik
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #32 dnia: 16.06.2017, 15:45 »
No póki sam nie spróbujesz nie dowiesz się czy Ci pasuje. ;) Jestem ciekaw twoich wrażeń napisz za jakiś czas jak połowisz tym 2,4 :)
Boże, kiedy umrę nie pozwól mojej żonie sprzedać moich wędek i kołowrotków za tyle, ile jej powiedziałem, że kosztowały...

Offline marco

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #33 dnia: 16.06.2017, 16:24 »
Na pewno podzielę się wrażeniami z wędkowania.
Bo liczy się pasja.

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #34 dnia: 16.06.2017, 16:32 »
Miałem się już nie wbijać w ten temat ale. Wędkuję na kijaszek 2,7. Jest to raczej dobra konstrukcja, co chyba powinien potwierdzić Syborg. Razem byliśmy na stoisku Tubertini na Rybomani. Stosuję go na niedużych akwenach. Jest Genialny. Dążę do tego, że w niektórych miejscach jeszcze krótszy patyk sprawdził by mi się idealnie i nic z finezji by nie stracił. Tu akurat mógł by coś dorzucić Tench_fan. Radek łowił ze mną i widział jakie miałem warunki rzutowe.
Arek

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #35 dnia: 16.06.2017, 18:56 »
Potwierdzam ;)

Jestem pewien, że Arek, pisząc o kijach spinningowych, chciał zwrócić uwagę na to, że kije o danej długości mogą być i delikatne, i  bardzo "solidne". Chyba kończą się czasy, że krótkie pickery to sprzęt przeznaczony do połowu płoci i leszczyków. Coraz częściej są to pełnoprawne, mocne kije do łowienia sporych ryb. Koledzy wyżej już to zauważyli, więc jedynie powtarzam to, co zostało ustalone. Czuję, że ten trend rozwinie się do tego stopnia, że wędziska o długości 2,7 i 2,4 m staną się jeszcze mocniejsze. Pewne też jest to, że rozmyje się różnica między pickerami i feederami, bo długość już nie będzie wyznacznikiem i podstawą do zaszeregowania kija.
Jacek

Offline damiansrd88

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 17
« Odpowiedź #36 dnia: 16.06.2017, 22:59 »
Tylko nie zapominajmy że kije DS mają miękką szczytówkę i powiedzmy umownie że ok 30 cm jest za miękkie by pracować z resztą blanku, ale wiadomo że spiningiści też używają długości 2-2,1m i świetnie sobie radzą.
Długość 2,4 m jest idealna na bardzo bliskie dystanse i super czułe szczytówki, a to się musi wiązać z głębokim ugięciem i pełną amortyzacją.
Zauważyłem kiedyś że nie potrafiłem wykorzystać potencjału wędziska i straciłem kilka rybek, a dzisiejsze wędki mają moc mimo że są początkowo miękkie / spolegliwe. Wiele osób się boi mocniej pociągnąć kijem, a wystarczy zobaczyć jak mocno można wygiąć wędkę zanim strzeli, jest pełno takich filmików na YT.

Picker i lekki feeder już są od dawna tylko umowne, nazwy stosowane w zależności od rynku na jaki są wędki wypuszczane lub w jaką nisze rynkową. Poprostu w Angli cw 30-40 to będzie feeder, a u nas Picker itd.

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #37 dnia: 16.06.2017, 23:20 »
Wybacz stary. Nie umiem odmówić czegoś w tym co piszesz. Ale niestety. Totalnie rozbiegamy się w doświadczeniach. Jak dla mnie, długość blanku ma się nijak co do jego mocy. Chyba się starzeję :facepalm:
Arek

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #38 dnia: 16.06.2017, 23:21 »
Potwierdzam ;)

Jestem pewien, że Arek, pisząc o kijach spinningowych, chciał zwrócić uwagę na to, że kije o danej długości mogą być i delikatne, i  bardzo "solidne". Chyba kończą się czasy, że krótkie pickery to sprzęt przeznaczony do połowu płoci i leszczyków. Coraz częściej są to pełnoprawne, mocne kije do łowienia sporych ryb. Koledzy wyżej już to zauważyli, więc jedynie powtarzam to, co zostało ustalone. Czuję, że ten trend rozwinie się do tego stopnia, że wędziska o długości 2,7 i 2,4 m staną się jeszcze mocniejsze. Pewne też jest to, że rozmyje się różnica między pickerami i feederami, bo długość już nie będzie wyznacznikiem i podstawą do zaszeregowania kija.
Szacun. :beer: :thumbup:
Arek

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #39 dnia: 17.06.2017, 04:19 »
Zastanówmy się jaka jest różnica między długim a krótkim kijem (mówimy o tym samym modelu)
Przy obecnej technologi różnica na minus będzie tylko w odległości rzutu koniec kropka.

Z plusów jakie mamy to lżejszy kij, kij który przez to że jest lżejszy nie męczy tak ręki przez co jest lepszy przy aktywnych metodach połowu.
Krótszy kij ułatwia kontrolowanie ryby pod nogami przez co łatwiej się nam podbiera rybki.
Krótszy kij ma mniej przelotek prze z co łatwiej jest o ustawienie przelotek w kijach  o głębokim ugięciu.
Krótszy kij to też krótsza długość transportowa a to duży plus.

Offline kajmaks

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 20.06.2017, 14:48 »
Witam,
wypowiem się na temat pickera 2,7. Posiadam Daiwa Windcast 2,7 (chyba c.w. 40) i jest to mój ulubiony kij.
Łowi się nim naprawdę rewelacyjnie, karpie 50+ nie są mu straszne i wydaje mi się, że mam większą kontrolę nad rybą, niż przy kiju dłuższym - a posiadam feedery od 3,00 do 3,90. Tak więc, jak tylko łowisko pozwala na to, to jak najbardziej polecam kije krótsze.

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #41 dnia: 20.06.2017, 14:51 »
:beer: :thumbup:
Arek