Witam, nazywam się Mateusz, to mój pierwszy post na forum mimo dłuugiej obserwacji samego "Spławik I grunt" na youtubie I fb

Dzięki Lukowi poznałem nowe metody, które zdecydowanie poprawiły skuteczność wędkowania

Ale mam prośbę o rady bo ostatnio zetknąłem się z nowym dla mnie łowiskiem (prywatnym).
łowisko z jednej strony 7 m mułu, z drugiej głazy, z obu stron porośnięte liśćmi lili wodnej, wędkuje z pomostu, są porobione przesmyki do holu ryb. Głębokość średnio do 1,5 m na stanowisku, najgłebsze miejsce 8 m.
Z informacji jakie dostałem jest karp pełnołuski (dziki), karp pełnołuski wpuszczany 3/lata temu z królewskim, lin, szczupak, okoń, karaś,amur, węgorz, płoć. Na pierwszym wypadzie wyjąłem 2 karpie pełnołuskie po 2-3 kg (nieporównywalnie silniejsze od braci z innego łowiska na którym też wędkuje) na metod feeder (picker), nie było jakiegoś dużego problemu z holem na hakach 10/12 Gamakatsu.
Na drugim wypadzie testowałem matchówkę, metoda mało I często kukurydza,na haku to samo, mimo słabszego żeru skuteczność brań większa (atak zaraz po opadzie), pewnie ze względu na muł, duża przejrzystość wody.
Okazało się jednak, że są tam karpie 10 kg+ o czym właściciel nie wiedział, a ja przekonałem się na własnej skórze, gdy nie mogłem karpia oderwać od dna pod nogami przy pomoście, a drugi wysunął mi z 50 m żyłki I nie szło go zatrzymać. Żyłka główna 18, przypon 16. Presja wędkarska jest żadna, max 2 miejscowych wędkarzy szczupakowych, nikt tam nie wędkował dobrych 20 lat bo był zakaz, teren nalezał do kolegi rodziców, on dostosowuje teraz łowisko pod komercje z domkami. Powstały pierwsze pomosty bo nawet do brzegów dojścia nie było, totalna dzicz brak możliwości kłusowania nawet było.
Moje pytanie - macie jakieś rady co do matchówki I poławiania karpi 10+ na zarośniętej wodzie, utrzymanie takiego karpia pod nogami jest dość kłopotliwe (wędkuję w odległości 5 m od pomostu), czy stosujecie ciężkie metody spławikowe w tym wypadku? Do jakiej grubości żyłka główna I przypon? Jakie haki, aby utrzymać rybę na matchowce I nie stracić skuteczności w braniach? Wiem, że można zastosować ciężki grunt lub feeder, ale ja karpiarzem nie jestem I stronie od tego

Matchówki jakie mam to Mikado SCR 4,20 m (delikatniejsza) i Mikado Hirameki 3,90 m (zdecydowanie mocniejsza), szczerze polecam oba.
Na te kije wyciągałem już karpie do 8 kg na innym łowisku z porośniętych pałkowatą trzcinka miejsc do 20 cm nad powierzchnią, ale lilie wodne to inna para kaloszy I szukam sposobu, aby sobie z nimi poradzić w takim środowisku