Autor Wątek: Przyrząd do zakładania gumek na pellet  (Przeczytany 14733 razy)

Offline maniek

• Ekspert
  • Reputacja: 56
Odp: Przyrząd do zakładania gumek na pellet
« Odpowiedź #15 dnia: 23.02.2015, 08:20 »
Luk a nie mieli w tej faryce wędeczek w promce  np Acolyte 13ft,bo ostatnio macałem w sklepie i myślałem że zawału dostane,ale to pracuje na sucho,a co mówić z rybą.tylko ta cena :'( :'( :'( :narybki:

Offline Dżamukka

• Garbolino Polska
  • Ekspert
  • Reputacja: 66
    • Paweł Zuziak Fishing
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 23.02.2015, 08:36 »
 Luk nie sądzę ,że Mistral robi podobną kontrolę jakości. Generalnie Mistral ma słabe produkty. :)
Natomiast mam Drenan FD 4000 , ale również nabyłem w zeszłym tygodniu Aqa Mistral 3000 x1 i Aqa Mistral 4000 x2. Na sucho ideał, hamulec ,wyważenie itd. jest naprawdę ok.

Drenan FD 4000 mam od roku, mało go używałem ( jednak shimano u mnie nr.1) , ale złego słowo na ten kręcioł nie powiem :) kupiłem te mistrale i po sezonie opowiem coś więcej na ich temat .

Natomiast kijaszki to Drenan u mnie nr.1 :) W tym tygodniu Barbele będę odbierał . Już nie mogę się doczekać . :D

Offline wadziol

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 22
  • Ulubione metody: method feeder
Przyrząd do zakładania gumek na pellet
« Odpowiedź #17 dnia: 23.02.2015, 08:52 »
Popieram przedmówców :) Mam sentyment do Drennana od kilku lat . Wszystkie dotychczasowe produkty jakie nabyłem są pierwsza klasa i jakoś po prostu ufam tej firmie .
Tez oglądałem przyrzad do zakładania gumki do pelletu kilku firm Matrix, Milo, Preston ale ten Drennana budził największe zaufanie.
Przymierzam sie do feederka z serii 7 do metody ,bo wędek jeszczcze tej firmy nie testowałem :) Moze jakies opinie od kolegów choć wiem, ze to wątek nie o tym.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Marcin
Matrix Team Poland / FKK Wrocław

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #18 dnia: 23.02.2015, 23:48 »
Właśnie otrzymałem przesyłkę z UK i chciałem Was poinformować, że przyrząd Drennana posiada mechanizm, który powoduje, że po puszczeniu tłuczka wszystkie pręciki schodzą się w jednym punkcie.
Duży plus dla Drennana, że zrobił przyrząd, który w sumie wymyślili już inni, ale wprowadził tę drobną, ale jakże istotną innowację :)
Miałem cichą nadzieję, że może coś takiego będzie wprowadzone, ale była to bardzo niewielka nadzieja. Muszę powiedzieć, że zostałem bardzo mile zaskoczony :bravo:
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #19 dnia: 24.02.2015, 00:47 »
Nie chodzi mi wcale o bronienie Drennana - po prostu byłem i widziałem. Akurat na tapecie były kołowrotki Red Range. Właśnie wtedy usłyszałem,  że z powodu słabej jakości u Chińczyków, część produkcji dalej odbywa się w UK, i nie zanosi się na to aby się to zmieniło. Właśnie plastiki czy gumy robione są tutaj - i dlatego sa tak dobre, Chiny nie sa w stanie zrobic takiej klasy sprzętu. Wydaje się, że plastik na przykład to mała pierdoła - ale jednak ma to wpływ... Ja nie od razu zacząłem uzywać insertów Drennana - przeszedłem swoista drogę po róznego rodzaju spławikach - kończąc na nich.

Czy Mistrall robi tak samo? Hm... Nie jestem do końca pewien, być może doszli do takich samych wniosków.

Na pewno takiego systemu nie ma Shakespeare ani Browning. Kilka kręciołów tej pierwszej firmy to piana na ustach (swój film o wagglerze kręciłem z Shakespearem właśnie - bo zapomniałem innych kręciołów) i niedociągnięcia są straszne. Zresztą Drennan ma fabrykę, magazyn i siedzibę w Oxfordzie, oddzielnie spory magazyn. Nie wiem jak wiele firm ma coś takiego - często jest to coś tak naprawdę skromnego... Polecam odnalezienie siedziby Prestona, Koruma i Sonubaitsa na Google Map, lub kilku innych firm. Mozna się zdziwić - bo wydaje się nam, że to giganci z wielkimi powierzchniami magazynowymi, liniami produkcyjnymi. A często jest to biuro, plus magazynek gdzieś dalej. Branża wędkarska nie jest wielka tak naprawdę, przy produkcji w Chinach, testerach lowiących na swoich lokalnych łowiskach - reszta to w miare skromne biura, zazwyczaj w miastach gdzie pensje są niższe (na północy).

Lucjan

Offline Dżamukka

• Garbolino Polska
  • Ekspert
  • Reputacja: 66
    • Paweł Zuziak Fishing
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #20 dnia: 24.02.2015, 07:19 »
Czy Mistrall robi tak samo? Hm... Nie jestem do końca pewien, być może doszli do takich samych wniosków.

Na 100 % nie robi tak samo. Mi chodziło o sam fakt,że nie wszystkich stać na Drenan i są alternatywy (np.w tym przypadku kołowrotek FD) jak pisałem. Mam i FD4000 Drenan ale również nabyłem Mistral Aqa.
  Kijaszków też mam sporo, natomiast od momentu rozpakowania S7 innych używam bardzo rzadko (przy methodzie), lecz nie każdy wyda 1000pln na dwa fedeery i szukają alternatyw.
 Tylko chwalić kontrolę jakości Drenana, dlatego coraz więcej ma zwolenników ( nie zawodzi )

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #21 dnia: 24.02.2015, 09:30 »
Tak napisałem tylko o tym, nie mam żadnych pretensji ;D  Ktoś mógłby pomyśleć, że pewne firmy lecą w kule, a nie zawsze tak jest...

Myślę, że to też jest powodem strategii firmy. Te będące na górze muszą trzymać jakość, nie mogą sobie pozwolić na wpadki, jak już to rzadkie. Dragon w Polsce jest firmą oferującą towar z wyższej półki i zachowuje się podobnie. Ludzie wiedzą, że kupując ich produkty dostają coś lepszego.

A z kołowrotkami to Drennan zaskoczył. Nie są liderami i daleko im do Shimano. Ale wprowadzili najtańsze z kręciołów. Cena pozwolenia za łowienie na niektórych komercjach to praktycznie równowartość takiego Red Range.  ;)  Preston nie spróbował oferować czegoś poniżej 80 funtów. Ciekawe jakie są przyczyny takiej polityki cenowej. Jak to jest z tymi fabrykami kołowrotków w PRC. :D
Lucjan

Offline gregorio

• Ekspert
  • Reputacja: 149
« Odpowiedź #22 dnia: 13.11.2015, 19:37 »
Odświeżyłem troszkę

Dziś sprawdzałem jak to jest z tymi gumkami do pelletu. Nie posiadam tego urządzenia fachowego ale myślę że można również dobrze poradzić sobie używając pęsety. Poniżej fotki poglądowe.
Pellet użyty do testu to halibut 8mm , a gumeczka to Drennan Latex Mini.

Grzegorz > Kołobrzeg

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #23 dnia: 13.11.2015, 19:38 »
Dobry pomysł :-[ :thumbup: :bravo:

Offline Pyza

• Ekspert
  • Reputacja: 543
  • Wody PZW - po prostu Pyza na swojskich wodach ;)
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #24 dnia: 13.11.2015, 19:46 »
Gregorio dobry patent, ale tylko do twardych pelletów, miękkie nie dadzą rady... Sprawdzałem to już :)
Koło PZW Iskra Kielce

Zapraszam na moje konto na YouTube:

https://www.youtube.com/channel/UC-WNdomDqMgACLhluPj8F6w

Sylwek

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #25 dnia: 14.11.2015, 08:27 »
Grzegorz sprytnie to sobie wykombinowałeś.  :bravo:
Może nie jest to tak praktyczne w użyciu jak przyrząd - Pellet Band Strecher, ale zawsze mamy jakąś alternatywę.
Był też jak pamiętam kiedyś filmik z gwoździkiem ułatwiającym zakładanie gumki, każdy pomysł ma swoje plusy i minusy. :-\
Osobiście do twardego pelletu używam obecnie już tylko paluszków (paznokci) a miękki raczej zakładam bezpośrednio na haczyk lub włos.
Za pomysł   :thumbup:
Robert

Offline cumbajszpil

• Ekspert
  • Reputacja: 40
  • Volenti non fit iniuria...
« Odpowiedź #26 dnia: 14.11.2015, 14:23 »
Pomysł z pęsetą bardzo dobry :thumbup:
Być może lepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie pęsety odwrotnej tj. takiej która pod wpływem nacisku rozchodzi się (sprężynujący mechanizm krzyżowy) - na allegro jako pęseta odwrotna lub samzaciskająca
Po bliższym przyjrzeniu się oryginalnym przyrządom do zakładania gumek stwierdziłem, że można spróbować sobie zrobić coś Podobnego ze starej popsutej parasolki, choć na allegro znalazłem taki przyrząd za 7 zł.

Offline Matysekmm

• Ekspert
  • Reputacja: 55
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #27 dnia: 14.11.2015, 21:10 »
Popieram wypowiedź Mateo o przyrządzie Drennana. Bije na głowę wszystkie inne które mają gumkę na mechanizmie. Naprawdę godny polecenia produkt.
Pozdrawiam

Marek

Offline jakub_wr

• Ekspert
  • Reputacja: 113
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #28 dnia: 14.11.2015, 21:57 »
Pokażcie mi ten za 7 zł.

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525