Autor Wątek: Oznaczenia szczytówek a masa wyrzutowa  (Przeczytany 12343 razy)

Offline katopelman

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
Oznaczenia szczytówek a masa wyrzutowa
« dnia: 19.06.2017, 21:04 »
Witam. Od jakiegoś czasu bardzo mocno zaraziłem się łowieniem na feeder. Można by powiedzieć że tyczka i reszta poszła w jego cień. Jednak jako laik w tej metodzie mam kilka jeszcze nie wyjaśnionych dla mnie kwestii. O jedna chciałem zapytać bardziej doświadczonych w tej metodzie. Ostatnio przeglądając kilka stron sklepów natknąłem się na feedery browninga i Garbolino. Jedno mnie bardzo mocno zdziwiło. O obu czytałem ze świetnie sprawdzają sie na rzekach jednak miały one jakby dwie opcje szczytówek do wyboru. Na przykład feedery browninga. Oba są z tej samej serii oba maja 3,6 m oba do 120 g wyrzutu (tak podaje sprzedawca) ale jeden ma szczytówki 1 oz, 1.5 oz i 2 oz a drugi ma 2, 3 i 4 oz... Posiadam Tubertini trinity i mam szczytówki 0.75, 1 i 1.5 oz. Sprzedawca podaje ze wędka ma max 45 g wyrzutu. I w to mogę wierzyć bo to strasznie delikatny cienki i finezyjny kijek. Ale jak ma sie to do niby 120 g które ma browning o bardzo podobnych szczytówkach. Rozumiem moc w środku kija. Ale czy szczytowa część wędki nie wpływa na wyrzut? W telice np.nie mam wgl podanych .oz jedynie oznaczenie L , M oraz H. Czyli wszystkie maja wyrzut do 70 g a różnią sie tylko miękkością? Troche nie kumam. Oglądając garbolino az zdębiałem widząc ze super g ma szczytówki 0.5 oz w kiju sygnowanym nazwą distance... Szukam typowego leszczowego kija na wolno płynącą Odrę. Bardzo duże leszcze biorą tutaj niezwykle delikatnie i feedery typu konger jaxon itp (nie obrażając tych firm bo ich sprzętu również używam) do 120 czy 150 g, poprostu nie pokazują mi brań na tyle dokładnie aby komfortowo i z zadowoleniem je łowić. Myślałem o 3 kijach tylko że własnie nie do końca wiem jak to jest z tymi szczytówkami. Jeden to Tubertini concept tb 4.20 do 100 g.
Drugi to Matrix horizon 4m do 100g.
Trzeci to Drennan Acolyte plus feeder 12 ft i niby tylko do 60 g w co nie chce mi sie wierzyć skoro ma szczytówki 4oz.
Więc jak to w końcu jest? Blank daje odległość a szczytówki? Powiem szczerze ze już sie w tych oznaczeniach trochę zgubiłem. Pozdrawiam :P

Edycja administratora:
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1878.0
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=2757.0

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
Odp: Oznaczenia szczytówek a masa wyrzutowa
« Odpowiedź #1 dnia: 19.06.2017, 21:36 »
Napiszę to najkrócej, jak się tylko da: krzywa ugięcia szczytówki (podawana w oz) nie jest wyznacznikiem ciężaru wyrzutowego danego wędziska, jednak pewien wpływ na długość i "jakość" rzutu ma. Kij o ciężarze wyrzutowym do 60 gramów może współpracować ze szczytówką o krzywej ugięcia np. 4 oz, a kij o ciężarze wyrzutowym do 120 gramów może tworzyć niezłą kompozycję ze szczytówką o krzywej ugięcia np. 1 oz. Oczywiście wszystko powyższe nie zawsze znajdzie potwierdzenie, bo np. kij sztywny jak trzonek od miotły kiepsko współgra z delikatną szczytówką (na końcu kija otrzymamy komiczny rodzaj kiwoka), jednak z grubsza tak to wygląda. Blank i szczytówka to jedność, więc trzeba zachować zdrowe podejście do tego zagadnienia. Doświadczenie wszystko Ci podpowie.
Jacek

Offline Alleius

• Ekspert
  • Reputacja: 47
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 19.06.2017, 21:43 »
Trzeci to Drennan Acolyte plus feeder 12 ft i niby tylko do 60 g w co nie chce mi się wierzyć skoro ma szczytówki 4oz.
Więc jak to w końcu jest? Blank daje odległość a szczytówki? Powiem szczerze ze już się w tych oznaczeniach trochę zgubiłem. Pozdrawiam :P

Z tymi 60 g w tym przypadku byłbym ostrożny... w drugą stronę. Kilka dni temu, na nocce nad Wisłą, uzbroiłem przez pomyłkę ten kij koszykiem Guru 85g w rozmiarze L. Z nadzieniem ważył spokojnie ponad 100 gramów, ale Acolyte spokojnie rzucał mi tym na 30 metrów (ze szczytówką 4 oz.). Kiedy się po dwóch zarzutach zorientowałem, że zamiast koszyka 57g mam 85g, drżącymi łapami szybko skończyłem ten eksperyment, niemniej wędka dała radę ;-)
Tak więc te 60 g trzeba traktować raczej jako wartość komfortową, nie graniczną.

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #3 dnia: 19.06.2017, 21:49 »
Ten temat już rozkminialiśmy na forum kilka razy. Ale to co napisał Jacek jest kwintesencją tematu. Dodać tylko należało by to,
że oz szczytówki, to jest siła potrzebna do ugięcia tej że do ok 90 stopni Kąta. To może dać nam do myślenia, na ile możemy przygiąć tip, nim ruszymy z dna podajnik o określonej wadze.
Arek

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 19.06.2017, 21:50 »
Tak więc te 60 g trzeba traktować raczej jako wartość komfortową, nie graniczną.

Idealnie to ująłeś.
Jacek

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 19.06.2017, 21:51 »
Ten temat już rozkminialiśmy na forum kilka razy.

Może nawet kilkanaście ;)
Jacek

Offline Zonek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 8
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 19.06.2017, 22:05 »

Offline damiansrd88

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 17
« Odpowiedź #7 dnia: 21.06.2017, 17:05 »
Właściwie to producenci mogą różne rzeczy wypisać na blanku i często bez testów praktycznych nie wiadomo o co chodzi.
Kilka moich spostrzeżeń na temat c.w. i oz szczytówek:
-oz niższe niż c.w. to kije na dalekie dystanse i wody spokojniejsze
-oz równe +/- 10-15 g c.w. to wędki dedykowane na rzekę lub kije bomb (sam ciężarek)
-oz powyżej c.w. w tym wypadku producent raczej podaje komfortowy ciężar cw niż maksymalny

-napis c.w. up to lub c.w. max maksymalna waga tego co na końcu kija
-przedział to dolna wartość jest minimum by zmusić blank do pracy albo optymalna waga a górna wartość to max
-sama wartość c.w. i tu jest różnie raz to komfortowa masa rzutowa, czasem bezpieczna ale nie koniecznie komfortowa producenci mają tu dowolność
-brak c.w. tu należy patrzeć na wartość oz szczytówek i zachować zdrowy rozsądek

Nie musi być zawsze tak jak tu napisałem ale często się sprawdza.
Pozdrawiam kolegów.