Autor Wątek: Mocny 3-częściowy feeder na rzekę. Korum Feeder?  (Przeczytany 4912 razy)

Offline Wiecho

• Ekspert
  • Reputacja: 402
  • Nie znoszę chamstwa i prostactwa
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Postanowiłem kupić feeder 3,9 (ew 3,6 m)  c.w.120 lub 150 g na Wisłę w środkowym biegu. Ze względów transportowych ma to być kijek 3 składowy. Wpadł mi w oko Korum Feeder Rod 13" 120 g lub 150, które leżą w magazynie u Drapieżców i nudzą się...  Wiem, to nie jest wysoka półka ale jak dla emeryta musi wystarczyć coś do 500 zł.
Boję się tylko aby ten feederek nie był zbyt kluchowaty jak często bywają angielskie kije. Oczywiście sztywna pała tez mi nie odpowiada.
Głupio się kupuje kije bez pomacania. Co do moich oczekiwań to obecnie najchętniej używam  na rzece kilkunastoletniego  Shimano Stradic Heavy  12" i taki typ akcji najbardziej lubię na dużej rzece.

Czy ktoś z kolegów używa lub miał w rękach ten kij? 

https://sklepdrapieznik.pl/sklep/wedki-korum-i-preston/20599-korum-feeder-rod-3-czesciowy-13ft-120g.html
lub
https://sklepdrapieznik.pl/sklep/wedki-korum-i-preston/20600-korum-feeder-rod-3-czesciowy-13ft-150g.html

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Wiesiek
Wiesiek

Offline piotr82

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 25

Offline Shiemano

• Ekspert
  • Reputacja: 124
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Mocny 3-częściowy feeder na rzekę. Korum Feeder?
« Odpowiedź #2 dnia: 26.06.2017, 15:04 »
Ciekawa ofertę ma tubertini, Tubertini

Offline Wiecho

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 26.06.2017, 15:29 »
Dzięki.  Obejrzałem.  Rzeczywiście oferta Tubertini jest ciekawa, ale opis bardzo ubogi. Jedno zdanie i finito.  Jak na moje potrzeby CW 200 g  to chyba trochę za wiele, ale jest tam kijek Optimo Plus CW150g. Zauważyłem jednak że ma mało przelotek i nie ma przelotki na dolniku. Jednak wygląda kąśliwie i pewno wezmę tę ofertę pod uwagę.  Ech żeby tak go pomacać to wiedziałbym więcej.
Wiesiek

Offline Shiemano

• Ekspert
    • Galeria

Offline piotr82

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 25
« Odpowiedź #5 dnia: 26.06.2017, 16:25 »
Dzięki.  Obejrzałem.  Rzeczywiście oferta Tubertini jest ciekawa, ale opis bardzo ubogi. Jedno zdanie i finito.  Jak na moje potrzeby CW 200 g  to chyba trochę za wiele, ale jest tam kijek Optimo Plus CW150g. Zauważyłem jednak że ma mało przelotek i nie ma przelotki na dolniku. Jednak wygląda kąśliwie i pewno wezmę tę ofertę pod uwagę.  Ech żeby tak go pomacać to wiedziałbym więcej.

Akurat mam te dwa modele, bardzo zacne kijki.

Offline Wiecho

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 26.06.2017, 16:41 »
No proszę jeszcze kolega Shiemano  podrzucił mi kukułcze jajo. :P  Te beastmastery  DX to coś co my młode tygrysy bardzo lubimy.  Wyglądają b. ciekawie i jak pięknie gaszą wibracje .  Tylko ta cena 700+  :'( hmmm  Może jednak się sprężę  ale na razie studiuję możliwe rozwiązania.
Wiesiek

Offline Shiemano

• Ekspert
    • Galeria

Offline Wiecho

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 26.06.2017, 17:47 »
Masz jeszcze Aernosa http://allegro.pl/wedka-feeder-shimano-aernos-396cm-120g-wroclaw-i6785473528.html

Trafiłeś mnie w słabiznę tymi beastmasterami. Chyba są super.  Bardzo lubię kijki Shimano, mam Super Ultegrę lLght 11,5", Aero Light 11" i Stradica Heavy 12". Dbm o nie i używam od lat. Pasują mi do ręki. Nigdy się nie zawiodłem podobnie na kołowrotkach. Pierwsze 2 stosuję do metody. Stradica na rzekę, a także do dalekich rzutów na metodę. Wszystkie doskonale mi służą od wielu lat, ale czasem potrzeba mi czegoś nowego i nieco dłuższego. Aernos to jednak trochę niższa półka i chyba już nie to...  a diabeł kusi jak cholera. 
Wiesiek

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
« Odpowiedź #9 dnia: 26.06.2017, 19:34 »
Dzięki Shiemano. Teraz to mnie oraz mój budżet tym filmem załatwiłeś.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Marcin

Offline Wiecho

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 26.06.2017, 21:03 »
To znaczy, że takich napaleńców jak ja jest więcej. Witaj w klubie. Nie jestem sam z tym Shimano... :P
Wiesiek

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 26.06.2017, 21:26 »
Podpowiem, że od niedawna jestem posiadaczem Beastmastera DX.
Skusiłem się jednak, na nietypowy model, czyli Carp Feeder. Nazwałem go pieszczotliwie "ręka Boga", z uwagi na to, co będzie można nim holować ;)
Połączenie karpiówki z feederem. Można polować na spore miśki, naprawdę spore, nie tracąc uroku i atutów wędkowania feederem, czy też dużą metodą. Piękne właściwości rzutowe, wielka moc, ugięcie typowy progres wg mnie. Wraz z rosnącym obciążeniem włączają się kolejne partie do pracy.
CW na poziomie 150g, na rzekę na pewno się nada, zwłaszcza że szczytówki to 3,4,5 oz. Można stosować grubsze żyłki, aktualnie mam 0,30, ale już wiem, że nie trzeba się wstydzić i można grubiej. Szczytówka 3oz bez problemu pokazuje branie leszczyka 25cm z odległości 50m. Mogę pomóc np fotką, w razie zainteresowania ;)
Czesiek

Offline Wiecho

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 26.06.2017, 22:30 »
Dziękuję kolego Wronski81 ...
No i masz babo placek , kolejna pokusa i w dodatku doskomała recenzja od eksperta.  Szkoda że ma "tylko"  12 ft długości ale skoro jest to "ręka Boga"  więc tę jedną stopę różnicy przeboleję.  W dodatku te kijki są ładnie wykończone.  Co tu robić, lubię kije i kołowrotki shimano .
Mój budżet głośno zawyje kiedy go kupię.

Wiesiek

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 533
« Odpowiedź #13 dnia: 27.06.2017, 09:58 »
Podpowiem, że od niedawna jestem posiadaczem Beastmastera DX.
Skusiłem się jednak, na nietypowy model, czyli Carp Feeder. Nazwałem go pieszczotliwie "ręka Boga", z uwagi na to, co będzie można nim holować ;)
Połączenie karpiówki z feederem. Można polować na spore miśki, naprawdę spore, nie tracąc uroku i atutów wędkowania feederem, czy też dużą metodą. Piękne właściwości rzutowe, wielka moc, ugięcie typowy progres wg mnie. Wraz z rosnącym obciążeniem włączają się kolejne partie do pracy.
CW na poziomie 150g, na rzekę na pewno się nada, zwłaszcza że szczytówki to 3,4,5 oz. Można stosować grubsze żyłki, aktualnie mam 0,30, ale już wiem, że nie trzeba się wstydzić i można grubiej. Szczytówka 3oz bez problemu pokazuje branie leszczyka 25cm z odległości 50m. Mogę pomóc np fotką, w razie zainteresowania ;)

Zastanawiam się nad dokupieniem sobie partnera do Matrixa Carpmaster 13 ft, tyle że mocniejszego. Koniecznie jednak w długości 13 stóp, do rzutów podajnikami 60-80gr + towar albo średnim spombem.

Dotychczas myślałem o Korumie Barbel 13 ft w trójskładzie (jeśli będzie jeszcze gdzieś osiągalny). Jednak te Beastmastery mają w sobie to coś ;D Wonski, miałeś może w ręku poza Carp Feederem tą wersję 3,9 120 albo 150 gr? Bardzo różnią się akcją?

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
« Odpowiedź #14 dnia: 27.06.2017, 10:21 »
Właśnie long cast mi po głowie chodzi. Niestety jedyny słuszny sklep się wyprzedał.
Jakieś wrażenia z obcowania z 120 g?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Marcin