Zapewne większość z Was próbowało stosować psie karmy suche jako przynętę czy zanętę . Wielu też się rozczarowało bo to tylko pozornie jest proste. Największym problemem jest pływalność karm...
Poza tym skład większości w przypadku dobrej przynęty czy zanęty pozostawia dużo do życzenia
Sam wielokrotnie robiłem rożne podejścia do stosowania karm , zwłaszcza kocich bo są jakościowo lepsze , mają więcej białka i tłuszczu w składzie. Jednakże ze względu na pływalność trzeba było mielić karmę i dociążać ją innymi składnikami - na przykład dodając do mixu na kulki proteinowe. Jednym słowem przygotowanie takiej karmy było pracochłonne a przez to nieopłacalne
Do czasu ....
Na początku tego roku hiszpańska firma produkująca karmy weterynaryjne wprowadziła na nasz rynek karmę weterynaryjną dla psów alergików
Karma ma bardzo ciekawy skład pod względem wędkarskim - a co najważniejsze tonie jak kamień !
Oto kilka szczegółów :
http://www.4tvet.pl/psy/diety-suche/4t-veterinary-diet-hypoallergenic-insect-dog/Jak widać głównym składnikiem białkowym jest białko pozyskane z owadów a więc niskocząsteczkowe , bardzo łatwo przyswajalne . Można domniemać że taki rodzaj białka sprawdzi się w przypadku ryb gdyż owady i ich larwy stanowią znaczny procent ich diety

Karma nie zawiera zboża , składnikiem wypełniającym są ziemniaki i mączka z piór ptaków a więc stosowanie jej będzie bezpieczne dla środowiska wodnego

Owadem użytym do produkcji jest mucha Hermetia illucens którą się tez hoduje jako owada karmowego zwierząt terraryjnych :
http://www.zoofaktor.pl/mucha-hermetia-larwy-opakowanie-hermetia-illucens.htmlGranule karmy są nieregularnego kształtu, dają się bez problemu przewiercać i zakładać na włos. Robiłem testy czasu rozpuszczania w wodzie , co prawda tylko w naczyniu gdzie nie było ruchu wody ale wyniki są bardzo obiecujące - w wodzie o temp 15 stopni po 12 godzinach granule były rozpuszczone w połowie , nie pękały i do końca trzymały kształt rozpuszczając się tylko powoli z zewnątrz
Mają zapach lekko rybny ze względu na zawartość oleju z łososia , dają się dipować , chłoną boostery , lavę , goo. Powinny się dobrze sprawdzać w wodach z dużą ilością drobnicy , zwłaszcza krąpia ze względu na wielkość i neutralny brązowy kolor
Oto wygląd granul , pięciogroszówka ułatwia ocenę wielkości :

Od tygodnia dodaję je do zanęty złożonej z miksu pelletów i ziaren , za tydzień rozpocznę testy skuteczności jako przynętę . Opiszę wyniki w swoim czasie
Jedynym minusem który może być poważną przeszkodą w stosowaniu jest dość wysoka cena tej karmy - trochę ponad 200 zł za worek zawierający 14 kilo. Jednakże może to być jakaś alternatywa dla pelletów czy kulek przynętowych których cena jest znacznie wyższa
Gdyby ktoś z Was chciał potestować będę wdzięczny , mogę osobom mieszkającym blisko ofiarować próbki tej karmy całkiem za darmo. Niestety odpada wysyłka ale sądzę że u każdego porządnego weta da się zakupić tą karmę
Proszę mojego postu nie odbierać jako oferty handlowej czy czegoś podobnego
Moją intencją jest po prostu przedstawienie nowości o składzie który może się sprawdzić w wędkarstwie