Autor Wątek: Wędka + kołowrotek do 500 zł - wody stojące, na średnie ryby  (Przeczytany 3183 razy)

Offline Conan53

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Witam!
Zastanawiam się nad doborem wędki oraz kołowrotka do 500 zł (prosiłbym o zmieszczenie się w limicie bo sam już zwiększyłem wydatki ;D).
Przeznaczenie: ryby od 2, 3 kg do 10 ( główny przedział ), chciałbym aby sprzęt dał  mi szanse na pokonanie tez jakiegoś większego karpia. 
Prosiłbym was o rady i ewentualne propozycje ale głownie o wypowiedzi na team sprzętu który sam sobie dobrałem czyli:
- kołowrotek (Daiwa Crossfire A 4000 FD )
- wedka (Trabucco Precision Feeder XT SW Sensor 330-70 g)
Co o tym sądzicie??
Z góry dzięki za pomoc :) ;)
Chodzi mi oczywiście o wędkę feederową do methody:)

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 150
Nie napisałeś jaką metodą chciałbyś łowić.

Offline Conan53

• Nowy użytkownik
  • *
Panowie ??? Nikt sie nie wypowie?? Musze kupic jakis kijaszek gdyz mój stary konger skończył żywot.....
Pomocy... Co wybrac? :(

Offline PawelL

• Ekspert
  • Reputacja: 143
  • Ulubione metody: method feeder
Prociem pana ... .
Rybkę to i na leszczynowy kijaszek dasz radę złowić.
Jaki typ łowiska, jak dalekie rzuty, rybki około 10kg to jako przyłów, czy dosyć częste zdarzenia i takie tam... .
Podstawa moim zdaniem to zasięg który chcesz osiagnąć,  od razu Ci powiem że na wędki poniżej CW 90 gram nie patrze.
Wiem wiem i pickerkiem można nieźle polowić, ale nie ja 8)
Paweł.

Offline Conan53

• Nowy użytkownik
  • *
Ryby około i powyżej 10 kg to raczej przyłów :)))  Nie planuję też posyłać swojego zestawu na dalekie odległości, więc myślę, że CW nie musi być jakieś wielkie??
Chciałbym żeby ta wędka ładnie pracowała i nie spinała ryb. Łowię dosyć często przy rożnych konarach i zaroślach wiec chciałbym aby dało się ta rybkę też trochę przytrzymać. Typ łowiska tak jak pisałem woda stojąca, głębokość maks do 6 metrów (łowię głównie do 3 metrów głębokości) ;D

Edycja administratora:
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1878.0
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=2757.0

Offline RamiX

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
  • C&R
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Z wędek bym polecił Daiwa Yank'n Bank na pierwszym filmie Luka z targów Big One masz pokazaną akcję tego oto wędziska. Jedynym problemem jest cena - 360 zł, a więc w wyborze młynka mógłby być problem bo w tej cenie to jedynie młynki typu Daiwa Laguna, Shimano Catana etc. a o tych młynkach nie mam wyrobionego zdania ponieważ nigdy nimi nie kręciłem.

Offline PawelL

• Ekspert
  • Reputacja: 143
  • Ulubione metody: method feeder
Co do wędek to od paru lat jestem fanem mikado UV.
Mam dwa feedery 4,2 i drugi 3,9, które stosuję na Wiśle, jednak raczej na spokojniejszej wodzie i dają radę.
Jakiś czas temu zacząłem jeździć do Grębowa ... i jednak długość wędek powodowała dyskonfort przy holowaniu kolejnych karpików.
W tym roku zakupiłem mikado UV method feeder 3,5 do 90g i doszedłem do wniosku, że to dobry kierunek.
Właśnie wróciłem ze sklepu gdzie oglądałem tą wędkę w wersji 3,3m i chyba po nią wrócę do sklepu.
U mnie cena to 228 zł.
Paweł.

ProBono

• Gość
Ja kiedyś również miałem upodobanie do wędek Mikado z serii Tachibana.. upodobanie było tak zaawansowane do tego stopnia, że miałem 2 różne feedery Tachibana, 3 różne pickery Tachibana, 2 różne wędki matchowe Tachibana... po 12 latach ich posiadania stwierdziłem, że może by coś zmienić. Od tego momentu mam Drennany, Korumy, Browningi i mój sprzęt stał się bardziej unikatowy. Moje poszczególne wędki są bardziej dostosowane do łowiska, są bardziej niezawodne. Zauważyłem bardzo dużą zmianę i poprawę samego łowienia. Doszedłem do wniosku bo nie chciałem łowić już masłem maślanym. Pozdrawiam serdecznie

Offline Conan53

• Nowy użytkownik
  • *
Dziękuje Panowie :)
Mam jeszcze opcję aby odkupić wędzisko od kolegi z forum:
chodzi tu o "Trabucco Selektor XS Master Feeder 3,3 // ≤75 g" (z tego co słyszałem to ma świetne opinie, także i ludzi z forum)
Mam nadzieję tylko, że nie zostanie kupiona do czasu aż ja będę mógł po nią sięgnąć ;)

ProBono

• Gość
Dziękuje Panowie :)
Mam jeszcze opcję aby odkupić wędzisko od kolegi z forum :
chodzi tu o "Trabucco Selektor XS Master Feeder 3,3 // ≤75g" ( z tego co słyszałem to ma świetne opinie, także i ludzi z forum )
Mam nadzieję tylko że nie zostanie kupiona do czasu az ja będę mógł po nią sięgnąć ;)

Sprawa z tym wędziskiem jest taka, że konstrukcja kija i dołączone szczytówki nie wybaczają błędów przy holu. Specyficzna praca wędziska i akcja kija jest dla wielu odpowiednia ale wielu użytkowników nie zakochuje się w tym właśnie kiju