Autor Wątek: Jak założyć hodowlę robaków? Dendrobena  (Przeczytany 10007 razy)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Jak założyć hodowlę robaków? Dendrobena
« Odpowiedź #15 dnia: 06.07.2017, 12:48 »
A kto to tak się radził u tych Holendrów? 8)
Lucjan

Offline Sebek Francja

• Ekspert
  • Reputacja: 231
  • Bez wędki czuję się jak nie facet
    • Wędkarstwo Francuskie
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Odp: Jak założyć hodowlę robaków? Dendrobena
« Odpowiedź #16 dnia: 06.07.2017, 13:13 »
A kto to tak się radził u tych Holendrów? 8)
Ten Niemiec co tu był.
Bez urazy dla nikogo ale menda Jedna pod patrzył  nesze pomysły. Założy  stronę  na FB i ewidentnie kopiował.
Prawdą  jest to że  ma sprzęt  warty miliony ale nie daje mu to prawa do mieszania z błotem Nas. Tj. Mnie i Łukasz. Tylko dlatego, że  ma poeniadze >:O
Żałosne jest coś  takiego. 
A tutaj załączam  dyskusję

Jeżeli  dżdżownice będą  miały  dobre warunki to żadne  światło  nie potrzebne.
A jak warunki nie będą  im odpowiadały  to nawet w słońcu  wyjdą.  Dwa lata trzymam w dwóch  wiadrach i początki  były  straszne. Grunt to odpowiednia wilgotność, temperatura i tyle pokarmu ile zdołają  przerobic na humus

.HaNo niestety się z tym nie zgodzę ;) w słońcu automatycznie tracą warstwę ochronna śluzu w skrócie spalą się co mija się z celem ich przetrwania, a co do wilgotności u mnie jest ok 20-40% nie więcej, zachowują się podobnie jak ludzie nie siedziałbyś w zalanym domu, skupilbym sie na odpowiednim podłożu bo nie wszystko sie nadaje. W tym temacie nie nic mnie już nie przekona, szukałem idealnego wyjścia z tej sytuacji, pomogła wizyta u profesjonalnych hodowców w NL.
 Ha ha. Dżdżownice  zachowują  się  jak ludzie?  Buuuhahaha
Zapomniales o mega waznej rzeczy!!! Profesjonalisci Ci nie powiedzieli,  że  aby Dżdżownicą  złożyła  jaja potrzebuje  celulozy,  karton od jajka jest idealny.

Bez celulozy nici z rozmnażania.

Profesjonalisci z NL i doradzili,  a może  Wiki tego nie napisala.😂

Po 1. Nikt niczego nie zapomniał panie skarbonka. Ja nie hoduje tylko utrzymuje w najlepszej kondycji, w moim przypadku to są kilka kg a nie wiadereczko po śmietanie. Twoje zasoby tnę podczas jednej tury na wodzie z dobrym rybostanem także nie miałbyś co hodować.

Po. 2
Jeśli jbuż mowa o Profesjonalistach tego typu metody już dawno odeszły do lamusa, to tak jakbym nadal prał w rzece.

3. Zrób to sam nie mając o tym pojęcia nie zawsze skutkuje, w moim przypadku  mix mini dendrobeny  jest już na etapie 3-5g w ciągu 2 miesięcy także wnioski wciągnij sobie z tego sam.

4. Skoro masz większa wiedzę i doświadczenie niż Holendrzy to już masz sposób na interes tylko ze w tym biznesie wiadereczko nie wystarczy ;)

Jak coś  to taki był tytuł
Jak założyć własną  hodowlę tanim kosztem oraz jakich materiałów potrzebujemy