Autor Wątek: Ryby hodowlane do własnego stawu (kupno)  (Przeczytany 4802 razy)

Offline YerbaMate

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 20
Ryby hodowlane do własnego stawu (kupno)
« dnia: 05.07.2017, 17:00 »
Witam,

Być może stanę przed szansą wzięcia pod opiekę stawu 70x30 metrów który właścicielowi terenu (restauracja, bar itp. itd.) nie jest potrzebny. Chcemy z kolegami zrobić swój zamknięty klub i używać sobie wody do woli.

Moje pytanie brzmi, znacie może jakiegoś sprzedawcę ryb? Interesowałyby nas kapie, amury, jesiotry, liny, karasie pospolite, okonie, jazie szczupaki i sandacze.

Słowem wszystko bo woda póki co stoi wzdręgą i japońcami które mamy zamiar wybić do zera (oczywiście japońce, nie wzdręgi).
Mam nadzieję, że macie jakiegoś godnego zaufania, ze zdrowymi i niedrogi rybami :)
Dzięki z góry za odpowiedzi i :thumbup:
Pozdrawiam Sławek <><

PB: Jesiotr 110 cm, Karp 80 cm, Leszcz 55 cm, Lin 40 cm, Płoć 30 cm, Karaś 38 cm, Okoń 33 cm, Szczupak 67 cm, Węgorz 70 cm, Jaź 50 cm.

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Ryby hodowlane do własnego stawu (kupno)
« Odpowiedź #1 dnia: 05.07.2017, 17:44 »
A w jakim rejonie kraju jest ten staw? Jeśli w pobliżu Śląska, to być może jestem w stanie pomóc.
Pozdrawiam - Gienek

Offline YerbaMate

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #2 dnia: 05.07.2017, 18:20 »
Tak tak jest to Górny Ślask :D
Pozdrawiam Sławek <><

PB: Jesiotr 110 cm, Karp 80 cm, Leszcz 55 cm, Lin 40 cm, Płoć 30 cm, Karaś 38 cm, Okoń 33 cm, Szczupak 67 cm, Węgorz 70 cm, Jaź 50 cm.

Offline Druid

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #3 dnia: 05.07.2017, 18:32 »
Nie mogę się dodzwonić do prezesa naszego stowarzyszenia , odezwę się potem
Wiem że jest możliwość załatwienia karpia, amura, sandacza, jazia, szczupaka , tęczaka i suma
Pozdrawiam - Gienek

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #4 dnia: 05.07.2017, 18:46 »
70 x 30 m - trochę to małe, musicie być rozsądni.
A jak tam z głębokością, roślinnością i ewentualnymi kłusownikami?
Mój kolega spec jak wróci po wakacjach może Wam dać wiele dobrych rad i kontaktów.
;)

Offline YerbaMate

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #5 dnia: 05.07.2017, 19:07 »
Byłoby super, dla nas to pierwsze takie przedsięwzięcie więc każda rada się przyda.

Staw ma głębokość od metra do około 3,4 metrów, w dwóch miejscach są zwalone drzewa. Teren ogrodzony, z drutem kolczastym, widać w jednym miejscu obecność kłusoli, ale w przypadku częstego odwiedzania go przez klubowiczów, myślę że temat zniknie. Dodatkowo wysmaruje płot smarem, to skutecznie zniechęci potencjalnych intruzów. W nocy na terenie stawu biega psisko , bernardyn.

Chciałbym każdej z w/w ryb po trochu. Nie muszą być tego duże ilości, zasadę mam prostą - bez krąpi, leszczy, japońców, sumików, sumów.

Cała reszta chętnie i mile widziana 8)
Pozdrawiam Sławek <><

Offline Druid

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #6 dnia: 05.07.2017, 21:48 »
Z tego źródła z którego kupuje moje stowarzyszenie wcześniej niż w październiku nie będą nic mieć , rozmawiałem z prezesem
Nie radzę zarybiać teraz w środku lata , ryba o wiele gorzej znosi zmianę warunków i sam transport
Radzę się zastanowić nad rybostanem, to nie akwarium i nie da sie mieć za wiele gatunków w tak małej wodzie

Przykłady - sandacz i szczupak razem na tak malej wodzie to pomyłka . Na sandacza zresztą taki akwen to się nie nadaje . Kilka szczupaków natomiast jak najbardziej

Jeśli nie wytępicie do końca japońca to bez sensu jest zarybiać polskim karasiem bo po kilku latach i tak zaniknie

Kontrowersyjne jest też połączenie karpia z linem - obie ryby żywią się tym samym pokarmem i lin przybierze formę głodową , nie ma co też liczyć na jego rozmnożenie. Osobiście wolałbym zarybić linem i karasiem a karpie sobie darować , je możecie połowić na każdej komercji

Jeśli łowisko jest mocno zarośnięte miękką roślinnością dobrym pomysłem może być wpuszczenie kilku amurów  - ale trzeba się trzymać normy 3 ryby ponad 70cm na hektar , po jakimś czasie gdyby roślinności całkiem brakowało może zajść konieczność odłowienia tych amurów a to nie takie proste jak się wydaje

Co do drobnicy typu krąp czy płoć - na pewno bez zarybiania też się te gatunki pojawią, to samo może być z byczkiem czy słonecznicą

Nie spieszcie się z zarybianiem, warto by było sprawdzić jakie jest dno, jeśli wkoło są drzewa czy nie ma pokładu zgniłych lisci na dnie . Czy da się to spuścić całkiem a potem napełnić ?
Pozdrawiam - Gienek

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 05.07.2017, 21:52 »
1 karpia jednak bym puścił ale z odmiany koi - urośnie i będzie atrakcją.

Offline Druid

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #8 dnia: 05.07.2017, 21:54 »
1 karpia jednak bym puścił ale z odmiany koi - urośnie i będzie atrakcją.

Masz rację - kilka koi to dobry pomysł i atrakcja wizualna
Pozdrawiam - Gienek

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 05.07.2017, 22:24 »
Gdybyś był zainteresowany to na jesień : lin, jaź,płoć, amur, karp to mogę dać Tobie namiary na sprawdzonego hodowce :)
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline YerbaMate

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #10 dnia: 06.07.2017, 16:35 »
Dzięki za odzew :)

Będę teraz przedstawiać właścicielowi swoją wizję, i zobaczymy czy znajdziemy porozumienie. Jeśli tak to na pewno do każdego z was bede uderzać po kontakty , porady itp itd.

Nie ukrywam że chcielibyśmy na tej wodzie łapać karpie, ale i liny. Mam nadzieje że uda się jakoś to wypośrodkować i zaznać wędkarskiego szczęścia :D

W mojej głowie póki co rysuje się taki obraz zbiornika:
- szczupak
- okoń
- lin
- karaś złoty
- karp
- amur
- wzdęga
- płoć
- jaź.

Wszystko oczywiście z zachowaniem zdrowych proporcji. W trakcie łapania "przyłów" w postaci krąpia, karasia srebrzystego, leszcza, i nie daj Boże jakichś sumików, jazgarzy, czy sumów lądowałby 30 metrów dalej na dzikiej gliniance.

I w ten sposób po jakimś czasie mam nadzieję że ostałyby się tylko w/w gatunki.

Słonecznica, ukleja, babka, czy piskorz nie byłyby problemem, wszak dobry pokarm dla drapieżnych 8)

Marzenia wielkie, mam nadzieje że właściciel podzieli mój punkt widzenia na całą organizacje łowiska.

Co do kłusoli, wymyśliliśmy z kolega jeszcze dziś by brzeg który jest od strony pól i nie użytków , co prawda ogrodzony, ale dodatkowo pozatapiać tam konary drzew, duże gałęzie, itp itd, by w ten sposób tworzyć naturalną ochronę ryb przed nie mile widzianymi przybyszami. A my z kolei mielibyśmy swoje stanowiska po drugiej stronie brzegu.

A orientujecie się może jakie są ceny takich np. 30 cm linów, karasi 25 cm, szczupaków 50 cm, okoni 25 cm, itp itd, coś w tym rozmiarze, bo nie chcemy wpuszczać całkiem małego narybku i czekać 5 lat aż urośnie.

Pozdrawiam
Pozdrawiam Sławek <><

Offline FanFeeder

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 34
« Odpowiedź #11 dnia: 06.07.2017, 18:04 »
Nasuwa mi się jedno - po co w stawach jazie jak to rzeczna ryba? Mam czasem wrażenie, że to tania ryba i puszczają gdzie się da i ile się da.

A od strony pól i nieużytków zatopić ze trzy naostrzone kosy osadzone na sztorc i zabetonowane np w doniczce 😉
"Ale w jednym i drugim przypadku musi mieć w sercu tą iskrę, ten żar który rozpala wyobraźnie i sprawia, że tęsknimy za kolejną wyprawą, za kolejnym sezonem. Sposób na życie, sposób myślenia: Ja, natura, ryba, pasja, wyzwanie, tajemnica."

Tench_fan

Offline Semit

• Ekspert
  • Reputacja: 154
  • Tomek
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 06.07.2017, 18:11 »

A od strony pól i nieużytków zatopić ze trzy naostrzone kosy osadzone na sztorc i zabetonowane np w doniczce 😉
Jasne i wlezą jakieś małolaty na nie i będzie świetnie.
Tomek

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 150
« Odpowiedź #13 dnia: 06.07.2017, 18:40 »
Nasuwa mi się jedno - po co w stawach jazie jak to rzeczna ryba? Mam czasem wrażenie, że to tania ryba i puszczają gdzie się da i ile się da.

W UK słyszałem o brzanach na komercjach :)

Offline YerbaMate

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #14 dnia: 06.07.2017, 20:12 »

W UK słyszałem o brzanach na komercjach :)

Dokładnie tak :) Jest to tania ryba, w miarę waleczna, i wędkarskiego punktu widzenia o wiele atrakcyjniejsza niż leszcz (dla mnie oczywiście). Dlatego miło było mi złowić na komercji jazia, i uważam go za fajnego wojowniczka :)

Pozdrawiam Sławek <><