Na rzekę nie potrzeba specjalnego zestawu, jeżeli ciągnie to może być on prosty, czyli bez żadnych skrętek czy pętli, po prostu nawleka się stoper lud dwa, potem łącznik do montażu koszyka z krętlikiem i szybkozłączkę do montażu przyponu. Nic, absolutnie nic się nie plącze. Co się zaś tyczy kulek, to tutaj używaj przyponu minimum 60 cm (ja wolę 80-90 cm), z włosem, najlepiej z push stopem, do łatwego montażu kulek. Kolejna rzecz, wg mnie najlepiej używać kulek 12 mm na rzece, bo łatwiej pobiera to ryba, jest ich więcej w paczce i dobrze się nimi nęci. Więc musisz używac odpowiedniej wielkości haka (nr 10 lub

.
Jak postępować przy łowieniu z kulkami? Jeżeli masz kruszarkę do nich, to część pokrusz aby dodać do miksu który idzie do koszyka. Częścią zaś nęć, można procą jeżeli nie jest zbyt głęboko i nie ma zbyt dużego uciągu (nie wiadomo jak je znosi przy głębszej i czystszej wodzie). Ja mam do tego rakietę z Koruma do nęcenia i przed sesją ładuję po trzy na każde miejsce w którym łowię. Same kulki można też doprawiać, aby używać ich jako przynęty. Na rzekę najlepiej wybrać kulki o smaku/zapachu mięsnym, przy czym dobrze się sprawują wszelkie krabowe czy krewetkowe, może też być tuńczyk, halibut, wątroba etc. Aby używać takich kulek na włosie trzeba dysponować odpowiednim wiertłem i igłą do push stopów (wiertło o średnicy 1.5 mm).
Użycie kulek zmniejsza liczbę brań drobnicy, więc czeka się na konkretną rybę. Plusem push stopa jest też to, że montuje się na nim też inne przynęty, jak kukurydza, mielonka czy pellety 8 lub 14 mm, które też mogą robić grę. Ja nęcę kulkami w ten sposób, aby ryba na drodze do miejsca nęcenia spotykała kulki na swej drodze (ryba płynie pod prąd). Wtedy jest bardziej ufna. Działą mi to doskonale, na chyba 5 czy sześć wypadów po 2-3 godziny mam już 14 brzan, kilka leszczy, z 5 kleni, dużych (50-56 cm). A ryba nie wyszła jeszcze z tarła, meldują się głównie małe brzany, czyli chyba samce.
Ja kupuję kulki gotowe, paczkowane. W Polsce jest wielu małych producentów, le rozmiar 12 mm jest trudny do kupienia zapewne. Możesz skontaktować się z jakimś kulkowym producentem i zapytać o np. 5 lub 10 kg, wtedy ci coś mogą ukręcić. Kulki 14 mm też zadziałają, ale gorzej w ciągu dnia. Na włosie można taką kulkę obciąć do mniejszych rozmiarów.