Ja używam w zasadzie jednego modelu- Drennan WGS.
Mam pełen wachlarz rozmiarów, wersje z mikro zadziorem i bez. Używam chyba do wszystkich technik łowienia. Sprawdzają się na większości łowisk i ryb. Szczerze mogę polecić, zwłaszcza że są dość tanie.
QM1 z Guru to bardzo dobre haki, ale też doszedłem do wniosku, że trochę drogie i jednak szybko stają się dość tępe.
Dwa inne modele z Guru (przepraszam, nie pamiętam które dokładnie) zaczęły mi rdzewieć, więc...
Jednakże...
Woda, wodzie nierówna, zaś siła ryb potrafi być szokująco inna. Wszystkie wymienione wyżej, to będzie słabizna w takim wypadku.
Jest łowisko, gdzie amurek 7-9kg potrafi wyprostować Drennanowski WGS 8 lub nawet 6, o Kamasanie nie wspomnę- dla mnie są kiepskie te haki.
W takim wypadku w grę wchodzi Korda Wide Gape, Wide Gape X i Wide Gape XX.
Jeden X pozwala wyrywać jeżyny podczas rzucania i przypadkowego podczepienia

Dwa X-y pozwalają rwać korzenie z dna

Brzmi masakrycznie, ale czasem to konieczność. Dostępne są też mniejsze rozmiary, nie tylko 2/0

Używam do wiązania niemal wyłącznie żyłki.
Często wiążę z tej samej żyłki co główna. Przypon 0,20 da radę nawet dużej rybie, ale nadaje się do wymiany od razu. Trochę większe średnice, to 2-3 ryby i wymiana, a tak od ok. 0,25 wzwyż można sobie już pozwalać na więcej.
Fluorocarbon sprawdza się na wodach, gdzie można się spodziewać przyłowu jakiegoś drapieżcy, a także w miejscach, gdzie mogą być ostre muszle, kamienie. Jest to jednak trochę zdradliwy materiał, nie widać na nim "zmęczenia", ale ono tam jest. Potrafi się w takim wypadku zerwać w zupełnie niespodziewanej chwili lub przy niewielkiej rybie, nie tylko na węzłach, ale wręcz w połowie długości. Radzę uważać i też często zmieniać.
Do plecionek nie mam przekonania. Raczej nie stosuję obecnie, chociaż próbowałem. Jeśli ktoś ma dobre doświadczenia, to czemu nie

Ja mam problem z plecionką taki, że ciężko dobrać odpowiednią. Jedna gruba, inna pływa jak kaczka, z trzeciej robi się pędzel, czwarta ma większą wytrzymałość niż dowiązany haczyk, a piąta większą niż żyłka, więc rwie się nie to co trzeba. Także... nie mam doświadczenia i wiedzy by to dobrze grało.