Autor Wątek: Haczyki Owner...  (Przeczytany 8037 razy)

Offline rek974

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
  • Ulubione metody: waggler method
Haczyki Owner...
« dnia: 18.07.2017, 01:17 »
Nie chcę robić antyreklamy, ale... Chciałbym przestrzec przed zakupem haczyków Owner. Dzisiaj "coś" wyprostowało mi haczyk nr 10 Aji-BD (haczyki na płoć i leszcza). Po powrocie do domu sprawdziłem -- każdy hak Owner ze swojej kolekcji jestem w stanie powyginać i połamać palcami: CHINTA 9, 10; SODE 9, 10, 11, Aji-BD 9, 10, 11.
Jarek

Offline Chaotic

• Ekspert
  • Reputacja: 103
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Haczyki Owner...
« Odpowiedź #1 dnia: 18.07.2017, 07:46 »
 To zawodnicze serie haczyków z cienkiego drutu więc nie ma się co dziwić. Ja sobie chwalę pod kołowrotek i robaki pin hook Ownera (świetne leszczowe haki), wspomniana chika jest ok pod ochotkę i zestawy bez kołowrotka (ciut delikatniejsze od b957 Colmica).
Mocne skoble Ownera zaczynają się od iseama'y.
Pozdrawiam
Olo

Offline jurek

• Ekspert
  • Reputacja: 202
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 18.07.2017, 08:05 »
To zawodnicze serie haczyków z cieńkiego drutu więc nie ma się co dziwić. Ja sobię chwalę pod kołowrotek i robaki pin hook ownera(swietne leszczowe haki), wspomniana chika jest ok pod ochotke i zestawy bez kołowrotka. ( ciut delikatniejsze od b957 colmica)
Mocne skoble ownera zaczynaja się od iseama'y.

Wow :o Podziwiam wiedzę takich kolegów i w takich przypadkach widzę ile jestem " do tyłu ", jeśli chodzi o nowoczesne wędkarstwo :facepalm: Ale, oczywiście to jest mój problem, a koledze tylko pogratulować :bravo: :D

Offline grych

• Ekspert
  • Reputacja: 53
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 18.07.2017, 08:11 »
Ja nie kupuję OWNERA od hohohoho albo i dłużej. Kiedyś mała rybka złamała  mi haczyk, kupiłem takie same haczyki w innym sklepie, w innym mieście - przy następnym łowieniu stało się tak samo. Nie pamiętam nr serii, a Ownery przeszły u mnie do historii.

Offline Jędrekk

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
  • C&R
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 18.07.2017, 08:46 »
Moge tylko potwierdzić to o czym pisze Jurek, sam używam Pin Hook (12,14), rewelacja pod rzecznego feedera. Leszcze 60+ nie robią na nich wrażenia.

Offline grych

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 18.07.2017, 09:00 »
Dobrze, że się Wam sprawdzają. Ja miałem nawet przez pewien czas swoje ulubione modele z Ownera, ale po tych dwóch razach, kiedy złamały się podczas holu, wolałem już nie sprawdzać, czy za trzecim razem też tak będzie ;) 

Offline rek974

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
« Odpowiedź #6 dnia: 18.07.2017, 09:05 »
Wyciągnąłem ze śmietnika właśnie to, co wylądowało tam parę godzin temu. Przy najbliższej okazji zaprezentuję możliwości tych haków...

Wg mnie nie nadają się nawet do łowienia małych płoci na spławik -- takiej rybie również należy się szacunek.
Jarek

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 18.07.2017, 09:08 »
Ja od Ownera używam serii Mosquito. Są bardzo podobne do Kamasanów Wide Gape. Jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby któryś się złamał lub wyprostował.
Marcin

Offline grych

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 18.07.2017, 09:22 »
Wiecie - są wersje haczyków innych producentów bardzo delikatne (np. LS 1830 Gamakatsu) gdzie też potrafią się powyginać nawet przy odhaczaniu ryb (przynajmniej miałem tak ja, przy moich grubych paluchach :facepalm: )  Mimo wszystko lubię te haczyki i łowię na nie. Do niektórych rzeczy trzeba się przyzwyczaić :P 

Offline mirek

• Ekspert
  • Reputacja: 80
« Odpowiedź #9 dnia: 18.07.2017, 13:06 »
Haczyków owner używam od lat,jest prawda że trafiają się buble.Mam jeszcze spory zapas i powoli je wykańczam.Na rynku jest taki duży wybór że za nieduże pieniądze mozna sie zaopatrzyć w dobre haczyki,

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 18.07.2017, 14:36 »
Ja z kolei kupuję tylko haczyki z przyponami bo nie cierpię wiązać. Haki Ownera to chyba najgorsze jakie miałem pod względem opakowań, sztuką jest prawidłowo wyjąc z nich przypon, porażka!
Chodzi o wszystkie, które są pakowane w taki sposób:
http://sklepbarbus.pl/haczyki/869-haczyki-z-przyponami-owner-s-340-nr-4.html
Pozdrawiam - Gienek

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #11 dnia: 18.07.2017, 14:55 »
To prawda. Ten sposób pakowania jest wielce niefortunny. Instrukcja mówi, żeby pociągnąć za hak. Powodzenia ;)
Jacek

Offline Mario8

• Ekspert
  • Reputacja: 185
« Odpowiedź #12 dnia: 18.07.2017, 19:19 »
Mnie Ownery nigdy nie zawiódł.
Nie pamiętam symbolu, były to haki z oczkiem i podwójnym zadziorem na trzonku aby robaczki nie uciekał.

Offline siemaheniu

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #13 dnia: 20.07.2017, 18:04 »
Od ok. 10 lat do metody bolońskiej stosowałem Owner Chinta, rozmiar od 4 do 8 w zależności na jaki gatunek się nastawiałem. Niestety jakość stali tych haków spadła znacznie, szczególnie w ciągu ostatnich dwóch lat. Gną się na byle zaczepie jak drut miedziany. Powoli będę od nich odchodzić na rzecz Trabucco Pro Sword - dopiero testuję.

Offline basp28

• Ekspert
  • Reputacja: 97
« Odpowiedź #14 dnia: 20.07.2017, 19:30 »
Używałem kilku typów Ownera, jedyne, które mi się sprawdzały / podeszły to Chinta (jak kolega powyżej - metoda Bolońska), kilka innych typów po prostu wyrzuciłem, wydawało mi się, że nie mogłem zaciąć albo ryby mi się spinały. Moim zdaniem haczyki niskiej jakości, ale mają zalety - w mojej okolicy bardzo dobry, duży wybór tych haczyków - (100 typów Ownera i po 10 innych firm) no i cena - chyba najtańsze haczyki.
Od 2 lat najczęściej używam Gamakatsu (używałem je z 15 lat temu ale potem znikły) wg mnie jedne z najlepszych haków, i do bata i podlodowe druciaki i do bolońskiej, niestety musze kupować je przez net, bo u mnie prawie w ogóle ich nie ma w sklepach.