Jest na forum gdzieś mój temat odnośnie tego krzesła. Powiem tak byłem napalony na to krzesło niesamowicie. Miałem też odłożone pieniążki. Dopiero później zacząłem szukać opinii na temat tego krzesła i od Uralu aż po Wyspy Brytyjskie wszędzie pisali, że olbrzymim problemem są nowe mocowania nóg. Pytałem się też znajomych Szkotów odnośnie tego krzesła. Potem sam go w końcu odnalazłem w jednym ze sklepów i zacząłem na nim siadać, oglądać go wzdłuż i wszerz. Projektanci Koruma wpadli na pomysł, który ma na celu niekaleczenie nóg zaciskami. Jednak o ile teraz te nowe plastikowe zaciski nie kaleczą nóg, to powodują ostre ślizganie się nóg nawet pod dość lekkim naporem (czytaj: jak ręką mocno docisnę siedzisko w dół) Przy mojej wadze oscylującej w granicach setki bałbym się po prostu siedzieć na nim, szczególnie na jakiś głazach gdzie jakbym poleciał w dół to niezłą krzywdę mógłbym sobie zrobić). Najlepsze jest to, że po sprawdzeniu anglo,rosyjsko,francusko-języcznych stron internetowych jedynymi pochwalnymi opiniami odnośnie tego krzesła były opinie albo sprzedawców tychże krzeseł albo przedstawicieli Prestona i Koruma. Wszędzie ludzie piszą o konieczności przerabiania krzesła, więc dają np. jakieś elementy hydrauliki, byle tylko siedzisko nie zjeżdżało w dół. Korum jest znany z bardzo dobrych akcesoriów dla wędkarzy, jednak z kolejną wersją Accessory Chair im po prostu nie wyszło. Fajnie to określił jeden z Anglików na bodajże maggotdrowning, że jest to fotel dla nastoletnich anorektyków. Do tego zauważcie ile on waży coś ponad 8 kg, prawie jak polski FK5, a który ma zdecydowanie mniej plastikowych elementów w sobie.
Czy jest jakaś alternatywa obecnie? Nic nowego nie odkryje proponując CUZO, które sam kupiłem jako alternatywę dla Koruma X25 Deluxe. Jednak na rynku są też inne krzesła, które mnie zainteresowały, jak szukałem zamiennika dla Koruma Deluxe.
1) Mivardi Comfort feeder chair (to krzesło może się jednak "trochę bujać")
2) Mivardi Comfort Quattro chair ( lekkie, wygodne krzesło karpiowe. Mivardi zaczęło kopiować Prestona i jego serię offbox, więc dużo taniej masz różnego rodzaju adaptery, tace, miski, feeder army - dzięki którym można przekształcić to krzesło w bardziej feederowe, mając jednocześnie podłokietniki)
3) MS-Range Feederchair (dostępne w wielu sklepach w Polsce)
https://www.kl-angelsport.de/ms-range-feederchair.html4) Anaconda Cusky Giant Chair (Dostępny w Polsce w wielu sklepach karpiowy już nie feederowy "tron". Siedziałem na nim. Krzesło dla naprawdę dużych facetów siedzi się jak na tronie, bo oparcie ma aż 76 cm wysokości, co przy moich 188 cm wzrostu jest idealną wysokością. Z drugiej strony ten tron waży 9 kg, ale jak ktoś oczekuje mega wygody to warto się poświęcić z pchaniem wózka)
https://www.carp.de/equipment/stuehle-liege/1171-saenger-anaconda-cusky-giant-chair.html