Autor Wątek: Korum X25 Deluxe - poszukuję nowego siedziska  (Przeczytany 9401 razy)

Offline jarecki69

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Ulubione metody: method feeder
Korum X25 Deluxe - poszukuję nowego siedziska
« dnia: 20.07.2017, 07:44 »
Witam wszystkich pasjonatów wędkarstwa .
Mam pytanie czy ktoś posiada Korum X25 i może coś więcej powiedzieć na jakiego temat tzn.
Funkcjonalność ,plusy,minusy lub ewentualnie coś innego porównywalnego doradzić .
Ważne aby nie było opcji jakiegoś przerabiania samoróbki dla innych akcesoria .

Offline Tomek81

• Ekspert
  • Reputacja: 120
Odp: Korum X25 Deluxe - poszukuję nowego siedziska
« Odpowiedź #1 dnia: 20.07.2017, 08:13 »
Brat ma KORUM X25 ACCESSORY CHAIR, daruj sobie, nogi zjeżdżają nawet po mocnym dokręceniu. Waga brata to ~ 90 kilo, fotel mniej wygodny niż Cuzo.
Bedzie filmik z porównaniem na kanale wędkarstwo jedziemy na ryby ale nie wiem kiedy.
Tomek

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 20.07.2017, 08:33 »
Również czytałem wypowiedź użytkownika że fotel się zsuwa.
Arek

Offline jarecki69

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 20.07.2017, 09:40 »
Wow tak chyba powiem jestem zaskoczony myslalem ,że dobra firma wyglada na wygodny i stabilny zwlaszcza wlasnie dokrecane nogi a moja waga tez to okolo 95kg zatem tez problem  dzieki za podpowiedz

Prosimy o stosowanie wielkich liter i interpunkcji.

Offline Mati C

• Ekspert
  • Reputacja: 69
« Odpowiedź #4 dnia: 20.07.2017, 13:45 »
To straszna lipa. Zastanawiam się nad krzesłem i ten korum z racji że ma oparcia na łokcie był numerem jeden. Kucze ja ważę w porywach do 110 kg. Chciałem nasze rodzime Cuzo ale przesyłka do Irlandii i cena robi się zbliżona. Ale jak mam się ślizgać gra dół to w dupu z X25.
 A jak poprzednie wersje korumowych siedzisk?

Offline zgrozik

• Ekspert
  • Reputacja: 141
    • Galeria
    • Debeściaki
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 20.07.2017, 14:50 »
A nie bierzesz pod uwagę fotela Matrix Accessory Chair ? Ja też mam grubo powyżej 100kg :P i jak dla mnie jest super.
Piotr

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #6 dnia: 20.07.2017, 15:01 »
Jest na forum gdzieś mój temat odnośnie tego krzesła. Powiem tak byłem napalony na to krzesło niesamowicie. Miałem też odłożone pieniążki. Dopiero później zacząłem szukać opinii na temat tego krzesła i od Uralu aż po Wyspy Brytyjskie wszędzie pisali, że olbrzymim problemem są nowe mocowania nóg. Pytałem się też znajomych Szkotów odnośnie tego krzesła. Potem sam go w końcu odnalazłem w jednym ze sklepów i zacząłem na nim siadać, oglądać go wzdłuż i wszerz. Projektanci Koruma wpadli na pomysł, który ma na celu niekaleczenie nóg zaciskami. Jednak o ile teraz te nowe plastikowe zaciski nie kaleczą nóg, to powodują ostre ślizganie się nóg nawet pod dość lekkim naporem (czytaj: jak ręką mocno docisnę siedzisko w dół) Przy mojej wadze oscylującej w granicach setki bałbym się po prostu siedzieć na nim, szczególnie na jakiś głazach gdzie  jakbym poleciał w dół to niezłą krzywdę mógłbym sobie zrobić). Najlepsze jest to, że po sprawdzeniu anglo,rosyjsko,francusko-języcznych stron internetowych jedynymi pochwalnymi opiniami odnośnie tego krzesła były opinie albo sprzedawców tychże krzeseł albo przedstawicieli Prestona i Koruma.  Wszędzie ludzie piszą o konieczności przerabiania krzesła, więc dają np. jakieś elementy hydrauliki, byle tylko siedzisko nie zjeżdżało w dół. Korum jest znany z bardzo dobrych akcesoriów dla wędkarzy, jednak z kolejną wersją Accessory Chair im po prostu nie wyszło. Fajnie to określił jeden z Anglików na bodajże maggotdrowning, że jest to fotel dla nastoletnich anorektyków. Do tego zauważcie ile on waży coś ponad 8 kg, prawie jak polski FK5, a który ma zdecydowanie mniej plastikowych elementów w sobie.

Czy jest jakaś alternatywa obecnie? Nic nowego nie odkryje proponując CUZO, które sam kupiłem jako alternatywę dla Koruma X25 Deluxe. Jednak na rynku są też inne krzesła, które mnie zainteresowały, jak szukałem zamiennika dla Koruma Deluxe.

1) Mivardi Comfort feeder chair (to krzesło może się jednak "trochę bujać")

2) Mivardi Comfort Quattro chair ( lekkie, wygodne krzesło karpiowe. Mivardi zaczęło kopiować Prestona i jego serię offbox, więc dużo taniej masz różnego rodzaju adaptery, tace, miski, feeder army - dzięki którym można przekształcić to krzesło w bardziej feederowe, mając jednocześnie podłokietniki) 

3) MS-Range Feederchair (dostępne w wielu sklepach w Polsce)

https://www.kl-angelsport.de/ms-range-feederchair.html

4) Anaconda Cusky Giant Chair (Dostępny w Polsce w wielu sklepach karpiowy już nie feederowy "tron". Siedziałem na nim. Krzesło dla naprawdę dużych facetów siedzi się jak na tronie, bo oparcie ma aż 76 cm wysokości, co przy moich 188 cm wzrostu jest idealną wysokością. Z drugiej strony ten tron waży 9 kg, ale jak ktoś oczekuje mega wygody to warto się poświęcić z pchaniem wózka)

https://www.carp.de/equipment/stuehle-liege/1171-saenger-anaconda-cusky-giant-chair.html

Offline Mati C

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 20.07.2017, 15:10 »
Szukałem czegoś z podłokietnikami i regulowanym oparciem. Matrix wizualnie i cenowo jest ok ale brak mu tych dwóch rzeczy.
Mam do kupienia pierwsza wersja Korum Chair w dobrej cenie ale te kwadratowe nogi!!!
Prawdopodobnie wybór padnie na Couzo bo to najtańsza opcja a krzesło jakie mi się marzy pewnie nie zostało jeszcze wyprodukowane. 8) 8) 8)
Jak zwykle nie ma łatwego wyboru.

Offline jazgarek

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #8 dnia: 20.07.2017, 15:36 »
Cześć,

A w czym przeszkadzają Ci kwadratowe nogi? Mam pierwszą wersję - Korum Accessory Chair. Krzesło jest mobilne i wygodne. Choć mając porównanie z Preston Monster, wolałbym chyba jeszcze większą wygodę kosztem mobilności. ;)

BTW. Nie myślisz, że podłokietniki mogą Ci bardziej przeszkadzać niż pomagać? Bez nich dostęp do wszystkiego wydaje mi się po prostu wygodniejszy.
Kuba

Offline Mati C

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 20.07.2017, 15:47 »
Kwadratowe nogi same w sobie mi nie przeszkadzają. Wszystkie akcesoria trzeba kupić z przejściówka na kwadrat  nie ma lipy. Ale pytanie czy te tańsze akcesoria je mają?
Teraz mam krzesło bez podłokietników i tak nie do końca komfortowo mi się siedzi? A te w X25 wygladaja na takie co nie przeszkadzają. (a okieć oprze) :P

Offline Tomek81

• Ekspert
  • Reputacja: 120
« Odpowiedź #10 dnia: 20.07.2017, 16:26 »
Ja czasami lubię okręcać miskę z wodą na wysięgniku, na kwadratowych nogach to niemożliwe.
Jak i np ustawić rod holdera po innym kontem niż prosty lub półpełny do fotela, tak samo -> na kwadratowych nogach to niemożliwe.

Tomek

Offline Mati C

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 20.07.2017, 16:41 »
Da rade i na kwadratowych ustawić jaki się chce kat i miska też się obróci. Trzeba tylko mieć akcesoria z przejściem na profil kw.

Offline Fisha

• Ekspert
  • Reputacja: 87
« Odpowiedź #12 dnia: 20.07.2017, 16:48 »
I pomyśleć, że byłem napalony na to krzesło jak arab na kurs pilotażu.
Już widzę jak te nogi trzymają moje d**sko na miejscu :)
Jednak tylko Cuzo.

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 982
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #13 dnia: 21.07.2017, 00:23 »
To faktycznie nieciekawe z tymi nogami. Ja miałem okazję "na sucho" w domu potestować to krzesło. Siadałem trochę, przymierzałem się, niby nic się nie zsuwało i wydawało się, że nogi trzymają mocno, ale wiadomo, że w praniu może być zupełnie inaczej. Szkoda, bo wydawało się, że stworzyli naprawdę bogaty produkt. Jedynie ta waga - 8 kg to już nie krzesło do dźwigania. Ale to mniejsze było całkiem przyzwoite, choć też ciężkie, jak na tej wielkości fotel.

Arek zapodał ciekawe propozycje. Nie wiedziałem, że Mivardi sprzedaje takie krzesła. Wysokie regulowane oparcie, nogi pod akcesoria, podłokietniki, waga 5,5 kg. Całkiem fajnie się prezentuje.

Ja w prezencie urodzinowym dostałem takie coś:

Niska waga naprawdę robi wrażenie.
Do tego 2 x Korum Any Chair Adaptor i można "niezawodniczo" sobie połowić.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline jarecki69

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 21.07.2017, 07:38 »
Witam ponownie chciałbym podziękować wszystkimi za podpowiedzi i wysoki poziom porad forum naprawdę super wszystko na temat Selektor obszerna wiadomość i chyba wszystko jasne .
Zatem zapewne nie kupię tego Korum pozostanę przy swoim Prologic z konektorami z Korum ,postaram się później wrzucić jakieś foty może komuś coś podpowiem nimi.
Jedyny minus u mnie aczkolwiek nie wiem czy to minus jest brak regulacji oparcia ale jest wygodne dobrej jakości materiał tylko te konektory .
Aby nie zakładać nowego wątku mam pytanie jakie ramienia solidne stosujecie abe Feeder się nie trzęsły jak zboże :) Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz dziękuje za podpowiedzi .