Autor Wątek: Prawidłowy nawój na kołowrotku  (Przeczytany 3659 razy)

Offline Tomek81

• Ekspert
  • Reputacja: 120
  • Ulubione metody: method feeder
Prawidłowy nawój na kołowrotku
« dnia: 25.07.2017, 16:57 »
Przeglądałem sobie właśnie katalog onlie Daiwa UK na 2017 i zdziwiły mnie zdjęcia nierównego nawoju linki jako coś pożądanego (system ABS/ABS II).
W sumie ma to chyba sens i nawet jest ciekawe, widywałem zdjęcia kołowrotków Daiwa z takim nawojem i dotychczas miałem to na niekorzyść danego modelu.
Tomek

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Prawidłowy nawój na kołowrotku
« Odpowiedź #1 dnia: 25.07.2017, 21:37 »
Przy standardowym łowieniu czy to potrzebne jest nie wiem.
Ale jeśli w grę wchodzą dalekie rzuty ciężkimi zestawami, to może być przydatne.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Marcin

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
« Odpowiedź #2 dnia: 25.07.2017, 22:23 »
Przeglądałem sobie właśnie katalog onlie Daiwa UK na 2017 i zdziwiły mnie zdjęcia nierównego nawoju linki jako coś pożądanego (system ABS/ABS II).
W sumie ma to chyba sens i nawet jest ciekawe, widywałem zdjęcia kołowrotków Daiwa z takim nawojem i dotychczas miałem to na niekorzyść danego modelu.

Hmm, ciekawi mnie : w jaki sposób można pod kątem tak nawinąć w ten sposób żyłkę ??? Żeby powstał ten ABS ;D

A może ktoś im produkcję spie/przył i wyszły krzywe szpule, więc wpadli na pomysł z ABS-em :D Teraz tylko czekać na wędki z ASR-em i żyłki z TCS-em.
Z poważaniem Marcin

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 26.07.2017, 09:18 »
Dla mnie to nie ma sensu, nawinięcie żyłki po sam rant szpuli będzie miało podobny efekt. Może przy nawinięciu w sposób przedstawiony na obrazku jest mniejsza szansa na poplątanie? Może...
Marcin

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #4 dnia: 26.07.2017, 09:44 »
Ten nowy system Daiwy jest kombinacją nawoju w kształt stożka i kształtu rantu szpuli. Żyłka - jakoby - ma się odwijać z takiej szpuli zwojami o mniejszej średnicy, co ma wpływać na mniejsze straty na przelotce "prowadzącej". System ten ma też wpływać na mniejszą ilość "bród" wszelakich. Jakoby ;)

Nie bierzcie sobie do serca powyższego, bo to już jakiś osiemdziesiąty system w historii kołowrotków ze stałą szpulą. Jeszcze niedawno obowiązywał również nawój w kształt stożka, tylko że odwróconego. Przeżyliśmy zabory, okupację, stan wojenny, przeżyjemy i ten system.

Jacek

Offline Tomek81

• Ekspert
  • Reputacja: 120
« Odpowiedź #5 dnia: 26.07.2017, 09:51 »
A ja już wyciągałem podkładki żeby zrobić sobie zrobić ABS III :)
Tomek