Autor Wątek: Jaką wędkę wybrać do łowienia w rzece (Tamiza)?  (Przeczytany 4129 razy)

Offline hajtaler1

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
  • Ulubione metody: method feeder
Witam
Mam dylemat planuje zakup wędki(feeder) do łowienia w rzece Tamiza, wędka musi tez nadawać się do łowienia na jeziorach,mam już jednego feedera do 60G wyrzutu i obawiam sie ze moze być to za słaba wędka do łowienia na rzece. Jaki ciężar wyrzutu powinien być optymalny na ta konkretna rzekę Tamiza okolice Twickenham,Richmond ,wiem ze forumowicze łowią tam  i wiedza jak ciężkie koszyczki trzeba tam używać.
Zastanawiam sie nad tymi wędkami
MONSTER FEEDER 12FT z Prestona lub z Koruma (mam 60G wersje) tylko większy ciężar wyrzutu Korum 3 Piece Feeder Rods
https://www.prestoninnovations.com/en/range/monster-rods
https://www.korum.co.uk/products/rods/korum-3-piece-feeder-rods

Oczywiście jeżeli macie jakieś sprawdzone pozycje w tym przedziale cenowym to poproszę je przedstawić

Dziekuje

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 150
Odp: Jaką wędkę wybrać do łowienia w rzece (Tamiza)?
« Odpowiedź #1 dnia: 30.07.2017, 01:14 »
Korum Barbel rod 1.75lb 12ft

Offline hajtaler1

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 30.07.2017, 01:39 »
Coś więcej napisz, czemu akurat ten model itp.

Offline Daavid

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 30.07.2017, 01:48 »
To dość uniwersalna wędka. Poradzi sobie z cięższymi zestawami a przy tym nie jest to sztywna "pała". W Tamizie masz pokaźne stado brzan, którym ta wędka jest dedykowana, ale ja na nią z powodzeniem łowię leszcze a nawet sandacze. Jak chcesz jeszcze ciężej to możesz użyć modelu 13 ft i 2.5lb. Cena też jest atrakcyjna, a jak pracuje możesz się przekonać oglądając filmy LUK-a.

Offline hajtaler1

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 30.07.2017, 02:09 »
Możesz podać link do filmu? Co film, to inne zestawy ma :)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #5 dnia: 31.07.2017, 08:28 »
Na Tamizę weź dokładnie Korum Barbel Quiver. To mocny feeder brzanowy. Ma w komplecie szczytówki 4 i 6 oz, i ja go używam non stop na Tamizie. Spokojnie zastosujesz go i na Trencie, i na Wye czy Avon. To uniwersalny, rzeczny feeder, z możliwością użycia na wodzie stojącej, z większymi podajnikami. Ma miękką akcję i spokojnie daje radę zarówno brzanom, jak i mniejszym rybom, nie powodując wypinania, aczkolwiek przy hakach z minizadziorem. Przy swojej uniwersalności i jakości, nie ma równych raczej zwłaszcza cenę biorąc pod uwagę. To świetna konstrukcja.

Ja mam na Tamizę też kij Drennan 7 Avon 3.60 1.5 lb, który jest do koszyków do 90 gramów, jednak najlepiej pracuje przy 50-60 gramach. Ten jest lepszy do mniejszej ryby, jest bardziej czuły... Łowię zazwyczaj z zestawem delikatniejszym i mocniejszym, i Drennan jest do cieńszej żyłki i mniejszych przynęt, Korum pod leszcza i brzanę.
Lucjan

Offline hajtaler1

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 31.07.2017, 20:02 »
Dzieki Luk za podpowiedz, mam jeszcze pytanie co do koszyczków jakie gramatury stosujesz na Tamizie, czytałem twoje relacje  na PAA i w jednej z nich piszesz ze koszyczki już od 15G kolega tam używał, będzie to moja pierwsza wyprawa nad rzekę i jestem zielony a chciał bym sobie połowic a nie denerwować się, a tez nie mogę zabrać całej gamy koszyczków i innych gratów bo niestety czeka mnie metro a potem pociąg :(

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #7 dnia: 31.07.2017, 20:54 »
Teraz nie powinieneś mieć sytuacji, że koszyk 60 gramów będzie zbyt lekki. Woda jest niska, dziś uciąg to zeledwie 12,6c m3/sek., czyli tyle co nic. Wystarczyłyby i koszyki 30 lub 40 gramów :)
Lucjan

Offline hajtaler1

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 31.07.2017, 21:42 »
O to super, jest szansa połowic na feedera i 60 gramowego czy te koszyki będą ok http://www.fostersofbirmingham.co.uk/GGF i jak bys pomógł wybrać na początek zestaw koszyczków gramaturę  i wielkość ,podobają mi się one bo można je na 2 sposoby uzbrajać do zestawu .
Dzieki

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #9 dnia: 31.07.2017, 23:51 »
Te koszyki Guru są najlepsze, może nie pod względem ceny, ale trwałości i sposobu montażu. Na ostatniej nocce na Tamizie, miałem trzy brzany na zestaw z tym koszykiem zamontowanym przelotowo, z przyponem 30 cm.

Polecam Ci, abyś kupił sobie koszyk duży 2 i 3 oz, do nęcenia - bo bez dobrze zrobionej miejscówki będziesz miał mniej brań, leszcze bez konkretnie zanęconego miejsca popłyną dalej :) Do tego 2 i 3 oz małe, 1 i 4 oz raczej nie będą potrzebne.
Lucjan

Offline hajtaler1

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 31.07.2017, 23:55 »
Dziękuje za porady, jakby coś jeszcze przyszło mi do głowy, zanim złoże zamówienie, to będę pytał :)

Offline ogrmaster

• Ekspert
  • Reputacja: 73
« Odpowiedź #11 dnia: 01.08.2017, 11:05 »
Na Tamizę weź dokładnie Korum Barbel Quiver. To mocny feeder brzanowy. Ma w komplecie szczytówki 4 i 6 oz, i ja go używam non stop na Tamizie. Spokojnie zastosujesz go i na Trencie, i na Wye czy Avon. To uniwersalny, rzeczny feeder, z możliwością użycia na wodzie stojącej, z większymi podajnikami. Ma miękką akcję i spokojnie daje radę zarówno brzanom, jak i mniejszym rybom, nie powodując wypinania, aczkolwiek przy hakach z minizadziorem. Przy swojej uniwersalności i jakości, nie ma równych raczej zwłaszcza cenę biorąc pod uwagę. To świetna konstrukcja.

Ja mam na Tamizę też kij Drennan 7 Avon 3.60 1.5 lb, który jest do koszyków do 90 gramów, jednak najlepiej pracuje przy 50-60 gramach. Ten jest lepszy do mniejszej ryby, jest bardziej czuły... Łowię zazwyczaj z zestawem delikatniejszym i mocniejszym, i Drennan jest do cieńszej żyłki i mniejszych przynęt, Korum pod leszcza i brzanę.
Luk, mam jeszcze pytanie o tego Drennana. Orientujesz się może czy wersja 1,75 lb ma taki sam ciężar wyrzutowy jak 1,5 lb bo tak wynika z opisów a jest trochę dziwne i druga kwestia - ten element AVON jest typowo spławikowy lub z przeznaczeniem na lekką gruntówkę i ma mniejsze CW? Pytam bo czasami opisy są dość mylące.
„To, co i tak ma spaść, należy popchnąć” – Fryderyk Nietzsche
Michał

Offline Daavid

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 01.08.2017, 12:17 »
LUK, uciąg sprawdzisz online?

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #13 dnia: 01.08.2017, 14:55 »

Luk, mam jeszcze pytanie o tego Drennana. Orientujesz się może czy wersja 1,75 lb ma taki sam ciężar wyrzutowy jak 1,5 lb bo tak wynika z opisów a jest trochę dziwne i druga kwestia - ten element AVON jest typowo spławikowy lub z przeznaczeniem na lekką gruntówkę i ma mniejsze CW? Pytam bo czasami opisy są dość mylące.

Kij 1.75 niestety nie obsługuje ciężarów 4 oz. Jest sztywniejszy niż 1.5 lb, jednak niewiele, ma za to szczytówkę 6 oz w komplecie. Na mocną wodę jednak się nie nadaje. Co do drugiego  elementu, to jest on raczej pod spławik lub do gruntowej wypuszczanki, zbyt się ugina pod ciężarami, za to szybko zacina.

Tak, na tej stronie: http://www.kingstonrc.co.uk/

Zobacz flow - tam jest on podany w m3/s. Jeżeli jest powyżej 30 m3/s, to wtedy Tamiza płynie, i koszyki 2 oz jeszcze dają radę. Przy 80 m3/s trzeba już 3 lub 4 oz. Koloru woda dostaje tak od 40 m3/s dopiero. Dotyczy to  Teddington (ten przepływ), ale oddaje świetnie stan rzeki. Tutaj masz inne informacje:

http://riverconditions.environment-agency.gov.uk/#listC

Jest info czy woda rośnie czy maleje. Od kilku miesięcy nie ma żadnej zmiany - 'no stream warnings' wszędzie. Taka susza!
Lucjan

Offline ogrmaster

• Ekspert
  • Reputacja: 73
« Odpowiedź #14 dnia: 01.08.2017, 15:24 »

Kij 1.75 niestety nie obsługuje ciężarów 4 oz. Jest sztywniejszy niż 1.5 lb, jednak niewiele, ma za to szczytówkę 6 oz w komplecie. Na mocną wodę jednak się nie nadaje. Co do drugiego  elementu, to jest on raczej pod spławik lub do gruntowej wypuszczanki, zbyt się ugina pod ciężarami, za to szybko zacina.

Dzięki. poszło :thumbup: Chce kupić ten kij pod łowienie feederowe na jeziorach i PVA oraz do koszyków 50-70 gr na wodę płynącą. Mam Korum pod cięższe wędkowanie i potrzebuje w miarę uniwersalnego sprzętu na wodę stojąca i płynącą o długości 3,60 m i najlepiej w dwuskładzie. Feedery, które mi odpowiadają są z reguły 3 - częściowe.

Tak, na tej stronie: http://www.kingstonrc.co.uk/

Zobacz flow - tam jest on podany w m3/s. Jeżeli jest powyżej 30 m3/s, to wtedy Tamiza płynie, i koszyki 2 oz jeszcze dają radę. Przy 80 m3/s trzeba już 3 lub 4 oz. Koloru woda dostaje tak od 40 m3/s dopiero. Dotyczy to  Teddington (ten przepływ), ale oddaje świetnie stan rzeki. Tutaj masz inne informacje:

http://riverconditions.environment-agency.gov.uk/#listC

Jest info czy woda rośnie czy maleje. Od kilku miesięcy nie ma żadnej zmiany - 'no stream warnings' wszędzie. Taka susza!
„To, co i tak ma spaść, należy popchnąć” – Fryderyk Nietzsche
Michał