Autor Wątek: Parasol montowany do Cuzo  (Przeczytany 5185 razy)

Offline JacekB

• Ekspert
  • Reputacja: 32
Parasol montowany do Cuzo
« dnia: 30.07.2017, 13:52 »
Witam, zbliżają się moje urodziny i żona wyraziła chęć kupna mi w prezencie wybrane akcesoria do Cuzo, a że sporo już tego mam to padło na parasol. Otóż chodzi mi o parasol, który będę mógł mocować do swojego Cuzo wraz z uchwytem do parasola. Na pewno wielu z was posiada po kilka sztuk i może podpowiedzieć co warto kupić i gdzie. Z góry dziękuję za pomoc.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Mario1988

• Ekspert
  • Reputacja: 123
  • Niemożliwe nie istnieje
    • Galeria
    • Mapa forumowiczów SiG
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Parasol montowany do Cuzo
« Odpowiedź #1 dnia: 30.07.2017, 16:37 »
Odnośnie parasola wypowiadać się nie będę, bo sam mam jakąś chińszczyznę z hokaido czy jakoś tak, ale jeżeli chcesz niezły, ale budżetowy uchwyt do parasola to zerknij sobie na decathlonie - tam mają w niedużych pieniądzach CSB (Caperlan) - mi się sprawuje i nie mogę narzekać, ale dodam, że porównania do innych niestety nie mam :P
Łączy nas pasja :) No i zloty SiG :D

Mapka forumowiczów<= Link do mapki :)

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 30.07.2017, 16:47 »
Napisalem gdzies na forum tekst o Cuzo i parasolu Prestona.
Wrzuc sobie w wyszukiwarkę i poczytaj.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline ogrmaster

• Ekspert
  • Reputacja: 73
« Odpowiedź #3 dnia: 30.07.2017, 18:07 »
„To, co i tak ma spaść, należy popchnąć” – Fryderyk Nietzsche
Michał

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 30.07.2017, 19:27 »
Cześć, parasol kup najlepiej gumowany chyba że potrzebujesz używać jako przeciw słoneczny to możesz  kupić każdy :) uchwyt również kup porządny a najlepiej podwójny ( mocowany parasol w dwóch miejscach ) 
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline JacekB

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 31.07.2017, 00:00 »
Kurde Mario przeczytałem twój cały wątek zmiażdżyła mnie twoja recenzja szacun tylko dalej mam dylemat co kupić napewno uchwyt będzie mocowany jedno punktowo tylko co z tym parasolem może ktoś się pochwali swoim sprzętem zamontowanym do cuzo

Offline Miklas

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 21
« Odpowiedź #6 dnia: 31.07.2017, 07:03 »
Wszystko zalezy jak chcesz postawic parasol. Jesli w formie grzybka, to uchwyt 2 punktowy jak najbardziej. Jesli zas kupisz parasol z mozliwoscia ustawienia jako brolly, to bedzie klopot z przyszpileniem jego do ziemi.
Ja gdy mam mozliwosc wbicia sztycy w ziemie, nie korzystam z uchwytu mocujacego bezposrednio do krzesla, a wbijam baze np. Jaxona i w nia wkladam parasol.

Offline JacekB

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 31.07.2017, 09:12 »
Wydaje mi się ze forma grzybka by mi najbardziej odpowiadała tylko który parasol wybrać aby wygodnie się pod niego wchodziło i korzystało z wędek

Offline Miklas

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 21
« Odpowiedź #8 dnia: 31.07.2017, 10:49 »
Z drozszych mysle ze ten bedzie ok https://sklepdrapieznik.pl/sklep/parasole-matrix/16638-parasol-matrix-over-the-top-super-brolly.html
Z tanszych https://www.decathlon.pl/parasol-wdkarski-xl-id_8240242.html

Jako alternatywe cos pomiedzy tymi dwoma ,polecam ten parasol https://sklep-wedkarski-gozdawa.pl/preston-innovations/parasole/parasol-127-cm-z-zamkiem-50-flat-back-brolly-with-zipps.html
Aby wygodnie sie pod niego wchodzilo ,nalezy dokupic sobie rurke aluminiowa o  srednicy zewnetrznej 19mm za kilka zl i problem rozwiazany.
Parasol jest w naprawde w niezlej cenie.Ten parasol w innych sklepach kosztuje ok 370zl.

Offline ogrmaster

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 31.07.2017, 11:12 »
Z drozszych mysle ze ten bedzie ok https://sklepdrapieznik.pl/sklep/parasole-matrix/16638-parasol-matrix-over-the-top-super-brolly.html
Z tanszych https://www.decathlon.pl/parasol-wdkarski-xl-id_8240242.html

Jako alternatywe cos pomiedzy tymi dwoma ,polecam ten parasol https://sklep-wedkarski-gozdawa.pl/preston-innovations/parasole/parasol-127-cm-z-zamkiem-50-flat-back-brolly-with-zipps.html
Aby wygodnie sie pod niego wchodzilo ,nalezy dokupic sobie rurke aluminiowa o  srednicy zewnetrznej 19mm za kilka zl i problem rozwiazany.
Parasol jest w naprawde w niezlej cenie.Ten parasol w innych sklepach kosztuje ok 370zl.
Czy ten Matrix ma możliwość ustawienia czaszy po kątem 30 - 60 stopni? W sumie też zaczynam szukać parasola, który będzie mnie chronił głównie od słońca z możliwością ustawienia "grzybka" w razie jakiś niespodziewanych opadów. Wybór wcale nie jest łatwy a nie chcę parasola typu brolly. Ten wybór wydaje się rozsądny https://sklepdrapieznik.pl/sklep/parasole-drennan/16231-parasol-drennan-umbrella-44-110cm.html , jak również ten Browning (dużo tańszy), którego umieściłem we wcześniejszym poście. Nie wszędzie są pełne opisy poszczególnych modeli i czasami ciężko wyczytać informacje o długości sztycy albo wielkości czaszy parasola.
Michał

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #10 dnia: 31.07.2017, 13:35 »
Witam, zbliżają się moje urodziny i żona wyraziła chęć kupna mi w prezencie wybrane akcesoria do Cuzo, a że sporo już tego mam to padło na parasol. Otóż chodzi mi o parasol, który będę mógł mocować do swojego Cuzo wraz z uchwytem do parasola. Na pewno wielu z was posiada po kilka sztuk i może podpowiedzieć co warto kupić i gdzie. Z góry dziękuję za pomoc.

Ja doradzę Ci trochę inaczej :) Usuń zaślepkę z pionowej rurki do montażu akcesoriów, i tam włóż rurkę parasola. Jeżeli dotniesz kawałek plastiku, lub użyjesz jakiegoś klina, to wtedy zablokujesz parasol na sztywno. To najlepszy sposób montażu, zapewniający idealne pole chronienia przed deszczem, szybko można parasol zdemontować, ustawić pod kątem. Trzeba uważać na wiatr, gdyż może przewrócić fotel. I nie trzeba akcesoriów ;)
Lucjan

Offline ogrmaster

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 31.07.2017, 14:08 »

Ja doradzę Ci trochę inaczej :) Usuń zaślepkę z pionowej rurki do montażu akcesoriów, i tam włóż rurkę parasola. Jeżeli dotniesz kawałek plastiku, lub użyjesz jakiegoś klina, to wtedy zablokujesz parasol na sztywno. To najlepszy sposób montażu, zapewniający idealne pole chronienia przed deszczem, szybko można parasol zdemontować, ustawić pod kątem. Trzeba uważać na wiatr, gdyż może przewrócić fotel. I nie trzeba akcesoriów ;)
Luk, a który parasol polecasz do takiego rozwiązania?
Michał

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #12 dnia: 31.07.2017, 14:16 »
Tylko jakiegoś flat backa. W ten sposób mamy coś a'la namiot który można ustawiać jak brolly, i chować pod nie krzesło i bagaż. To dobra opcja na zasiadki gdzie nie łowi się tak bardzo aktywnie, czyli z alarmami, a może coś popadać. Wtedy parasol pełni kilka funkcji. Normalnego się tak ustawić nie da. Flat backi mają w komplecie ucha do wbicia parasola w ziemię i dwa śledzie.

I dodatkowo - lepszej jakości parasol to zakup na lata. Już nie wiem ile mam swojego Prestona (cztery?), ale jeżdzi ze mną prawie wszędzie i wciąż jest w wyśmienitej formie :)
Lucjan

Offline ogrmaster

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 31.07.2017, 14:58 »
Tylko jakiegoś flat backa. W ten sposób mamy coś a'la namiot który można ustawiać jak brolly, i chować pod nie krzesło i bagaż. To dobra opcja na zasiadki gdzie nie łowi się tak bardzo aktywnie, czyli z alarmami, a może coś popadać. Wtedy parasol pełni kilka funkcji. Normalnego się tak ustawić nie da. Flat backi mają w komplecie ucha do wbicia parasola w ziemię i dwa śledzie.

I dodatkowo - lepszej jakości parasol to zakup na lata. Już nie wiem ile mam swojego Prestona (cztery?), ale jeżdzi ze mną prawie wszędzie i wciąż jest w wyśmienitej formie :)
Dzięki za informacje. Myślałem o takim parasolu https://sklepdrapieznik.pl/sklep/parasole-drennan/16231-parasol-drennan-umbrella-44-110cm.html bo można go ustawić jako flatback i jednocześnie jako grzybek ale najważniejsza jest dla mnie ochrona przed słońcem. Niestety oprócz tego parasola ciężko coś znaleźć podobnego.
Michał

Offline Mati C

• Ekspert
  • Reputacja: 69
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #14 dnia: 31.07.2017, 18:35 »