Tak się składa, że mam ten kijek
Wolne biegi używam często i gęsto, bo nie lubię, gdy wędka ląduje w wodzie czy na betonie. Parę razy mi się to zdarzyło i nie byłem zadowolony, może gapcio ze mnie, albo coś robię nie tak
Windcast Method Feeder jest dobrze wyważony i leciutki. Nie potrzebuje ciężkiego młynka by uzyskać dobry balans. Okolice 350g masy są pod tym kijem idealne. Ja osobiście używam Daiwy Regal Z 2500 BR. Ma niską masę, jest całkiem mocny, a szpula też ma niezłą średnicę. Zresztą Daiwy mają to do siebie, że ich rozmiarówka odbiega znacznie od ogólnie przyjętej normy. Jest to jednak młynek starszy, jego produkcja zakończyła się kilka lat temu.
Shimanowski Baitrunner wielkości 2500 jest faktycznie mały, ja też tak go odbieram. Model X-Aero 2500 jest do przełknięcia z uwagi na szpulę większej średnicy, poza tym jest też lepiej spasowany, więc i mocy ma więcej. Niestety trzeba za niego wiele więcej zapłacić.
Z aktualnie produkowanych kołowrotków ciekawym i niezłym wyborem jest MAP ACS 4000 FS (bez Carptek w nazwie). Odpowiedni wagowo, naprawdę nieźle wykonany, 2 szpule i pokrowiec, łakomy kąsek w postaci bezpiecznego klipa. Dobry wybór do tego kijka.
Jeśli nie potrzebujesz wolnego biegu to wybór masz znacznie większy, zwłaszcza że budżet pozwala Ci kupić całkiem niezłą już konstrukcję.