Autor Wątek: Obława na kłusownika  (Przeczytany 7784 razy)

Offline Loktok

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Obława na kłusownika
« Odpowiedź #15 dnia: 22.07.2015, 13:26 »
Pomimo, że robią dobrze i popieram takie działania w 100% to obawiam się, że mogą mieć problemy bo jest to w świetle prawa napaść, dodatkowo na ich niekorzyść może działać to że używają kominiarek.

Osoba ta może z takim materiałem iść na policję i w łatwy sposób z winnego stać się ofiarą.

Za podobne działania, problemy miał nasz słynny dedektyw.
Pozdrawiam Michał

Grendziu

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 22.07.2015, 13:57 »
Mogą nie mogą, kłusownik musiałby okazać się pozwoleniem, że może tam stawiać sieci, a z tym może mieć już problem, gdyby poszedł na policję to przyznałby się do nielegalnych połowów na akwenie.

Wiem, że prawo jest chore.

Bo jeśli np. wpadnie Ci delikwent nad Twoją prywatną wodę i zacznie łowić z wędką, to możesz go tylko poprosić aby poszedł w..... lub wezwać policję, która da mandat 100zł lub upomnienie, ale jeśli już mu skonfiskujesz wędki i połamiesz w chwili słabości to dostaniesz "zawiasy" za zniszczenie mienia. Chore kraj  i chore przepisy.

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 22.07.2015, 16:40 »
Ja nie byłbym taki pewien, że działają bezprawnie. Jest coś takiego jak "zatrzymanie obywatelskie". Nie jestem prawnikiem ale z tego co wiem, jest możliwość zatrzymania osoby, która popełniła przestępstwo i zaczyna uciekać.
Sprawa jest niestety dość delikatna, nie wiem czy zdobyłbym się na zorganizowaną akcję łapania kłusownika. Bardziej jakbym działał na zasadzie impulsu.
Dlatego uważam, że należy im się szacunek bo mogą działać na granicy prawa ale coś robią.
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm