Autor Wątek: Trabucco Precision XT Carp Feeder 360 - 120 g  (Przeczytany 2914 razy)

Offline l.fryziel

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 5
Trabucco Precision XT Carp Feeder 360 - 120 g
« dnia: 07.08.2017, 18:51 »
Cześć
Kupiłem wędkę jak w temacie. Otrzymalem do niej 2 szczytowki medium i hard tak bodajze są opisane. Wiem ze jest to dość "sztywna" wędka. Rzuca mi sie nią super, nawet 30 gr koszyk leci bardzo daleko jak na poczâtkującego.
Przechodząc do meritum. Chcę nią łowić na DS na jeziorze i rzece. Póki co tylko stała woda. Na szczytówce medium, brania były trochę słabo widoczne bądź znikome, była dziś patelnia, grzało niemiłosiernie. Czy mogło to być powodem słabych brań?
Czy nie trzeba by bylo zaopatrzyc sie w miękkszą szczytówkę?
Chcę zakupić do niej SPOMBA jaki rozmiar?
Z góry dziękuję

Wysłane z mojego ASUS_Z00ED przy użyciu Tapatalka

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Trabucco Precision XT Carp Feeder 360 - 120 g
« Odpowiedź #1 dnia: 10.08.2017, 07:16 »
A co Ci brało?
Pewnie jakaś drobnica.
Kupując wędkę trzeba dobierać ją również do ryb jakie chce się łowić.
Moim zdaniem jeśli byłeś w stanie napiąc żylkę i doprowadzić do ugięcia szczytówki przy swoich 30g podajniku to już nie jest zle.
Choć nie wiem czy podajnik na stałe czy przelotowo. Bo jeśli na stałe a podajnik za ciężki to wskazania też będą delikatne.
Jedne ryby robią odjazd a inne cicho sobie siedzą.
A jesli chcesz "polować" na linki i drobne leszcze na PZW to delikatniejsza szczytówka zawsze jest wskazana.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline molczito

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #2 dnia: 10.08.2017, 10:04 »
Ja posiadam Trabucco precision RPL feeder plus do 110 z trzema szczytówkami. Ta light najdelikatniejsza jest chyba ponirzej 1o.z. bo przy podajniku 30g jest ciężko napiąć żyłkę, żeby się szczytówka wygięła. A na szczytówce medium widać dobrze brania nawet drobnicy. Więc jeżeli łowisz na koszyczki 30g i w górę to ja bym nic nie zmieniał.
Pozdrawiam Marcin.

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 10.08.2017, 10:11 »
Dokładnie jak napisał Mario jeśli udało Ci się napiąć szczytówkę podajnikiem 30 g to powinno być ok, spróbuj połowić na zestaw przelotowy.
Jak kupisz za miękką szczytówkę to może słabo współgrać z resztą kija.
Jeśli chodzi o spomba  to ja używam takiej rakiety:https://multifishing.pl/w%C4%99dkarstwo-karpiowe/16217-mini-skyliner-orange-korda-5060062112429.html
ps link pokazuje produkt bez promocji sklepu :P
FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline Mariano

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #4 dnia: 10.08.2017, 10:35 »
Ja mam 2 kije typowo rzeczne Mikado UV 3,6m/120g oraz Daiwa Windcast Heavy 3,6m/150g. Używam średnich szczytówek w chwili obecnej bo delikatne szklaki się już połamały. Brania widzę i to bardzo dobrze, i nie ma różnicy czy jest to 30cm leszczyk czy 10kg karp. Metoda ma tą zaletę, że w większości przypadków jest efekt samozacięcia. Na PZW z resztą często branie nawet 25cm linka to po prostu szybkie mocne wygięcie szczytówki i defakto wystarczy leciutko dociąć i rozpocząć hol. Komercja to już trochę inna bajka, przynajmniej u mnie brania są dużo spokojniejsze. Wolę łowić mocniejszymi kijami bo mam większą kontrolę nad rybą a ta kontrola często jest niezbędna bo zaczepy albo ciasne komercyjne stanowiska.
Kiedy mam delikatne brania? Picker do tego koszyk 10g i przypon 0,10 z haczykiem 16 gdy biorą leszczyki w przedziale 10 - 20cm.
Inna bajka to zimowe miesiące wtedy delikatność jest moim zdaniem mocno pożądana.
Fishing Team ZEUS

Offline l.fryziel

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #5 dnia: 10.08.2017, 11:26 »
Zestaw miałem bez przelotu. Udało mi się uginać szczytówkę. Brały karasie takie około 20 cm. Raz wziął jak taki karp około 30 cm dość mocno i widocznie. Właśnie muszę nauczyć się odczytywać co jest braniem a co wskazaniem.
Sama wędka w sobie bardzo mi się podoba i właśnie dziś kupuję tą samą.
Następnym razem spróbuję jedną zrobić na przelot a drugą na stałe i zobaczy się.
Łowię na koszyki, podajniki do methody będę próbował w następnym sezonie.

Wysłane z mojego ASUS_Z00ED przy użyciu Tapatalka