Autor Wątek: Interwencja policji  (Przeczytany 24222 razy)

Kadłubek

• Gość
Odp: Interwencja policji
« Odpowiedź #60 dnia: 18.08.2017, 16:40 »
Kadłubek,

już trzy strony zajęła dyskusja o tym przypadku. Nie jest nagrana cała interwencja od początku do końca więc nie znając wszystkich faktów nie będę wysnuwał w tym przypadku jednoznacznych wniosków. Bardziej chodzi mi o to, że generalnie policja zaczyna się bać tych wobec których powinna interweniować i interweniuje tam gdzie tak naprawdę potrzebna nie jest. Na swoim osiedlu co kilka dni widzę takie zdarzenia jak na tym filmie i "patole" robią się coraz odważniejsi. I tak jak w wypadku Igora Stachowiaka uważam, że cała ekipa z komisariatu powinna zostać natychmiast dyscyplinarnie zwolniona z pracy i stanąć przed sądem z zarzutami nieumyślnego spowodowania śmierci, tak na pewno nie jestem skłonny obwiniać policjanta za przeładowanie broni w sytuacji, w której poczuł się zagrożony.

Fakt długa to dyskusja ot Hyde Park :D
Nie twierdzę, że Policja powinna się bać wręcz przeciwnie! Jak jeszcze z bronią to tak średnio - tylko na 100% głupota podejście - ale rozumiem ogólnie i tego bym się nie czepiał za bardzo tak pozostałość to już niestety co raz gorzej.

Dlatego jestem za kamerami bo pokazywali by na szkoleniach jak się zachować a karać surowo tych co łamią prawo po obu stronach. Pomyśl co by było jakby tamci mieli kamerę i okazałoby się, że mają broń. Uzasadnione wyciągnięcie i nawet strzał.
A jakby się okazało, że nie mieli broni a ręce grzecznie z przodu a obaj w gatkach obcisłych jak myślisz mieli by broń w gaciach? :P - to już domysły.

Policja ma świecić przykładem! Nie bawić się i nie być cowboy'em z filmu.

Co nie zmienia sytuacji, że policjant zachował się źle - przy samym wyciąganiu broni podszedł!!! To mogło kosztować go życie.
Tym naraził swoje i ich życie bo chciał pobawić się w szeryfa i przegrał na szczęście bez rozlewu krwi. Na szczęście "patole" nie ruszyli na niego.

Sam jestem za przestrzeganiem prawa ale przez wszystkich. Poczytaj o Rudy Giuliani i jego metodzie. Obie strony musiały być OK bo inaczej było dla nich źle. Oczywiście i tam nie było pięknie.

Nie pochwala "patusów" - zresztą cały czas tak o nich piszę więc to raczej nie jest za bardzo pozytywnie- ale też nie pochwalam tych dwóch mundurowych.
Pytania za 100 pkt. Gdzie w czasie wyciągania broni był drugi funkcjonariusz? Dlaczego go nie było? Co działo się wcześniej?
Nie wiemy tego. Pewnie się nie dowiemy więc wiemy tyle ile z filmu a wszyscy snują domysły, że to, że tamto. Widać co widać a większość dorabia teorie do tego prawdopodobne ale niestety wyssane z palca bo skąd mają to wiedzieć? Widzieli, rozmawiali ze świadkami. jest nagranie z całości?

I do tego zostałem obrońcą "patusów" :) Dzięki bardzo zgłoszę się do nich po honorarium  - ktoś ma do nich namiary? ;)

Offline ogrmaster

• Ekspert
  • Reputacja: 73
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #61 dnia: 18.08.2017, 16:43 »
Nie przejmuj się, łatki obrońcy "patusów" nikt Ci nie przyklei ;)
„To, co i tak ma spaść, należy popchnąć” – Fryderyk Nietzsche
Michał

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 18.08.2017, 16:45 »
Nie przejmuj się, łatki obrońcy "patusów" nikt Ci nie przyklei ;)

Dzięki :-*

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #63 dnia: 18.08.2017, 17:17 »
Art. 231. § 1. Funkcjonariusz publiczny, który, przekraczając swoje
uprawnienia lub nie dopełniając obowiązków, działa na szkodę interesu
publicznego lub prywatnego,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3
Kadłubek punkt który podałeś, tylko jak tak głębiej się zastanowić to: czy nie przedstawienie się podczas rutynowej kontroli jest działaniem na szkodę interesu publicznego lub prywatnego? Mi się wydaje, że nie,ale prawnikiem nie jestem.,. Ale najlepiej jakby selektor się w tym temacie wypowiedział.

Podpowiem Ci: Selektor nie jest jedyny ;)
Tak z punktu formalnego tak jest, ale właśnie o tym jakby wszyscy zapominają, że są prawa ale i są obowiązki.

Czy będą policjanci ukarani? Raczej nie bo da się stan wyższej konieczności itd. Rozejdzie się po kościach ale to pokazuje, że właśnie szkolenia, szkolenia i jeszcze raz szkolenia są potrzebne. Tylko na to nie ma $ a tutaj na szczęście skończyło się bez krwi.

Kadłubek lubię Cię, uważam że na forum piszesz merytorycznie, służysz ludziom pomocą ale nie brnij w tym kierunku, że w oparciu o ten filmik wywodzisz, iż zachowanie funkcjonariusza policji wypełniło znamiona czynu z art. 231 kk, bo przede wszystkim musiałbym Ci wyłożyć coś co wykłada się studentom 2 roku prawa w ramach zajęć z prawa karnego materialnego, czyli definicji przestępstwa, tego co rozumiemy pod pojęciem winy itd, itd. a na to nie mam ani chęci, ani ochoty. O jakim my tu w ogóle stanie wyższej konieczności mówimy, tu takiego stanu nie ma i jakby taki kazus Ci wykładowca na egzaminie z materialki zbudował to dostałbyś pałę za jakieś dywagacje na temat stanu wyższej konieczności. Powiem Ci tylko jedno. I to nie jest w żaden sposób atak na Twoją osobę, ale jesteś przykładem typowego klienta, który przychodzi do adwokata lub radcy prawnego, który spieprzył sprawę, bo coś przeczytał, potem stwierdził, że tak można i to zrobił. I dalej stoi na stanowisku, że ma 100% rację, a jak mu się tłumaczy, że to do końca tak nie jest, to się zwykle burzy i potrzeba długiej spokojnej rozmowy by mu coś uzmysłowić. Czy Wy nie widzicie, że takie filmiki to zawsze jest jedynie wycinek rzeczywistości i naprawdę trzeba wielu czynności, ażeby ustalić jak naprawdę było.     

Offline maszek95

• Ekspert
  • Reputacja: 46
« Odpowiedź #64 dnia: 18.08.2017, 17:23 »
Tu konferencja prasowa
Mam nadzieję że patole dostaną wyroki a policjantom włos z głowy nie spadnie. Bo o ile nadużycia policji trzeba pietnowac,choćby przy igorze stachowiaku czy staruszki w markecie. To trzeba powiedzieć sobie jasno, że tej sytuacji by nie było gdyby te patole dali się normalnie wylegitymowac. Teoretycznie jest Kadłubek tak jak mówisz, że mieli prawo odmówić legitymowania, ale na pewno nie dlatego że policjant się nie przedstawił.
http://wei.org.pl/na-biezaco/panstwo/run,prawidlowe-wylegitymowanie-przez-uprawnionego-funkcjonariusza,page,4,article,1427.html
I proszę wyrok sądu.
Wyrok Sądu Najwyższego z dnia 28 października 2011 r. (sygn. akt III KK 291/11)
Wykroczenia z art. 65 § 2 k.w. dopuszcza się osoba, która wbrew obowiązkowi nie udziela właściwemu organowi państwowemu lub instytucji upoważnionej z mocy ustawy do legitymowania, wiadomości lub dokumentów co do tożsamości własnej lub innej osoby, swego obywatelstwa, zawodu, miejsca zatrudnienia lub zamieszkania. Przy czym w doktrynie prawa wykroczeń prezentowane są poglądy, że w przypadku, w którym funkcjonariusz organu państwowego lub upoważnionej do legitymowania instytucji żąda podania wskazanych w przepisie danych osobowych w sytuacji, gdy nie ma do tego podstawy prawnej, obywatel może odmówić podania danych osobowych bez konsekwencji prawnych.
Mój jest ten kawałek podłogi, nie mówcie mi więc co mam robić!

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
« Odpowiedź #65 dnia: 18.08.2017, 17:39 »
Wiecie co? Nie chce mi się czytac tej dyskusji i czepiania sie szczególów.
Wybaczcie język ale Policjant powinien wyjebać poł magazynka w klatę temu który nie sluchał i swiat byłby piękniejszy.
Jakim prawem ktoś ocenia funkcjonariuszy widząc tylko fragment zmanipulowanego filmu.
Nikt nie wie jak wyglądał początek interwencji i jaka była podstawa jej podjęcia.
Policji należy słuchać bezwarunkowo. Można nagrywać i można później skarżyć. Ale jeśli proszą czy żadają spokoju czy dokumentów to buźka w kubeł i tyle.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline MaRaS!

• Ekspert
  • Reputacja: 63
« Odpowiedź #66 dnia: 18.08.2017, 17:41 »
To co teraz się dzieje w policji to jest kpina i parodia, osobiście pracuje w ZK ale to nie wiele odbiega od tego co się dzieje z policją bandyci mają więcej praw niż Strażnik, śmieją się w twarz bo wiedzą że nic im nie można zrobić. Kumpel pracuje w policji i w ubiegłym roku był oddelegowany do międzyzdroi w okresie letnim gdzie został pobity (na służbie) a potem jeszcze ukarany wraz z drugim policjantem że nie poczekali z wszczęciem interwencji na przyjazd posiłków oddalonych o 15km ? gdzie tu sens i logika się pytam ?. Do Zk czy Policji zaczynają już przychodzić ludzie bez większej weryfikacji... a to dlaczego ? wystarczy poczytać i popatrzeć. Jeżeli ktoś ma iśc do pracy za 2 tysiące złotych i męczyć się z najgorszą hołotą w tym kraja to życzę powodzenia w przyszłości. Braki kadrowe już są takie że w zakładzie gdzie pracuję nadgodziny po 300 na głowę nie robią żadnego wrażenia, a ludzi chętnych jak nie było tak niema. Bezradność policji podczas interwencji oraz brak możliwości jakichkolwiek doprowadza do osłupienia, ludzie są tak negatywnie nastawieni i tak piętnują tą służbę że szok. Wszędzie powinno być jak w USA i był by szacunek i porządek.

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
« Odpowiedź #67 dnia: 18.08.2017, 17:50 »
Podziwiam tego chłopaka z filmu. Mimo ogromnego stresu zachował mimo wszystko zimną krew. Ja bym zastrzelił bez ostrzeżenia.
Taka chołota nie zasluguje na to być żyć.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline elopento

• Ekspert
  • Reputacja: 75
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #68 dnia: 18.08.2017, 17:53 »
W Policji przepracowałem 2 lata byłem przewodnikiem psa służbowego 8) jednak stwierdziłem że to robota nie dla mnie , przykro było słychać jak jakaś ''inteligencja'' jak z tego filmiku mówi o ''władzy'' idzie pies z ujem :facepalm: Potem przez 20lat pracowałem w branży budowlanej - dziś pewnie był bym już emerytem ;) ale nie żałuję swojej decyzji! wolę zarobić te 2tys. i mieć wszystko w d...
DAM Quick Shadow + Mikado Apsara Clasic 3,9 match

Offline selektor

• Ekspert
« Odpowiedź #69 dnia: 18.08.2017, 17:53 »
Pamiętajcie jedno jak Was policjant chce wylegitymować, to nie wyjeżdżajcie mu z tym, że nie ma do tego prawa, bo ma. Po co to robi? W celu ustalenia tożsamości. Tylko, żadnego innego powodu nie musi mieć. I tak jest na całym świecie. Tylko, że w takich Stanach jak nie słucha się poleceń Policji to się strzela, a później myśli, czy to było słuszne. I dopóki gdy ktoś nie nagrał, nie widział tego, że strzelałeś do uciekającego lub w ogóle niegroźnego obywatela, to ty jako funkcjonariusz jesteś kryty.  Tylko u nas zawsze znajdzie się jeden z drugim, który twierdzi,że policjant nie ma prawa legitymować, że się go  oskarży, że skończy w ZK itd. itd. Często jeden z drugim ancymonem jest jeszcze nietrzeźwy i do tego się rzuca. Wtedy w gratisie nadzorujący prokurator przybija mu jeszcze zarzut z 223 k.k. Nawet jak machał tylko rękoma. I z głupiej interwencji, która równie dobrze mogłaby się skończyć pouczeniem lub ewentualnie mandatem gość ma wyrok skazujący z wpisem do KRK.

Offline selektor

• Ekspert
« Odpowiedź #70 dnia: 18.08.2017, 18:05 »
To co teraz się dzieje w policji to jest kpina i parodia, osobiście pracuje w ZK ale to nie wiele odbiega od tego co się dzieje z policją bandyci mają więcej praw niż Strażnik, śmieją się w twarz bo wiedzą że nic im nie można zrobić.

Współczuje, bo to naprawdę ciężka praca, z tego co sam widziałem i z tego co mi mówi kolega pracujący w AŚ w Ostrowie Wlkp.  Raczej macie ograniczone prawa i np. takiemu więźniowi pedofilowi włos z głowy spaść nie może, bo zaraz będzie wizytacja z biura RPO. Do tego dochodzi obecnie taka patologia wśród samych więźniów, że jak ma się kasę to taki pedofil może spokojnie sobie grypsować. Ten kraj naprawdę schodzi na psy i nie mówię tu o policji.   

Offline MaRaS!

• Ekspert
  • Reputacja: 63
« Odpowiedź #71 dnia: 18.08.2017, 18:12 »
To co teraz się dzieje w policji to jest kpina i parodia, osobiście pracuje w ZK ale to nie wiele odbiega od tego co się dzieje z policją bandyci mają więcej praw niż Strażnik, śmieją się w twarz bo wiedzą że nic im nie można zrobić.

Współczuje, bo to naprawdę ciężka praca, z tego co sam widziałem i z tego co mi mówi kolega pracujący w AŚ w Ostrowie Wlkp.  Raczej macie ograniczone prawa i np. takiemu więźniowi pedofilowi włos z głowy spaść nie może, bo zaraz będzie wizytacja z biura RPO. Do tego dochodzi obecnie taka patologia wśród samych więźniów, że jak ma się kasę to taki pedofil może spokojnie sobie grypsować. Ten kraj naprawdę schodzi na psy i nie mówię tu o policji.
To tylko kropla w morzu... Trzeba do takiego "człowieka" mówić proszę Pana i słyszy się że "mi się należy". Dobre tyle że pracuje już 10 lat i za 5  będę mógł odejść na emeryturę, znaleźć inną normalną robotę i żyć normalnie bez takiego stresu jaki się ma tutaj. Patrząc na to jak dzisiaj wygląda że przyjmując się w wieku 20 lat musisz przepracować 35... to to jest niewyobrażalne w takich warunkach.

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #72 dnia: 18.08.2017, 19:19 »
....................... oraz dlaczego podszedł do nich.

Jak to dlaczego ? Normalnie chłopak nie pęka. Nie pozwolił by sobie nasrać na pagony, być znieważony czy też nie dopuścić do czynnej napaści lub w najgorszym przypadku  do odebrania broni.

Offline maszek95

• Ekspert
  • Reputacja: 46
« Odpowiedź #73 dnia: 18.08.2017, 19:30 »

Jak to dlaczego ? Normalnie chłopak nie pęka. Nie pozwolił by sobie nasrać na pagony, być znieważony czy też nie dopuścić do czynnej napaści lub w najgorszym przypadku  do odebrania broni.
:thumbup: :bravo:
Drugi też nie pękał, jak przebiegł to odrazu puścił się w pogoń za kozakiem, który na początku im gdzieś uciekl
Mój jest ten kawałek podłogi, nie mówcie mi więc co mam robić!

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 18.08.2017, 22:23 »
Kadłubek lubię Cię, uważam że na forum piszesz merytorycznie, służysz ludziom pomocą ale nie brnij w tym kierunku, że w oparciu o ten filmik wywodzisz, iż zachowanie funkcjonariusza policji wypełniło znamiona czynu z art. 231 kk, bo przede wszystkim musiałbym Ci wyłożyć coś co wykłada się studentom 2 roku prawa w ramach zajęć z prawa karnego materialnego, czyli definicji przestępstwa, tego co rozumiemy pod pojęciem winy itd, itd. a na to nie mam ani chęci, ani ochoty. O jakim my tu w ogóle stanie wyższej konieczności mówimy, tu takiego stanu nie ma i jakby taki kazus Ci wykładowca na egzaminie z materialki zbudował to dostałbyś pałę za jakieś dywagacje na temat stanu wyższej konieczności. Powiem Ci tylko jedno. I to nie jest w żaden sposób atak na Twoją osobę, ale jesteś przykładem typowego klienta, który przychodzi do adwokata lub radcy prawnego, który spieprzył sprawę, bo coś przeczytał, potem stwierdził, że tak można i to zrobił. I dalej stoi na stanowisku, że ma 100% rację, a jak mu się tłumaczy, że to do końca tak nie jest, to się zwykle burzy i potrzeba długiej spokojnej rozmowy by mu coś uzmysłowić. Czy Wy nie widzicie, że takie filmiki to zawsze jest jedynie wycinek rzeczywistości i naprawdę trzeba wielu czynności, ażeby ustalić jak naprawdę było.   

Dziękuję lecz pozostanę przy swoim stanowisku tj. nie widać wszystkiego, nie wiemy co było wcześniej a odnoszę się jedynie do tego nagrania i co na nim widać a reszta to gdybanie. Co by było gdyby - zeznania i cała reszta - na to nie odpowiem w fusy czy kawę nie patrzę a tych informacji nie mam.

Materialne powiadasz... masz zeznania, masz nagrania z wcześniejszego zajścia? Więc ty na podstawie jedynego dowodu w którym widać co widać byś mi wystawił 2.0. No to fajnie bym miał skoro tak twierdzisz. 8) Może nie przeczytałeś całej mojej wypowiedzi, że odnoszę się jedynie do nagrania. JEDYNIE.
Chyba, że masz jakieś inne nagranie, zeznania itd.

Jakby to było jedyne nagranie, brak zeznań i świadków i pomimo to dostałbym 2.0? No to pewnie bym oblał :)

Pamiętajcie jedno jak Was policjant chce wylegitymować, to nie wyjeżdżajcie mu z tym, że nie ma do tego prawa, bo ma. Po co to robi? W celu ustalenia tożsamości. Tylko, żadnego innego powodu nie musi mieć. I tak jest na całym świecie. Tylko, że w takich Stanach jak nie słucha się poleceń Policji to się strzela, a później myśli, czy to było słuszne. I dopóki gdy ktoś nie nagrał, nie widział tego, że strzelałeś do uciekającego lub w ogóle niegroźnego obywatela, to ty jako funkcjonariusz jesteś kryty.  Tylko u nas zawsze znajdzie się jeden z drugim, który twierdzi,że policjant nie ma prawa legitymować, że się go  oskarży, że skończy w ZK itd. itd. Często jeden z drugim ancymonem jest jeszcze nietrzeźwy i do tego się rzuca. Wtedy w gratisie nadzorujący prokurator przybija mu jeszcze zarzut z 223 k.k. Nawet jak machał tylko rękoma. I z głupiej interwencji, która równie dobrze mogłaby się skończyć pouczeniem lub ewentualnie mandatem gość ma wyrok skazujący z wpisem do KRK.

Ma pełne prawo legitymować w sumie "bo tak" też i ma do tego prawo - ja nigdy nie przeczyłem temu lecz policja ma prawa i obowiązki. To, że inni się rzucają z łapami bo tego nie wiedzą to też prawda i są wyroki surowsze za atak na funkcjonariusza.

:thumbup: :bravo:
Drugi też nie pękał, jak przebiegł to odrazu puścił się w pogoń za kozakiem, który na początku im gdzieś uciekl

:bravo: :facepalm: Jakby go zaatakowali to byłby jeden w kostnicy i to najpewniej policjant bo nie miał pola manewru z ta bronią. Może jednego by postrzelił a drugi by mu nożem przejechał po "czuprynie" kiedy szamotał się postrzelony z policjantem. Wybaczcie ale to już przesada i napiszę to jeszcze raz: policjant podchodząc do nich i dopiero wyciągając broń uniemożliwił sobie swobodne operowanie bronią. To nie nóż, że musisz być metr od celu. Kula leci szybciej i nie zdążysz uciec.

Jakby "patole" wiedzieli co z czym to by policjant leżał martwy, bez broni. Popatrzyliście z tej strony? Nie opiszę jak by to zrobili bo to nie poradnik ale pomyślcie sami: te 2 metry zrobią kuli różnicę? Nie a przy "pełnym" kontakcie z bronią palną vs nóż 2 metry to życie chyba, że ktoś ma szczęście i potrafi rzucać ale to gdybanie.

Nie twierdzę, że ma dawać sobie "narobić" na pagony ale też martwych bohaterów nie trzeba.

Edit: Selektor OK nie dałem " " przy stanie wyższej konieczności - ale myślałem, że dalsze itd. było jasne. OK może to mój błąd.