Autor Wątek: Interwencja policji  (Przeczytany 24209 razy)

Kadłubek

• Gość
Odp: Interwencja policji
« Odpowiedź #30 dnia: 18.08.2017, 13:04 »
Masz obowiązek słuchać policjanta i wykonywać jego polecenia .

Czy ty naprawdę mówisz poważnie , miał założyć że nie mają jakiejś broni  :facepalm: :facepalm: , musi przecież być przygotowany na najgorsze :D.
Ogólnie zgadzam się z Tobą ale mówimy o konkretnej sytuacji:
Masz obowiązek słuchać osoby która łamie prawo i staje się przestępcą? No ładnie.

Przykład z nagrania choć trochę słabo słychać: Podchodzi drugi policjant (wraca od tego co uciekał) do tego z kamerą i każe mu się wylegitymować. Wtedy tamten policjant na 100% stał się przestępcą w mundurze. Bo ma obowiązek podać ww. dane. Podał? Nie, dziękuję = przestępca.
Więc uciekał przed przestępcą a, że w mundurze cóż takie czasy. Miał prawo uciekać i w tej konkretnej sytuacji zły jest policjant.

Wcześniej kazał się wylegitymować temu co uciekł. Czy policjant podał ww. dane? Nie=użycie siły bezprawne a drugi go psikał gazem = przestępcy.
Nie słyszałem żeby się spytał o jego dane z oświadczenia ustnego i sprawdził je przy użyciu sprzętu z komendą tylko odrazu się rzucił na niego. Dziękuję = przestępcy.

Co było wcześniej to nasze domniemania a raport będzie taki jak trzeba. Dlatego jestem za nagrywaniem interwencji. Skończy się "rumakowanie" OBU stron.

Policjant musi zakładać, że spotka kogoś z nożem, z butelką rozbitą tzw. tulipanem w szczególności gdy idzie do tych pijących piwo z butelki. Niestety taka praca, takie czasy.

Panowie mówię: nie bronię nikogo, są błędy w zachowaniu obu stron.
Podczas picia w miejscu publicznym trzeba się liczyć z tym, że dostaniemy np. mandat ale policjanci mają OBOWIĄZEK zachowywać się odpowiednio zgodnie z literą prawa.
Jeszcze raz podkreślę: tutaj są błędy obu stron: nie bronię ani "patusów" ani "policjantów". Obie strony zrobiły źle.

Kadłubek specjalnie podałem patrol pieszy i nie udawaj, że.nie wiesz o co mi chodzi.
Po drugie skąd wiesz, że przed wylegitymowaniem nie dopelnili swoich obowiązków? Pamiętaj, że ta interwencja zaczęła się na ławce. A kręcić zaczęli dopiero jak osaczyli policjanta.
Kadłubek nawet jak i by tego nie dopełnił to.masz obowiązek się wylegitymowac bez dyskusji a nie kozaczyc.  Nie podobała ci się interwencja, masz prawo złożyć zażalenie koniec i kropka. A potem ludzie mają pretensje, że strach wyjść przed blok wieczorem bo malina siedzi i chleje.

Wiem o co ci chodzilo ;) ale mówimy o konkretnej sytuacji. Przystąpili do wylegitymowania w sposób bezprawny do tego co uciekł i kamerzysty. To widać.
Co było wcześniej? Zakładam, że też nie wiesz.

Możemy prawnie podyskutować nie widze problemu ;P Dzisiaj już mam czas.
Ja mówię otym co widać na nagraniu. Ty mówisz o tym czego nie widać. Byłeś, widziałeś? Ja też nie.

Daremny futer na tę dyskusję. Jak ktoś już się czepia nie włączonych sygnałów świetlnych to dla mnie jasny sygnał w takiej dyskusji, że nie mam do czynienia z obiektywnym człowiekiem tylko z kimś, kto jest skrajny w swoich poglądach. Kadłubek, zapomniałeś jeszcze o czapce! Gdzie policjant ma czapkę! Ah, jak dobrze, że Ci grzeczni chłopcy nagrali takie karygodne zachowanie złego Policjanta. Oby udało się go wyjebać z roboty! Nie dość, że tak przestraszył przeładowaniem klamki grzecznych polskich zapewne patriotów, że zesrali się w gacie (a widać jak się bali) to jeszcze nie okazał im szacunku nie mając na głowie czapki i do tego nie załączyli bomb na dachu stwarzając zagrożenie!

To jest właśnie cel tych filmików, które na bieżąco produkuje gówniarzeria i patologia. Nagrywanie interwencji, podpuszczanie, prowokowanie a na końcu z przestępcy staje się ofiarą.
Czy o to nam chodzi? Czy rzeczywiście Policjanci mają się bać kiwnąć palcem bo jakiś idiota, pseudo prawniczyna albo cwaniaczek doprowadzi, że wypierdolą go z roboty bo mu jebnął gazem po oczach a przecież on na nagraniu był grzeczny.

I nie mówię wcale o przypadkach patologicznych w Policji, bo takie powinno się zwalczać. Na tym akurat nagraniu akurat patologię widzę tylko z jednej strony i bedę bronił tego policjanta. Szkoda, że Ty Kadłubek widzisz na tym nagraniu tylko nie włączone światła i przeładowanie broni, które i tak bylo uzasadnione. Dobrze, że zwróciłem Ci uwagę na czapkę. Znów punkt w dyskusji dla Ciebie ;)

Uzasadnione wg Ciebie, wg mnie mniej OK ale celowanie z przeładowanej broni i podejście do nie domniemanego napastnika? Założenie, że ten drugi ma broń (nóż itd.).

Policjanci zachowali się źle. Tamaci też ale nie wolno nagrywać? Policjanci samistali się tymi złymi. Kazał im ktoś?

Masz rację zapomniałem o czapce.
Wybacz ale nie wiem czy nie została gdzieś podczas wcześniejszego "biegu"zgubiona.

No i zaczyna się: co ma patriotyzm do wg nawet tych "patoli" picia w miejscu publicznym?

Cały czas mówicie, że bronię kogoś. Patol to patol i owszem kozaczyli, nagrywali ale poza tym, że przeklinali na filmie nic nie moga im zrobić - z tego co widać na filmie a co było wcześniej? Widziałeś czy przypuszczasz?

Powiem to jeszcze raz tylko z tego nagrania: policjanci dali ciała na prawie całej lini a "patusy" przeklinały.

Chcecie bezstronnie? Ok:

Pytanie: ile przestępst lub wykroczeń popełniły "patusy" poza przeklinaniem (wyłączmy sutuacje z bronią bo wszystkiego nie widać) na tym filmiku? Podstawa prawna wymagana.

Pytanie: ile przestępst lub wykroczeń popełnili policjanci w trakcie bycia na służbie? Podstawa prawna wymagana. Dodajmy, że są one ścigane z urzędu.

Sprawiedliwie?
Policjant ma prawa ale ma też obowiązki.

Selektor:
I Tobie napiszę: nie bronię nikogo. Piszę co widać na filmie.
A jako prawnikowi zadam pytanie: popełnili przestępstwo policjanci "czy" "i" "lub" "patusy" - tylko z nagrania?
Pamiętaj, że < > ^ v ma znaczenie.

Offline maszek95

• Ekspert
  • Reputacja: 46
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #31 dnia: 18.08.2017, 13:06 »
Dlatego już dawno policjanci powinni być wyposażeni w paralizatory i kamerki, żeby można było ocenić dwie wersje interwencji a nie tylko jedna. Tylko, że u nas na wszystkim się oszczędza.
Kadłubek a ty rozumiesz, że ta interwencja zaczęła się na ławce? Skąd wiesz, że tam.sie nie przedstawił? I dalej nie zrozumiesz on jest funkcjonariuszem na służbie i masz mu się podporządkować!  Uważasz, że podczas interwencji złamał przepisy masz prawo zaskarżyć.  A nie kozaczyc w ten sposób. Narzekamy, że w Polsce same złodziejstwo itp. Ale z podejściem Kadłubek jak Twoje to ja już rozumiem dlaczego tak jest.
A i selektor ty jesteś w tym prawie obcykany.  Powiedz.mi  czy jeżeli policjant powiedzmy nie przedstawi się itp. To odrazu jak twierdzi Kadłubek staje się przestępca czy jest to tylko wykroczenie?
Mój jest ten kawałek podłogi, nie mówcie mi więc co mam robić!

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
« Odpowiedź #32 dnia: 18.08.2017, 13:16 »
Masz obowiązek słuchać policjanta i wykonywać jego polecenia .

Czy ty naprawdę mówisz poważnie , miał założyć że nie mają jakiejś broni  :facepalm: :facepalm: , musi przecież być przygotowany na najgorsze :D.

A jako prawnikowi zadam pytanie: popełnili przestępstwo policjanci "czy" "i" "lub" "patusy" - tylko z nagrania?
Pamiętaj, że < > ^ ma znaczenie.

Jako prawnik odpowiem Ci w ten sposób, że jak bym bronił tych łebków to stałbym za tym, że nie popełnili, a jakbym reprezentował policjanta w sprawie o przywrócenie go do pracy to stałbym, że jednak popełnili ;) Nie mogę inaczej odpowiedzieć, bo przy takich filmikach kluczowe są późniejsze zeznania. Tak to wygląda w praktyce, bo daje się wiarę tylko jednej ze stron. Nagranie to zawsze jest jedynie wycinek rzeczywistości. Dla mnie interwencja może nie była podręcznikowa, ale w mojej ocenie nie spotka się ona z przykrymi konsekwencjami. Poza tym co wy w tym kraju uparliście się na to, że kwestia wylegitymowania może być bezprawna. Na całym świecie służby mogą to robić według własnego widzi mi się i nikt z tego nie robi problemu. Jedynie w Polsce podkreślana jest ta z dupy wyjęta bezwzględna "wolność od wylegitymowania".   

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
« Odpowiedź #33 dnia: 18.08.2017, 13:20 »
  Powiedz.mi  czy jeżeli policjant powiedzmy nie przedstawi się itp. To odrazu jak twierdzi Kadłubek staje się przestępca czy jest to tylko wykroczenie?

Ani to, ani tamto.

Na marginesie ustawa o Policji art. 61

1. W przypadkach przewidzianych w art. 60 ust. 2 policjant, wykonując czynności dochodzeniowo-śledcze, a także czynności określone w art. 14 ust. 2 i art. 15 ust. 1 pkt 2-4, obowiązany jest okazać legitymację służbową w taki sposób, aby zainteresowany miał możliwość odczytać i zanotować numer i organ, który wydał legitymację, oraz nazwisko policjanta.

2. Przy wykonywaniu innych czynności administracyjno-porządkowych nieumundurowany policjant obowiązany jest na żądanie obywatela okazać legitymację służbową lub znak identyfikacyjny w sposób określony w ust. 1.

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #34 dnia: 18.08.2017, 13:21 »
Kolego Kadłubek. Bujasz w obłokach, błądzisz, nie masz racji.

Pomijam już fakt, że omawiany materiał tego nie dotyczy, więc odniosę się tylko do Twojej wypowiedzi, która jest scenariuszem powstałym w Twojej głowie.

Piszesz, że Policjant, który się nie wylegitymuje jest przestępcą. Wiesz co to przestępstwo?
Który paragraf o tym mówi? Ja takiego nie znam. Są pewne procedury, których Policjant powinien przestrzegać ale to nie czyni z niego przestępcy. To jest jak regulamin pracy. Dla budowlańca BHP. Nic poza tym.

Posługujesz się przykładami, które nie tylko nie mają nic wspólnego z prawdą, ale w perspektywie tego filmu i omawianej sytuacji są po prostu nieistotne. Ale pisałem o tym wyżej, że skończy się na czepianiu o czapkę, może jeszcze guziki i nie zapiętą koszulę.

Trzymajmy się filmu i wyciągnięcia klamki. Broń dla policjanta to jak łopata u budowlańca. To jego narzędzie pracy. To nie jest dildo, którym straszy nieletnie dziewczęta. Wyciąga swoje narzędzie pracy, ponieważ czuje się zagrożony. Stan zagrożenia ocenia on, w danym miejscu i sytuacji a nie widzowie wpierdalający popcorn w domu i oglądający urywek interwencji. Czuje się zagrożony, wyciąga narzędzie pracy. Proste. A tu nagle oburzenie, że policjant przeładował pistolet. No ludzie. A co miał przeładować? Penisa w majtkach?

Jestem ciekaw, jak Ty zachował byś się wobec tych ludzi. Co byś zrobił będąc filmowany, atakowany, będąc sam? Wiesz ilu moich kolegów policjantów co chwilę przychodzi do domu podrapanych, posiniaczonych, obrzyganych, obsmarkanych, pokłutych, pobitych, oblanych fekaliami, krwią, poparzonych? Co chwilę się dowiaduję, że któryś siedzi na L4 bo ma złamany nadgarstek, skręconą nogę etc. Taka banda, która zachowuje się w ten sposób to dla Policjanta nic innego jak potencjalne i realne zagrożenie. Bo jak sam zauważyłeś oni nie boją się niczego. Nawet wyciągniętej i przeładowanej klamy.
Grzegorz

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2243
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #35 dnia: 18.08.2017, 13:25 »
Selektor i Grzesiek :thumbup:
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Sebula

• Ekspert
  • Reputacja: 225
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #36 dnia: 18.08.2017, 13:26 »
Matchless - bravo Ty :bravo: :bravo: :bravo:
Pozdrawiam Seba

Offline maszek95

• Ekspert
  • Reputacja: 46
« Odpowiedź #37 dnia: 18.08.2017, 13:33 »
Skoro selektor potwierdził, że to żadne przestępstwo,  to co Kadłubek dalej twierdzisz że miał prawo uciekać?
Mój jest ten kawałek podłogi, nie mówcie mi więc co mam robić!

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #38 dnia: 18.08.2017, 13:34 »
W mojej ocenie to widać tutaj zagrożenie na które narażony jest policjant. W normalnym kraju takie zachowanie się tych kozaków skończyło by się zdecydowanym użyciem środków przymusu z użyciem broni łącznie.  Policjant w takiej sytuacji okazał się być bardzo opanowany wiedział dobrze że jest nagrywany i że jak popełni mały błąd te nagranie może być przeciwko niemu użyte. To jest działanie naprawdę w wielkim świadomym stresie. Nie widać tego ale zasadnym było wezwanie posiłków. Bydle które nagrywało to wszystko telefonem powinien być zatrzymany i doprowadzony do komisariatu za używanie słów nieprzyzwoitych w miejscu publicznym. Doprowadzony dlatego że na miejscu była by to wielka trudność w wypisaniu mandatu za to wykroczenie. Na użycie broni policjant ma chwilę nawet sekundy na zastanowienie się a prokurator czy przełożony duzo czasu by stwierdzić zasadność jej użycia. Pojebane przepisy. Policjant na służbie jest jak święty. Nie można go znieważać, grozić lub przeszkadzać w trakcie interwencji.Przepisy są do dupy. Gdyby zalezalo to ode mnie to jeden z przypadków użycia broni powinien mieć taki zapis w ustawie
"Policjant w celu wyeliminowania zagrożenia możne użyć broni palnej po uprzednim oddaniu strzału ostrzegawczego w miejsce bezpieczne.

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 18.08.2017, 13:46 »
Dlatego już dawno policjanci powinni być wyposażeni w paralizatory i kamerki, żeby można było ocenić dwie wersje interwencji a nie tylko jedna. Tylko, że u nas na wszystkim się oszczędza.
Kadłubek a ty rozumiesz, że ta interwencja zaczęła się na ławce? Skąd wiesz, że tam.sie nie przedstawił? I dalej nie zrozumiesz on jest funkcjonariuszem na służbie i masz mu się podporządkować!  Uważasz, że podczas interwencji złamał przepisy masz prawo zaskarżyć.  A nie kozaczyc w ten sposób. Narzekamy, że w Polsce same złodziejstwo itp. Ale z podejściem Kadłubek jak Twoje to ja już rozumiem dlaczego tak jest.

Nie wiem co było wcześniej. Ty chyba też nie i staram się nie odnosić to tego co było wcześniej.
Zadam pytanie odwrotne: czy Ty wiesz?
Nie twierdzę, że było tak czy owak odnoszę się TYLKO do filmu.

Nie twierdzę, że sytuacja z bronią była całkiem zła ale bezmyślna bo policjant jeszcze do nich podszedł - kozaczył tak jak oni. Oni postawili sprawę va banque i wygrali a policjant przemyślał to.

Rozumiem, że mógł się bać itd. ale pierwsze co mógł zrobić jeżeli by już wyciągał spluwę to się odsunąć bo mogą mu ją wyrwać a to będzie jeszcze gorzej. Pomyślał ktoś o tym? Czy widzicie tylko przez pryzmat bo się by przestraszyli? A jak nie i by zaatakowali go to co? Na nic mu broń bo jej nie ma a napastnicy już tak i to przeładowaną. Pomyślał o tym ktoś? Wiem jest bezpiecznik - pomijam.

Widzę na filmiku błędy obu stron.
Dziękuję, że jestem winny całemu złu świata a w szczególności w Polsce.

Kolego Kadłubek. Bujasz w obłokach, błądzisz, nie masz racji.

Pomijam już fakt, że omawiany materiał tego nie dotyczy, więc odniosę się tylko do Twojej wypowiedzi, która jest scenariuszem powstałym w Twojej głowie.

Piszesz, że Policjant, który się nie wylegitymuje jest przestępcą. Wiesz co to przestępstwo?
Który paragraf o tym mówi? Ja takiego nie znam. Są pewne procedury, których Policjant powinien przestrzegać ale to nie czyni z niego przestępcy. To jest jak regulamin pracy. Dla budowlańca BHP. Nic poza tym.

Posługujesz się przykładami, które nie tylko nie mają nic wspólnego z prawdą, ale w perspektywie tego filmu i omawianej sytuacji są po prostu nieistotne. Ale pisałem o tym wyżej, że skończy się na czepianiu o czapkę, może jeszcze guziki i nie zapiętą koszulę.

Trzymajmy się filmu i wyciągnięcia klamki. Broń dla policjanta to jak łopata u budowlańca. To jego narzędzie pracy. To nie jest dildo, którym straszy nieletnie dziewczęta. Wyciąga swoje narzędzie pracy, ponieważ czuje się zagrożony. Stan zagrożenia ocenia on, w danym miejscu i sytuacji a nie widzowie wpierdalający popcorn w domu i oglądający urywek interwencji. Czuje się zagrożony, wyciąga narzędzie pracy. Proste. A tu nagle oburzenie, że policjant przeładował pistolet. No ludzie. A co miał przeładować? Penisa w majtkach?

Jestem ciekaw, jak Ty zachował byś się wobec tych ludzi. Co byś zrobił będąc filmowany, atakowany, będąc sam? Wiesz ilu moich kolegów policjantów co chwilę przychodzi do domu podrapanych, posiniaczonych, obrzyganych, obsmarkanych, pokłutych, pobitych, oblanych fekaliami, krwią, poparzonych? Co chwilę się dowiaduję, że któryś siedzi na L4 bo ma złamany nadgarstek, skręconą nogę etc. Taka banda, która zachowuje się w ten sposób to dla Policjanta nic innego jak potencjalne i realne zagrożenie. Bo jak sam zauważyłeś oni nie boją się niczego. Nawet wyciągniętej i przeładowanej klamy.

Kodeks Karny
To jest rozbite bo jest wyłącznie odpowiedzialności i inne takie ale podręcznikowo:

Art. 7. § 1. Przestępstwo jest zbrodnią albo występkiem.
§ 2. Zbrodnią jest czyn zabroniony zagrożony karą pozbawienia wolności na
czas nie krótszy od lat 3 albo karą surowszą.
§ 3. Występkiem jest czyn zabroniony zagrożony grzywną powyżej 30 stawek
dziennych albo powyżej 5000 złotych, karą ograniczenia wolności przekraczającą
miesiąc albo karą pozbawienia wolności przekraczającą miesiąc.

KK
Art. 231. § 1. Funkcjonariusz publiczny, który, przekraczając swoje
uprawnienia lub nie dopełniając obowiązków, działa na szkodę interesu
publicznego lub prywatnego,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

Mają obowiązek się przedstawić itd. Mają, zrobili to na nagraniu? Nie. Dalsze pytania?

Co do klamki to napisałem na górze.
Wiem jaka to praca i nie bronię nikogo. Piszę, że źle zrobili a z bronią to najgorzej. Sugeruję przeczytać moje poprzednie wpisy i pooglądac filmik - widac na nim jak on podchodzi do nich i dopiero wyciąga broń.

Proszę o podanie mi cytatu z mojej wypowiedzi w której bronię kogokolwiek a nie prawa. Inaczej to wybaczcie ale... ktoś coś pomylił - powiem to grzecznie.

Selektor: ja ich nie bronię. Powiedz mi czy choćby w przecinku napisałem coś na ich obronę?
I ktoś podał już praktycznie treść rozporządzenia dotyczącego wylegitymowania i obowiązków funkcjonariuszy w jej trakcie.

Skoro selektor potwierdził, że to żadne przestępstwo,  to co Kadłubek dalej twierdzisz że miał prawo uciekać?

Aha OK ja się mylę ale gdzie on powiedział, że to nie jest przestępstwo a tylko jakby ich bronił?

No OK ja się mylę, Selektor ma rację a przeczytałeś Kodeks Karny § 1 do §12?
Chyba nie...

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 18.08.2017, 13:54 »
W mojej ocenie to widać tutaj zagrożenie na które narażony jest policjant. W normalnym kraju takie zachowanie się tych kozaków skończyło by się zdecydowanym użyciem środków przymusu z użyciem broni łącznie.  Policjant w takiej sytuacji okazał się być bardzo opanowany wiedział dobrze że jest nagrywany i że jak popełni mały błąd te nagranie może być przeciwko niemu użyte. To jest działanie naprawdę w wielkim świadomym stresie. Nie widać tego ale zasadnym było wezwanie posiłków. Bydle które nagrywało to wszystko telefonem powinien być zatrzymany i doprowadzony do komisariatu za używanie słów nieprzyzwoitych w miejscu publicznym. Doprowadzony dlatego że na miejscu była by to wielka trudność w wypisaniu mandatu za to wykroczenie. Na użycie broni policjant ma chwilę nawet sekundy na zastanowienie się a prokurator czy przełożony duzo czasu by stwierdzić zasadność jej użycia. Pojebane przepisy. Policjant na służbie jest jak święty. Nie można go znieważać, grozić lub przeszkadzać w trakcie interwencji.Przepisy są do dupy. Gdyby zalezalo to ode mnie to jeden z przypadków użycia broni powinien mieć taki zapis w ustawie
"Policjant w celu wyeliminowania zagrożenia możne użyć broni palnej po uprzednim oddaniu strzału ostrzegawczego w miejsce bezpieczne.
W było by wszystko jasne

:bravo: Ty
Owszem działał w stresie, rozumiem wyciągnięcie broni i przeładowanie ale nie podejście do nich. To był błąd i życzę mu by nie popełnił tego błędu ponownie. Nie miał drugiego policjanta obok bo tamten poleciał gdzieś, był sam a ich dwóch. Dlatego rozumiem sięgnięcie po broń ale nie wiem dlaczego celował w tego teoretycznie mniej "atakującego" oraz dlaczego podszedł do nich.

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #41 dnia: 18.08.2017, 13:54 »
:facepalm:

Kadłubek. Najpierw ogólnie czepiałeś się przeładowania. Potem bomby na dachu. Potem czapki bo Ci podsunąłem temat. Potem, że się nie wylegitymował. Teraz, że się nie cofnął tylko podszedł bliżej.

Jako to błąd? Może taktyczny? Jeśli o to chodzi, to przyznam Ci rację.

Ja w takiej sytuacji po przeładowaniu wyciągnął bym broń, oddał strzały ostrzegawcze a później nie cofając się ani nie idąc do przodu strzelał w nogi, ponieważ po tym jak wyciągnął broń oni nadal na niego napierali i atakowali go.

Fakt, taktycznie dał ciała. Ale nie dziwię się, działał w stresie. Mógł spełnić ich życzenia. Dobrze dla nich, że młody, mniej doświadczony i spanikowany był. Na prawdę dobrze. Jesli popełnił błąd, to błąd zaniechania. Ale w tym wypadku dobrze dla wszystkich.

I tak na marginesie. Nie wylegitymowanie się to nie jest przekroczenie uprawnień. Co najwyżej niedopełnieniem obowiązków. Choć i to kiedy i w jaki sposób wyłożył selektor. Więc wybacz, ale mijasz się z prawdą. Po prostu.

Kolejna kwestia, dlaczego się zbliżył? A no powiem Ci. Bo cwaniaczki celowo osaczali Policjanta, żeby odciągnąć go od radiowozu i wypiścili swojego kolegę, który siedział w samochodzie. Widać to na nagraniu. Policjant był szczuty, osaczany a kiedy wyciągał broń chciał zrobić sobie przejście do tego, by uniemożliwić ucieczkę osobie zatrzymanej. Wszystko jest na filmie.
Coś jeszcze?

W jakich czasach żyjemy, że grupa oprychów nie wykonuje poleceń Policjanta, który prosi żeby się odsunęli dobre 7-8 razy. W ogóle nie reagują na polecenia a dodatkowo otwierają sobie drzwi od radiowozu i wypuszczają koleżkę. A policjant ma sobie stać i prosić ich, żeby tego nie robili. Ma się cofnąć. Wcześniej załączyć sygnały świetlne, wrócić do samochodu po czapkę i zapiąć guzik z koszuli. No masakra.
Grzegorz

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #42 dnia: 18.08.2017, 14:05 »
Bardzo lubię zwroty: ja na jego miejscu..., powinien...
Krwawy Michał

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #43 dnia: 18.08.2017, 14:07 »
Bardzo lubię zwroty: ja na jego miejscu..., powinien...

To było do Kadłubka ;)
Krwawy Michał

Offline tomek69wroclaw

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #44 dnia: 18.08.2017, 14:10 »
Kilku nieuzbrojonych pajaców dyskutuje z policjantem , ciśnienie wzrasta policjant stara się ich uspokoić nie wyciąga broni. Są nie uzbrojeni. Ale ...
nagle rzucają się  w szale na policjanta obezwładniają go i ... odbierają mu broń.
Ja to bym nawet na 2m nie pozwolił im podejść. Dlatego policja w USA ma prawo cię zastrzelić nawet jak biegniesz na glinę z gołymi rękami , lewactwo zaraz by zrobiło lament  nieuzbrojonego zastrzelił ale nikt nie myśli że można policjantowi odebrać broń.