Autor Wątek: Ryby żyjące w stadach  (Przeczytany 3113 razy)

Offline michalryby

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 30
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Ryby żyjące w stadach
« dnia: 23.08.2017, 13:08 »
Witam Panowie, ostatnio łowiąc leszcze zastanawiałem się czy po wypuszczeniu taki Pan Leszcz z powrotem wraca do stada z którym żerowały, czy znajduję miejsce w innym stadzie? A może w ogóle te stada wymieniają sie często osobnikami i nie ma jakiejś konkretnej przynależności? Ktoś może wie jak to wygląda tam pod wodą, nie tylko u leszczy ale u innym ryb pływających stadnie 😉?

Offline elopento

• Ekspert
  • Reputacja: 75
  • Ulubione metody: trotting
DAM Quick Shadow + Mikado Apsara Clasic 3,9 match

Offline Tadek

• Ekspert
  • Reputacja: 194
    • kanał YT
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Ryby żyjące w stadach
« Odpowiedź #2 dnia: 23.08.2017, 18:01 »
Witam Panowie, ostatnio łowiąc leszcze zastanawiałem się czy po wypuszczeniu taki Pan Leszcz z powrotem wraca do stada z którym żerowały, czy znajduję miejsce w innym stadzie? A może w ogóle te stada wymieniają sie często osobnikami i nie ma jakiejś konkretnej przynależności? Ktoś może wie jak to wygląda tam pod wodą, nie tylko u leszczy ale u innym ryb pływających stadnie 😉?
Ciekawe zagadnienie. Też mnie to zastanawia.
Nie badałem tego, bo i jak. Myślę, że ryba wypuszczona w krótkim czasie po złowieniu może wrócić do pierwotnego stada. Zależy, w jak silnym szoku jest po złowieniu i wypuszczeniu, ile utraciła sił w holu. Trochę nurkowałem obserwując miejsca przebywania i zachowanie ryb, ale nie natrafiłem na moment "powrotu" ryby do wody. Myślę też, że ryba zaraz po wypuszczeniu znajduje schronienie, w którym "dochodzi" do siebie i nabiera sił.
"Nie zna życia ten, kto nie zjadł zimnego bigosu i nie popił go maślanką." - Piekło Dantego.

Kanał YT https://www.youtube.com/@czlowiek-z-wedka/videos