Autor Wątek: Wielka ucieczka jesiotra  (Przeczytany 6325 razy)

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
Odp: Wielka ucieczka jesiotra
« Odpowiedź #15 dnia: 07.09.2017, 14:16 »
Co spojrzę na tytuł tego tematu, to nabieram się, że ktoś opublikował opowiadanie.
"Wielka ucieczka jesiotra" - pierwszorzędny tytuł.
Jacek

Offline Tench_fan

• Ekspert
  • Reputacja: 476
    • Galeria
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 07.09.2017, 15:21 »
Co spojrzę na tytuł tego tematu, to nabieram się, że ktoś opublikował opowiadanie.

Miałem to samo wrażenie.
Ewentualnie liczyłem na jakąś relację z połowu, z cyklu słodko - gorzkie doznania nad wodą :)
A tu tylko prozaiczne polowanie na "łatwe" mięsko.
Radek

Wędkarstwo - namiastka szczęścia gdy życie nie rozpieszcza.

Offline Frankestin

• Ekspert
  • Reputacja: 114
    • SiG Polska Północ
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 07.09.2017, 15:38 »

Miałem to samo wrażenie.
Ewentualnie liczyłem na jakąś relację z połowu, z cyklu słodko - gorzkie doznania nad wodą :)
A tu tylko prozaiczne polowanie na "łatwe" mięsko.

Doskonale pamiętam, że wymyślając tytuł miałem skojarzenia z filmem "Uciekające Kurczaki" http://www.filmweb.pl/film/Uciekaj%C4%85ce+kurczaki-2000-955

I tak jakoś wyszło :) Niemniej jednak dziękuję za uznanie.
Franki

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 09.09.2017, 02:13 »
Nikt nie odpowiedział na moje pytanie jaki jesiotr "uciekł" ale znalazłem odpowiedź:
http://radiogdansk.pl/wiadomosci/item/65541-masowa-ucieczka-jesiotra-ktora-moze-zagrozic-innym-jesiotrom-jest-apel-naukowcow

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #19 dnia: 09.09.2017, 08:51 »
Oto kawałek z WIkipedii:
Dawniej uważano, że w Bałtyku żył jesiotr zachodni (Acipenser sturio). W 1996 w Estonii złowiono wielkiego jesiotra i zbadano jego DNA. Okazało się, że jest bliżej spokrewniony z jesiotrem ostronosym ze wschodnich brzegów Ameryki Północnej niż z jesiotrem zachodnim. Również analizy genetyczne pradawnych populacji jesiotrów z Polski – jednej z III wieku p.n.e., a drugiej z IX–XIII wieku n.e. – potwierdziły ich bliskie pokrewieństwo z kanadyjskimi populacjami A. oxyrinchus[6]. Jesiotr ostronosy skolonizował Bałtyk prawdopodobnie 4–5 tysięcy lat temu, a od co najmniej 2 tysięcy jest tam dominującym gatunkiem jesiotra. Niektóre okazy archeologiczne i muzealne mają allele typowe dla jesiotra zachodniego, co wskazuje, że między tymi gatunkami doszło do hybrydyzacji, prawdopodobnie jeszcze zanim jesiotry ostronose skolonizowały Bałtyk[7]. Obecnie populacja bałtycka, określana nazwą jesiotr bałtycki, uznawana jest za wymarłą, choć próbuje się ją odtworzyć przy wykorzystaniu materiału biologicznego z St John River[8][9]. Populacje zasiedlające kanadyjskie rzeki St John i St Lawrence powstały przypuszczalnie, odpowiednio, 9000 i 7400 lat temu[7].

Ciekawe jest to, że nagle pojawił się jesiotr rodzimy, i tak jak zawsze miał być zachodnim, teraz jest to ostronosy, z Kanady. Nie ma nic o tym, że na program jesiotrowy poszły wielkie pieniądze, i prawdopodobnie podrobiono rodowód gatunku, aby móc zacząć restytucję. No i teraz klops, bo się wszystko wymiesza :) A może właśnie z tej mieszanki wyjdzie jesiotr bałtycki? :D

Lucjan