Autor Wątek: Feeder long distance  (Przeczytany 43241 razy)

Offline marian190975

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Feeder long distance
« Odpowiedź #15 dnia: 29.06.2016, 11:16 »
Trudno mi się wypowiedzieć co do długości rzutów, bo tego nie sprawdzałem, ale przy cieńszej plecionce powinny być dłuższe. Natomiast co do widoczności  brań sygnalizowanych na szczytówce, to jest rewelacja, drobne płotki targają szczytówką. Ponadto czucie ryby na wędce, zaraz po  zacięciu,  czuję rybę i wiemy co jest na końcu zestawu. Łowię na ok. 60 metrze koszykiem do metody 45 g. Druga wędka z żyłką 0,20 i zarzucona bliżej nie pokazuje tak dobrze brań. Jeżeli łowisz na dużych odległościach takich już powiedzmy od 50 metrów, to stosuj plecionkę, nawet w przypadku roślinności wodnej zauważyłem że cienka plecionka lepiej sobie z nią radzi, jest bardziej naprężona i większość przecina, a nie bierze na siebie.

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 12.09.2016, 10:50 »
Zastosowałem się do sugestii i porad na forum co do łowienia feederem na długich dystansach i skompletowałem sprzęt: Feeder Team Daiwa 390 - 150 g/ Kołowrotek Shimano Ultegra 5500/ plecionka Daiwa Tournament 0,12 (wcześniej była Dragon Invisible, ale była strasznie głośna, miałem wrażenie, że piłuję przelotki. Daiwa jest praktycznie bezgłośna) strzałówka z żyłki Daiwa Hyper Sensor 0,28, koszyczki Prestona Dutch master 60 g. Takim zestawem jestem wstanie powtarzalnie rzucać na 70 metr. Na razie testuje zestawy asymetryczną pętlę i zestaw przelotowy ze skrętką. Miałem problem z nęceniem spombem na tej odległości, więc byłem zmuszony nęcić jedynie koszykiem, z którym łowię (na start 10 koszyków). Czekam na zamówiony Impact Spod z Foxa - może nim będzie rzucać mi się lepiej. Jeśli nie planuje, kupić wędkę 4-5 lbs do spoda. I stąd moje pytanie: co jest problemem, że nie mogę się nawet zbliżyć do 100 m? Technika? Za gruba plecionka? Może zmienić kij na 420 lub zastosować inny koszyk? Osobną kwestią jest nęcenie na tej odległości. Jak Wy rozwiązujecie ten problem?
Dodam, że tą metodą łowię na zalewie rybnickim od 3 tygodni. Do tej pory łowiłem na 40-45 m. Odkąd przeszedłem na 70 metr moje wyniki poprawiły się diametralnie, praktycznie na każdej wyprawie mam kontakt z dużymi leszczami (do 60 cm), co do tej pory było rzadkimi epizodami (łowiąc na 40 metrze łowiłem dużo drobnej i średniej ryby). W miniony weekend przy dużej presji i upałach ładnie połowiłem łopaty, mimo że obok ludzie nie mieli kontaktu nawet z drobnicą. Stąd będę bardzo wdzięczny za każdą radę, pozwalającą mi zwiększyć dystans łowienia i dobrać się do celu na ten rok, czyli leszcza powyżej 70 cm :)

Offline Tomsza

• Ekspert
  • Reputacja: 49
« Odpowiedź #17 dnia: 12.09.2016, 11:03 »
Może technika rzutu? Gdzieś na forum było o tym, ale nie mogę znaleźć wątku.
Polecam: http://nash.com.pl/terry-edmonds-sztuka-rzucania/
Tomsza

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #18 dnia: 12.09.2016, 18:13 »
Plecionka musi być mokra podczas rzutu, jak i przelotki.
Najczęściej do feedera stosuje się plecionkę o średnicy 0,10 mm, jednak 0,12 nie powinna Cię aż tak ograniczać, więc pletki bym nie winił.
Samej wędki nie znam, ale najczęściej używa się wędek o długości 4,20 m i tutaj te 30 cm może dodać znacząco na odległości.
I rzecz najważniejsza: technika tutaj niestety musi upłynąć sporo czasu, ale spokojnie każdy przez to musi przejść ;)

Offline marian190975

« Odpowiedź #19 dnia: 12.09.2016, 18:24 »
Dokładnie to samo mam na swoim zbiorniku. Odległość ok.60-70 m daje mi kontakt z większymi i dużymi rybami i częstotliwość brań jest większa. Obecnie łowię Mikado Golden Bay 3,90 cm 140g, plecionką o ile dobrze pamiętam 0,12, metoda 55 g. Dziś nabyłem feedera SPRO Carp Fighter Feeder 420XH 50-170 gr, czekam na kuriera. Modelem wyżej tej wędki w nazwie Master gościu rzucał powyżej 150 metrów, tego nie oczekuję, ale mam nadzieję na przekroczenie 100 metrów. Pewnie trzeba będzie dopracować technikę rzutu, dopasować grubość żyłki lub plecionki, ciężar zestawu, gdyż to wszystko ma wpływ na odległość. Jak będę miał kij w domu i sprawdzę jak to leci, dam znać, póki co to sama teoria.

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #20 dnia: 12.09.2016, 18:29 »
Ja do dalekich rzutów mam taki zestaw Browning Sphere feeder 4,2/100, kołowrotek Black Viper, plecionka Matrix Submerage 0,10, koszyki dwa modele Matrix i easy speed. zestaw leci na odrze od główki do główki, brania są super widoczne. Długo szukałem dobrej plecionki. Używałem parę z różnych firm, ale ta z Matrixa dla mnie na dzień dzisiejszy jest nr jeden.
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • No kill
« Odpowiedź #21 dnia: 12.09.2016, 21:24 »
Ciekaw jestem na ile te 30 cm długości wędki więcej przełoży się na odległość. Fajny zestaw z tego Browninga tylko czy 100 g wyrzutu wystarcza Ci przy siłowych rzutach ciężkimi koszykami? Osobną kwestią jest nęcenia na takich odległościach. Ograniczacie się do nęcenia koszykiem ,czy macie inne patenty?

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
« Odpowiedź #22 dnia: 12.09.2016, 22:05 »
Uwierz mi, że kij 4,2 to nie to co 3,9 m.
Nęcę procą, strzelam na duże odległości też mniejszymi kulkami z gliną.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline marian190975

« Odpowiedź #23 dnia: 17.09.2016, 11:02 »
Wczoraj dotarł do mnie kij Spro Carp Fighter Feeder 420XH 50-170 g, dziś sprawdziłem jego możliwości rzutowe, użyłem kołowrotka FL 5000 z plecionką 0,12 mm długości 100 metrów,  przypon strzałowy ok. 8 metrów żyłki 0,28, ciężarek 80 g, rzucałem na posesji  za domem, kierunek bezpieczny w pole, wiatr boczny słaby  z mocniejszymi podmuchami. To jest to co chciałem uzyskać, za pierwszym rzutem wyciągnęło całą plecionkę ze szpuli, a dodam że chciało lecieć dalej. Po oddaniu ok. 60 m plecionki miałem założoną gumę z dętki do klipowania, aby usłyszałem jak ją zerwało.

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • No kill
« Odpowiedź #24 dnia: 17.09.2016, 15:47 »
Daj znać jak spisze się ten kijek nad wodą. Czy widzisz delikatne brania i nie masz dość po 10 rzutach bo masa tego kija jest spora. Tak do 70 metrów nie problem rzucić. Ciekawy jestem czy te 100 m deklarowane przez producenta jest realne.

Offline Lubie_paprykarz

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #25 dnia: 17.09.2016, 22:47 »
A mnie ten wątek zainspirował do przetestowania tej metody. Posiadam dwa kije, cw 90 i 120. Można pominąć plecionkę ? Czy jest konieczna, by to się sprawdzało ? Czy można na samej żyłce rozpocząć zabawę ?

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

Edycja moderatora:
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1878.0
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=2757.0

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • No kill
« Odpowiedź #26 dnia: 18.09.2016, 05:14 »
Ja ostatnio testowałem łowienie koszykiem przelotowo z żyłką na dystansie 65 metrów. Trochę ryb wyjąłem, ale co najmniej 30% brań było niewidocznych, na drugiej wędce z  plecionką i takiego problemu nie było. Łowiąc dalej sytuacja nasili się jeszcze bardziej.

Offline mirek

• Ekspert
  • Reputacja: 80
« Odpowiedź #27 dnia: 18.09.2016, 10:03 »
Z waszych wypowiedzi wynika że plecionka jest najlepszą opcją jeżeli chodzi o czułość brań na dalekich odległościach.Mowa często jest o plecionce 0.10 która jest często pakowana http://sklepdrapieznik.pl/sklep/1224-powerpro-moss-green-135m,a rzucając np.100m  zostaje nam 35m plecionki.Jak wiadomo do dalekich rzutów używamy dużych kołowrotków i sytuacja wymaga użycie podkładu z żyłki.Nawijanie np.300m plecionki moim zdaniem niema sensu,zwłaszcza w/w plecionka nie jest pakowana po 300m.Moje pytanie brzmi jak sobie radzicie w takich sytuacjach ?.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #28 dnia: 18.09.2016, 11:59 »
Oczywiście, że trzeba stosować podkład. Ale plecionka nie musi być te z nawijana jak żyłka pod sam brzeg szpuli. Ja mam teraz Matrixa - i 150 metrów jest lepsze niż takie 100 metrów jakie ma Drennan. Można mieć jedną 'brodę' i łowić dalej :) Dlatego nawijałbym wszystko ze szpuli.

A mnie ten wątek zainspirował do przetestowania tej metody. Posiadam dwa kije, cw 90 i 120. Można pominąć plecionkę ? Czy jest konieczna, by to się sprawdzało ? Czy można na samej żyłce rozpocząć zabawę ?

Jasne, że możesz. Ale weź pod uwagę co się może wydarzać, jeżeli łowisz dalej niż 50-60 metrów. Część brań może być słabo widoczna, zwłaszcza leszczy...
Lucjan

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
« Odpowiedź #29 dnia: 18.09.2016, 14:41 »
A mnie ten wątek zainspirował do przetestowania tej metody. Posiadam dwa kije, cw 90 i 120. Można pominąć plecionkę? Czy jest konieczna, by to się sprawdzało ? Czy można na samej żyłce rozpocząć zabawę ?

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

Edycja moderatora:
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1878.0
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=2757.0

Wg mnie na odległości powyżej 60 m żyłka słabiej sygnalizuje brania niż plecionka. Dzisiaj byłem na nocce i leszcze brały bardzo delikatnie. Gdybym nie miał plecionki to na żyłce byłoby słabo. Po dwóch pudłach na żyłce zmieniłem kija na plecionkę i było sto procent zaciętych brań, a łowiłem daleko bo siedziałem pod jedną główka i rzucałem pod następną.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki