Autor Wątek: Feeder long distance  (Przeczytany 43229 razy)

Offline Lubie_paprykarz

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 2
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Feeder long distance
« Odpowiedź #30 dnia: 18.09.2016, 14:50 »
Dziękuję za podpowiedzi, wybiorę plecionkę, tylko czy taka 0,08 da również radę? Czy jednak wybrać  0,10?
Nie mam aktualnie dostępu do kijów na których chcę przetestować tę metodę i nie wiem czy odcinek, głównie węzeł strzałowy da radę przejść przez przelotki.

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #31 dnia: 18.09.2016, 16:03 »
Dziękuję za podpowiedzi, wybiorę plecionkę, tylko czy taka 0,08 da również radę? Czy jednak wybrać  0,10?
Nie mam aktualnie dostępu do kijów na których chcę przetestować tę metodę i nie wiem czy odcinek, głównie węzeł strzałowy da radę przejść przez przelotki.

Bardzo proste. Jak robię krótszy przypon strzałowy (ma 1,5 m), kij ma 4,2 m, to nie przechodzi przez przelotki. Grubość plecionki mam 0,10 mm. Kiedyś miałem 0,08, ale jest za cienka i szybko się zużywa.
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #32 dnia: 18.09.2016, 16:26 »
Do czego taka strzałówka służy? ???
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
« Odpowiedź #33 dnia: 18.09.2016, 19:35 »
Polecam węzeł jak na 12 minucie filmu:

Plecionka 0,12 mm, strzałówka 0,25 przechodzi bez problemu nawet przez szczytówki w pickerach.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #34 dnia: 18.09.2016, 20:07 »

Bardzo proste. Jak robię krótszy przypon strzałowy (ma 1,5 m), kij ma 4,2 m, to nie przechodzi przez przelotki. Grubość plecionki mam 0,10 mm. Kiedyś miałem 0,08, ale jest za cienka i szybko się zużywa.

Arturze, wybacz, ale w Twoim przypadku nie ma mowy o przyponie strzałowym. Ty po prostu coś sobie przywiązałeś do linki głównej, co ma prawdopodobnie chronić końcowy odcinek przed uszkodzeniami mechanicznymi typu kamienie, małże itp. Tak krótki odcinek, nie wchodzący w przelotki, nie odgrywa żadnej roli przy rzucie.
Jacek

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #35 dnia: 18.09.2016, 21:52 »

Arturze, wybacz, ale w Twoim przypadku nie ma mowy o przyponie strzałowym. Ty po prostu coś sobie przywiązałeś do linki głównej, co ma prawdopodobnie chronić końcowy odcinek przed uszkodzeniami mechanicznymi typu kamienie, małże itp. Tak krótki odcinek, nie wchodzący w przelotki, nie odgrywa żadnej roli przy rzucie.

Nie chodzi o uszkodzenia mechaniczne, tylko żeby przypony nie strzelały.
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #36 dnia: 18.09.2016, 21:55 »
Arturze, przypon strzałowy służy do tego, by nie strzelała linka główna przy zarzucaniu. No i żeby chwilę po rzucie z kołowrotka zamiast grubej żyły (niezbędnej do rzutu) schodziła już znacznie cieńsza.

Przy Twojej konstrukcji zestawu ten odcinek... nie wiem sam, co daje.
Krwawy Michał

Offline mirek

• Ekspert
  • Reputacja: 80
« Odpowiedź #37 dnia: 18.09.2016, 22:11 »
Zamówiłem feedera Team Daiwa 390/150 i spróbuję dalej rzucać na zaporówce, ale przy wyborze kołowrotka wystąpił problem. Kołowrotek: http://sklepdrapieznik.pl/sklep/trabucco/17202-trabucco-lancer-hs-4500.html - mieści 0.30/195 m żyłki, a tutaj http://skleptrabucco.pl/trabucco-lancer-hs-4500/  - mieści 0.18/150 m.
Jeżeli ktoś miał styczność z tym kołowrotkiem, to niech napisze proszę jak jest naprawdę.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #38 dnia: 18.09.2016, 22:26 »

Powinno się jej brać dwie długości wędki. Po to, aby amortyzować rybę na krótszej odległości, jak również po to, aby przy zarzucie i jakieś wpadce, nie urywać wszystkiego. Zablokowany kabłąk przy zarzucie - i zestaw na plecionce leci siną w dal. Można tez złamać szczytówkę. Strzałówka też zapewnia idealne zatapianie zestawu, plecionka nie chce tak dobrze tonąć.
Około 7-8 metrów strzałówki sprawia, ze węzeł przechodzi bez problemu przez przelotki. Zarzucamy daleko, więc siła zarzutu jest duża, nie ma więc prawie blokowania węzła.

Też polecam plećkę 0.10. Cieńsze pękają bardzo łatwo. Próbowałem używać gum feederowych, ale po posłaniu kilku koszyków siną w dal i złamaniu szczytówki, wolę zdecydowanie strzałówkę.
Lucjan

Offline Lubie_paprykarz

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 2
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #39 dnia: 18.09.2016, 22:55 »
Zamówiłem feedera Team daiwa 390/150 i spróbuję dalej rzucać na zaporówce, ale przy wyborze kołowrotka wystąpił problem. Kołowrotek: http://sklepdrapieznik.pl/sklep/trabucco/17202-trabucco-lancer-hs-4500.html - mieści 0.30/195 m żyłki, a tutaj http://skleptrabucco.pl/trabucco-lancer-hs-4500/  - mieści 0.18/150 m.
Jeżeli ktoś miał styczność z tym kołowrotkiem, to niech napisze proszę jak jest naprawdę.
Na stronie trabucco napisane jest również 150m - 18stki, więc tego bym sie trzymał... opisany przez Ciebie model ma indeks - 033-88-450 ...

Offline mirek

• Ekspert
  • Reputacja: 80
« Odpowiedź #40 dnia: 18.09.2016, 23:52 »
Dzięki za odpowiedź.

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #41 dnia: 19.09.2016, 07:20 »

Powinno się jej brać dwie długości wędki. Po to, aby amortyzować rybę na krótszej odległości, jak również po to, aby przy zarzucie i jakieś wpadce, nie urywać wszystkiego. Zablokowany kabłąk przy zarzucie - i zestaw na plecionce leci siną w dal. Można tez złamać szczytówkę. Strzałówka też zapewnia idealne zatapianie zestawu, plecionka nie chce tak dobrze tonąć.
Około 7-8 metrów strzałówki sprawia, ze węzeł przechodzi bez problemu przez przelotki. Zarzucamy daleko, więc siła zarzutu jest duża, nie ma więc prawie blokowania węzła.

Też polecam plećkę 0.10. Cieńsze pękają bardzo łatwo. Próbowałem używać gum feederowych, ale po posłaniu kilku koszyków siną w dal i złamaniu szczytówki, wolę zdecydowanie strzałówkę.
Luk, ja to wiem. Pytałem o strzałówkę krótszą od wędki ;)
Krwawy Michał

Offline Piitubski

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 25
« Odpowiedź #42 dnia: 19.09.2016, 08:29 »
A jakim węzłem łączycie przypon strzałowy z żyłki z linką główną z plecionki?

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #43 dnia: 19.09.2016, 08:34 »
Kilka wpisów wyżej masz filmik.
Krwawy Michał

Offline mirek