Autor Wątek: Feeder long distance  (Przeczytany 43150 razy)

Offline romo72

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 16
Odp: Feeder long distance
« Odpowiedź #60 dnia: 01.12.2016, 11:12 »
Dzięki za zdjęcia i większą ilość informacji! :thumbup:

Mój znajomy ma kije Cormorana odległościowe, z tymi kręciołami właśnie, i byłem pod wrażeniem ich mocy i możliwości jakie daje taki kij i kołowrotek. Mam zamiar sobie sprawić takie dwa komplety, bo to dobra inwestycja widzę :)

Co do pelletów - na Twoim miejscu przeszedłbym na torebki PVA z amortyzatorem, lub na miks dobrze klejony. Pellety sa bardzo nietrwałe w podajnikach i najłatwiej się rozwalają. Przy takich mega dystansach jakie osiągałeś, obawiam się, że rozpadało się wszystko podczas uderzenia o wodę. To jedna z rzeczy które zauważyłem przy podajnikach ESP i dalekich zarzutach. Widziałem kolor, jaki świadczyć może o rozbiciu podajnika o powierzchnię, po przejściu na PVA moje wyniki były o wiele lepsze. Ale to taka dygresja...

Podoba mi się ten zestaw i zacznę się do takiego przymierzać. Jeszcze raz dzięki!

Luk,a co to za kije Cormorana, bo też jestem na etapie poszukiwań kija aby spokojnie rzucić 110-120 m.Tylko nie te z górnej półki :)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #61 dnia: 01.12.2016, 11:18 »
Nie przyjrzałem się im dokładnie na tyle aby zapamiętać nazwę  przyznam szczerze. Miały przelotki o większych średnicach, typową szczytową akcję, kumpel kupił dwa kije za 100 funtów z Niemiec. Świetnie się nimi zarzucało. Nie mam pojęcia co to za seria, ale znając życie może być tylko jedna taka. Niestety po niemiecku nie szprecham i nie rozumiem o czym do mnie rozmawiają tam :)
Lucjan

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #62 dnia: 01.12.2016, 11:24 »
Kurna chata spokojnie rzucają 110-120 m ??? ;) pora przez zimę potrenować ja spokojnie to rzucam 80-90 m, ale ponad 110, to już trzeba konkretnie "pierdutnąć" :P
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Morgoth13

• Ekspert
  • Reputacja: 163
« Odpowiedź #63 dnia: 01.12.2016, 12:23 »
Ja spokojnie rzucam ponad 200 m, ale nie napiszę w ilu (łącznie) rzutach  :D
Pozdrawiam
Mirek

Online fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 905
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #64 dnia: 01.12.2016, 17:11 »
Fajna woda i ryby, na tym dobrze widać kołowrotek
Jest jeszcze nowszy film z brzanami
Kręcony tydzień temu
Ceny będę znał do końca roku

W filmiku o brzanach w 12:20min gość traci wypychacz do haczyków - jego zdziwienie i ból za razem - bezcenne :P :'(. Tak poza tym świetny sprzęcik i sposób łowienia :thumbup:.
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline romo72

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #65 dnia: 01.12.2016, 18:22 »
To ja już chyba nie będę się odzywał na temat odległości rzutów jakie można osiągnąć,czy chciałbym osiągnąć, bo czasami na forum SiG mija się to z celem. Enzo ja nie wiem jakim kijem i ilu gramowym podajnikiem rzucasz,ale jestem pewien, że są wędki, za których "pomocą" można rzucić odległości o których pisałem( wędka sama nie rzuca ;))

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #66 dnia: 01.12.2016, 18:39 »
Ja wiem, że są wędziska i można ale to wymaga treningu, chyba że rzucamy na siłę i zero dokładności ale też rzut ponad 110 m wymaga umiejętności.
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline romo72

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #67 dnia: 01.12.2016, 18:42 »
Myślę, że temat do ogarnięcia :D

Offline Mardead

• Ekspert
  • Reputacja: 299
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #68 dnia: 01.12.2016, 18:53 »
Ja wiem, że są wędziska i można ale to wymaga treningu, chyba że rzucamy na siłę i zero dokładności ale też rzut ponad 110 m wymaga umiejętności.
Zgadzam się z kolegą. Rzutu dalekie lub nawet bardzo dalekie wymagają odpowiedniej techniki. Celność rzutów to dodatkowy klucz techniki. Ja nauczyłem się rzucać daleko przez łowienie z plaży. Tam technika rzutu to wręcz ceremonia. By daleko i celnie rzucić trzeba dużo cierpliwości, by odpowiednio się ustawić i machnąć z całej siły. Do tego trzeba dużo treningu. Widziałem nie raz wędkarzy surfcastinowych, którzy mieli jeden zestaw zarzucony, a drugą wędką trenowali technikę. Po rozmowach dowiadywałem się, że na morzu powtarzalność rzutów ma dużą rolę. Sam też tak robiłem i postępy są.
Do zawodników klasy europejskiej dużo mi brakuje, ale trening czyni mistrza.
Marcin

Offline Rafał K.

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #69 dnia: 01.12.2016, 18:59 »
Witam, w swoim skromnym arsenale pickerów/feederów posiadam kij Mikado Golden Bay 360/14 0g, jest lekki i sztywny, stosuję go na rzece na średnim i mocnym uciągu. Moje pytanie, czy nada się on na początek do tej metody (znaczy feeder long distance)? Nie chcę na początku osiągać jakichś ekstremalnych odległości, stare koryto na zaporówce gdzie chcę łowić znajduje się w odległości 60-80m. Wiem w/w kijek jest stosunkowo krótki, stąd moje pytanie. Do niego posiadam kręcioł Sanger DISTANCE CAST RUNNER 4000, który spisuje się bez zarzutu.
I kolejne moje pytanie, gdzie kupić (chodzi mi o sklepy wysyłkowe bądź internetowe) koszyki do long feedera typu bullet?

Offline romo72

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #70 dnia: 01.12.2016, 19:12 »
Zgadzam się z kolegą. Rzutu dalekie lub nawet bardzo dalekie wymagają odpowiedniej techniki. Celność rzutów to dodatkowy klucz techniki. Ja nauczyłem się rzucać daleko przez łowienie z plaży. Tam technika rzutu to wręcz ceremonia. By daleko i celnie rzucić trzeba dużo cierpliwości, by odpowiednio się ustawić i machnąć z całej siły. Do tego trzeba dużo treningu. Widziałem nie raz wędkarzy surfcastinowych, którzy mieli jeden zestaw zarzucony, a drugą wędką trenowali technikę. Po rozmowach dowiadywałem się, że na morzu powtarzalność rzutów ma dużą rolę. Sam też tak robiłem i postępy są.
Do zawodników klasy europejskiej dużo mi brakuje, ale trening czyni mistrza.

Nie tylko na morzu, ale feeder, method feeder czy odległościówką wszystko wymaga powtarzalności rzutów co jest receptą na zwiększenie ilości brań, ale wiadomo nie tylko.

Romek

Offline Mardead

• Ekspert
  • Reputacja: 299
« Odpowiedź #71 dnia: 01.12.2016, 19:15 »
Witam, w swoim skromnym arsenale pickerów/feederów posiadam kij Mikado Golden Bay 360/140g, jest lekki i sztywny, stosuję go na rzece na średnim i mocnym uciągu. Moje pytanie, czy nada się on na początek do tej metody (znaczy feeder long distance)? Nie chcę na początku osiągać jakichś ekstremalnych odległości, stare koryto na zaporówce gdzie chcę łowić znajduje się w odległości 60-80m. Wiem w/w kijek jest stosunkowo krótki, stąd moje pytanie. Do niego posiadam kręcioł Sanger  DISTANCE CAST RUNNER 4000, który spisuje się bez zarzutu.
I kolejne moje pytanie, gdzie kupić (chodzi mi o sklepy wysyłkowe bądź internetowe) koszyki do long feedera typu bullet?

Mam dokładnie taki sam kijaszek.
Przy obciążeniu maks 80 gramów da się tym kijem osiągać odległości około 100 m, ale zaznaczam, że najsztywniejszą szczytówką.
Wędka ma swój zapas mocy, ale większe zestawy powodują skrócenie rzutu, chyba że chcesz sprawdzić kiedy się złamie.
Marcin

Offline Rafał K.

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #72 dnia: 01.12.2016, 19:30 »
Rzeczywiście, jak też napisałem jest mocna, ale lekka i sztywna i myślę, że w tym przedziale cenowym to naprawdę niezły kijaszek. Nigdy nie próbowałem rzutów w granicach o jakich piszesz Mardead.

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #73 dnia: 01.12.2016, 21:59 »
Witam, w swoim skromnym arsenale pickerów/feederów posiadam kij Mikado Golden Bay 360/14 0g, jest lekki i sztywny, stosuję go na rzece na średnim i mocnym uciągu. Moje pytanie, czy nada się on na początek do tej metody (znaczy feeder long distance)? Nie chcę na początku osiągać jakichś ekstremalnych odległości, stare koryto na zaporówce gdzie chcę łowić znajduje się w odległości 60-80m. Wiem w/w kijek jest stosunkowo krótki, stąd moje pytanie. Do niego posiadam kręcioł Sanger DISTANCE CAST RUNNER 4000, który spisuje się bez zarzutu.
Stary dobry Golden Bay z Mikado bez problemu śmignie na taką odległość :)
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #74 dnia: 01.12.2016, 22:07 »
Panie Arturze, mam pytanie odnośnie wędek Browning King Feeder Ultra Distance. Może Pan już coś o nich powiedzieć? Jak spisują się w boju? Jak pracują? Jak są wyważone?
Pozdrawiam
Marcin