Witajcie.
Odkopuję stary temat, ponieważ sam próbuję łowienia na większych odległościach. Moje pytanie brzmi- jakich plecionek i jakich przyponów strzałowych używać do takiego łowienia. Ze sprzętu dysponuję HeavyFeederem Daiwy z pierwszej serii o cw 150 g oraz długości 390 cm. Kołowrotek Daiwa Cast"IZM 25 QD. Wędka posiada spore przelotki, ale.. No właśnie, dzisiaj zmontowałem zestaw do metody na plecionce Power Pro 0.10 mm i strzałówce z fluorocarbonu grubości 0.50 i długości 6 metrów. Zastosowałem węzeł, który nigdy dotąd mnie nie zawiódł- FG knot. Spróbowałem jak to przechodzi przez przelotki- wszystko było gładko jak pupa niemowlaka

(Nadmienię jeszcze, że o tej porze roku nie potrzebuję używać grubych linek, bo zielsko jeszcze nie wyszło na wierzch i ryby nie mają gdzie uciekać, twardych zaczepów w moim łowisku brak).
Miałem założony podajnik ESP X-large 70 g. Zamontowałem przypon, jeszcze raz sprawdziłem czy podajnik gładko opada przy popuszczeniu plecionki, dokręciłem hamulec, wziąłem głeboki oddech i rzuciłem..... Całość doleciała aż na jakieś 15 metrów uwolniwszy się z więzów trzymających koszyk z wędką

Na wędce w połowie jej długości pozostała zmechacona plecionka, w głowie zaś pytania: czy jednak węzeł był źle wykonany?, czy róznica grubości linek zbyt duża? (pierwszy raz zastosowałem połączenie takich grubości linek). W każdym razie podpowiedzcie proszę, jakich linek używać, żeby wszystko dobrze się komponowało.
Z góry dziękuję za odpowiedzi. pozdrawiam serdecznie- Tomek M.