Autor Wątek: Ziarna zanętowe  (Przeczytany 3236 razy)

Offline Arturf01

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 2
Ziarna zanętowe
« dnia: 03.09.2017, 20:03 »
Witam, koledzy, chciałem zapytać jakie macie zdanie odnośnie mieszanki ziarna i jakie stosujecie. Można samą kuku a można mieszać z rzepikiem i konopiami. Czy lepszą mieszankę stanowi rzepik z konopią i kukurydza??? Wydaje mi się że sama kuku to grubsza frakcja i ryba się naje do pełna i nie wraca... konopi musi szukać i grzebać... A Wy co myślicie??
Pozdrawiam
Artur

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Ziarna zanętowe
« Odpowiedź #1 dnia: 04.09.2017, 07:30 »
Wg mnie konopie to najlepsze z ziaren, ponieważ mają wielka moc wabiącą poprzez swój zapach i wygląd, jednak absolutnie nie da się nimi przekarmić. Robienie dywanu zanętowego z mniejszą dawka innych ziaren powinno owocować szybkimi braniami, po prostu ryba szybciej natrafia na nasz zestaw, odróżniając jaskrawy kolor przynęty na tle konopi. Sama też rozrzuca konopie dookoła...

Uważam, że wielu z nas nie stosuje sporych ilości konopi ze względu na cenę, jednak warto samemu je robić i walić na bogato, w przeciwieństwie do jakiś pszenic, mają znacznie większą moc. Mieszanka idealna to konopie, trochę kukurydzy, wabiącej kolorem, i pellety, halibutowe i karpiowe różnych frakcji.
Lucjan

Offline Arturf01

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #2 dnia: 04.09.2017, 07:39 »
Ok. Super za dobra rade:-) a jak mniejwiecej klaruja sie ceny dobrych konopii do przygotowania?:-)
Pozdrawiam
Artur

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #3 dnia: 04.09.2017, 07:50 »
Mieszkając w Polsce kupiłbym na giełdzie wór - ze 20 kilo i gotował zawzięcie :) Jestem pewien, że kupisz konopie po niskiej cenie w ten sposób. KOnopie gotowe to już spora cena. Na ten przykład puszka 700 gramowa z Bait-techa to 3 funty, z Dynamite'a 3.50 funta. To drogo, bardzo drogo.  Dlatego samemu można tutaj wyjść 'na swoje'. Dodatkowo konopie można przyrządzać w różnych wersjach, ana przykład czosnkowej, dodając sporo soli czosnkowej i mielonego czosnku, lub też chilli, czyli walnąć czegoś ostrego. Takie modyfikacje mogą się świetnie sprawdzić w pewnych warunkach.
Lucjan