Autor Wątek: Feeder gum a regulamin  (Przeczytany 18426 razy)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Feeder gum a regulamin
« Odpowiedź #15 dnia: 08.09.2017, 11:59 »
No tak, ten punkt jaśniej określa co wolno tutaj. Czyli guma odpada:

Punkt 4.11

Zabrania się:

(...)
− doczepiania jakichkolwiek sztucznych materiałów do stosowanego zestawu
i dodatkowego obciążenia;

Na przyszłość warto tutaj posłużyć się przykładami, rozwijając ten punkt, aby rzucić więcej światła na to jak ma być zbudowany zestaw. Nie wiem po te słowa 'sztucznych materiałów', zestaw wraz z wędką i kołowrotkiem to same sztuczne materiały :)
Lucjan

Offline Tomsza

• Ekspert
  • Reputacja: 49
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 08.09.2017, 12:52 »
A jak byś chciał zmontować zestaw z gumą?
Naszkicuj coś poglądowo, bo nie umiem sobie tego wyobrazić, z koszykiem na agrafce.
Tomsza

Offline lester

• Ekspert
  • Reputacja: 95
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #17 dnia: 08.09.2017, 14:33 »
Guma znajduje się pomiędzy skrętką a przyponem.Tak z 7-8cm długości.Zanotowałem znacznie mniej spadów ryb w trakcie holu z dalekiej odległości.A jak wiadomo żeby łowić dalej to trzeba ciężej.Wyczepienia się ryb nastepują tym bardziej , im cięższy jest koszyk.Grubość gumy uzależniamy od wielkości łowionych ryb i od tego czy łowię w rzece czy zalewach.Na uciągu stosuję 1.25mm na stojacej wodzie np .8mm .

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #18 dnia: 08.09.2017, 15:07 »
Guma znajduje się pomiędzy skrętką a przyponem.Tak z 7-8cm długości.Zanotowałem znacznie mniej spadów ryb w trakcie holu z dalekiej odległości.A jak wiadomo żeby łowić dalej to trzeba ciężej.Wyczepienia się ryb nastepują tym bardziej , im cięższy jest koszyk.Grubość gumy uzależniamy od wielkości łowionych ryb i od tego czy łowię w rzece czy zalewach.Na uciągu stosuję 1.25mm na stojacej wodzie np .8mm .
  Moim zdaniem skrętka jest całkowicie zbędna  bo feeder gum robi za nią, o to taki prosty zestaw z guma zamiast skrętki:

1. Dobieramy odcinek gumy do koszyka, tak jak ze skrętką i wiążemy supełki

2. Powstaje takie coś i można mieć taki odcinek gotowy nad wodą:

3. Zakładamy konektor do koszyka ,stoper krętlik i na wzór węzła do stopera dowiązujemy naszą gumę do żyłki głównej:

4. Zestaw jest gotowy:

Teraz najważniejsze jak przymocować przypon do gumy nic bardziej prostego:
Stosujemy patent z tyczki do łączenia zestawu z  dacronem :

I gotowe możemy łowić.

Trwa to naprawdę chwilę zmontowanie i montaż przyponu  więc skrętka jest tu zbędna.
Filmik pokazujący jak łączyć przypon:
Robiłem na szybko i mam słaby aparat ale co nieco widać.

Przepis dziwny bo niczym to się nie różni od skrętki.

Offline lester

• Ekspert
« Odpowiedź #19 dnia: 08.09.2017, 15:46 »
Z tego co widzę a widac słabo ???, guma sporo odstaje od koszyka.To jakaś inna guma niż ja stosuję.Moje gumy "leja się" :D, i nie uzyskam takiego efektu.Wykorzystuję lateksowe od tyczkarzy bo w odróżnieniu od np Drennanowskiej feeder gum mają dużo większa rozciągalnośc.Skrętki nie daję gdy łowię np w rzece i uzywam jak pisałem wyżej gumy 1.25mm.Natomiast na wodzie stojacej Twoja opcja z moją gumą 0.8mm się nie sprawdza.Po prostu okreca się o trok od koszyka.Dlatego daję skretkę i jest OK.Jest jeszcze problem z barwą gum i pływalnością ale to oddzielny temat.

Offline Tomsza

• Ekspert
« Odpowiedź #20 dnia: 08.09.2017, 16:02 »
I znowu się czegoś nauczyłem :) fajny patent.
@N3su czy wiązanie do gumy linki głównej  a`la stoper lub łączenie przyponu z gumą  a`la dacron nie przecina gumy?
Czy mocowanie głównej do gumy może być tak jak przyponu?
Jaka to guma? Bo faktycznie sztywna i odstaje od zestawu, czy to może efekt wiązania jak stoper?

Wracając do tematu na MO taka guma wg mnie nie przejdzie.
@Lester nic nie stoi na przeszkodzie zapytać rano przed imprezą sędziego, jeżeli dopuści to masz problem rozwiązany. :)
Najprostsze rozwiązania, są jak zwykle najlepsze. ;)
Tomsza

Offline lester

• Ekspert
« Odpowiedź #21 dnia: 08.09.2017, 16:16 »
Po niedzieli jak mi sie zechce :P założe temat na ten temat i podłączę jakies zdjęcie jak ja używam tych gum.Bo właśnie wybieram sie na weselicho do kuzynki i nie mam czasu ;D.
Tomsza, pewnie że zapytam tylko trudno mi będzie sie pogodzić ze strata iluś tam ryb :'(

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #22 dnia: 08.09.2017, 16:18 »
Z Dremmana fakt ta guma nie najlepsza, fajniejsze są power gumy ich wręcz idealne. Bardzo fajny jest Sensas Power Gum  ale  cza go ściągać.  Z typowo tyczkowych stosowałem pro fluo od Vespe i też dawały rade.

I znowu się czegoś nauczyłem :) fajny patent.
@N3su czy wiązanie do gumy linki głównej  a`la stoper lub łączenie przyponu z gumą  a`la dacron nie przecina gumy?
Czy mocowanie głównej do gumy może być tak jak przyponu?
Jaka to guma? Bo faktycznie sztywna i odstaje od zestawu, czy to może efekt wiązania jak stoper?

Nigdy mi nie przeciął a stosuje już od dłuższego czasu. Akurat to Power Gum Sensasa  dużo bardziej rozciągliwy od feeder guma od Drennana.

Offline lester

• Ekspert
« Odpowiedź #23 dnia: 08.09.2017, 16:24 »
Jestem w kontakcie z dystrybutorem Mavera na Polskę , więc może go namówie aby zaczął sprowadzać feeder gum własnie tej firmy.Będzie przeżroczysta, tonaca i rozciągliwa.Za wschodnia granicą bardzo ją sobie chwalą.

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #24 dnia: 08.09.2017, 16:46 »
Sorki ale nie ma czasu, sobota-niedziela zawody :) w MO żadne gumy nie przejdą ale tak naprawdę nawet sędziowie nie za bardzo wiedzą jak interpretować te przepisy, które mam nadzieję wspólnie z innymi zaangażowanymi "feederowcami"  dostosujemy do Polskich warunków. :)

-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline David_L

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 31
« Odpowiedź #25 dnia: 08.09.2017, 17:38 »
Ja jestem już po MO i nie ma możliwości żeby guma w zestawie ani inne elementy między przyponem a żyłką główna przeszły. Wszystko jest jasno określone w regulaminie. To że na danej wodzie bywają skuteczniejsze metody albo jakieś pomocne patenty jest jasne dla wszystkich. Jednak regulamin jest po to żeby wszyscy mieli jasność co wolno a czego nie. Jak ktoś wie co robi to w każdych warunkach sobie poradzi ;)

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #26 dnia: 08.09.2017, 17:46 »
Niestety ale już mamy taką naturę że lubimy pokombinować :) dzisiaj ktoś stwierdził że na krętliku przywiesi koszyk z mechaniczną sprężyną i kto mu zabroni, ogólnie przepisy tego nie zabraniają ???
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Tomsza

• Ekspert
« Odpowiedź #27 dnia: 08.09.2017, 20:25 »
A je jestem po wizycie w wędkarskim i kupiłem gumę 0.8, pomimo, że nie zaglądam do wątku 'kupiliśmy' to i tak zawsze coś... o losie  co za forum :facepalm:
 :P :P 8)
Tomsza

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #28 dnia: 08.09.2017, 21:50 »
To że na danej wodzie bywają skuteczniejsze metody albo jakieś pomocne patenty jest jasne dla wszystkich. Jednak regulamin jest po to żeby wszyscy mieli jasność co wolno a czego nie. Jak ktoś wie co robi to w każdych warunkach sobie poradzi ;)

Problem w tym, że wędkarstwo jest dla ludzi, im więcej wędkarzy weźmie udział w zawodach, tym lepiej, dla związku, dla wód, dla firm, dla samych wędkarzy... Słaby regulamin blokuje masowe uczestnictwo i czyni feedera w takim wydaniu dyscypliną niszową, w której ogólnie udział weźmie kilkaset osób w skali Polski, gdzie mogłyby tysiące a za kilka lat dziesiątki tysięcy nawet.

Jeżeli Metoda i helikopter, pellety i inne przynęty byłyby dozwolone, to też byłaby jasność co wolno a co nie.

Nie zrozum mnie źle, ale regulamin w obecnym wydaniu wcale wiele nie pomoże feederowi, dodatkowo nawet będzie przyczyną, że wielu zrezygnuje z opłacania PZW, aby skupić się na startach na wodach komercyjnych, w zawodach gdzie są prawdziwe nagrody. W MO prawdziwe są na razie opłaty :) Mieszkam w UK i widze jak to funkcjonuje. Olbrzymia ilość zawodów spowodowana jest przez komercjalizację, po prostu - walczy się o kasę a nie o pietruchę. Bardzo duży procent zawodników feederowych w Polsce, to ludzie związani z biznesem wędkarskim, którzy chcą zawalczyć o tytuł, który pomoże im w promocji firmy, sklepu. To wąska grupa osób, więc liczba zawodników będzie stała, będzie ich mało. 80 miejsc w MP zapełnić nie będzie wcale łatwo...

Kluczem do sukcesu jest komercjalizacja właśnie, tym bardziej w PZW. To nie ma być 'sport', jak jakieś kajaki czy gimnastyka. To ma być coś jak poker, gdzie obstawiasz sam siebie, i jak jestes dobry to wygrywasz kasę. Dlatego w UK jest elita i większość firm robiących większość obrotu, odpowiedzialnych za większość wynalazków. Tą droga powinna iść też Polska, czyniąc szeroki dostęp do zawodów, nie zaś przez komplikowanie ludziom życia. Ci z FIPSed rozumów nie pozjadali, to zwykli działacze. Naszym celem powinien być rozwój wędkarstwa poprzez popularyzację feedera, nie zaś robienie imprez mających na celu wyłanianie kadry na MŚ, a tak jest teraz.
Lucjan

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #29 dnia: 09.09.2017, 06:31 »
Ponawiam pytanie :). Może Dżamukka, Staś , Artur Kraśnicki mogliby coś powiedzieć?Gdzie jesteście? :D

http://www.pzw.org.pl/bialystok/cms/19482/do_pobrania_regulaminy_pzw_druki
część 3 strona 47
MO rozgrywamy wg tego regulaminu. Koniec i "." :P
Pytałem sędziego; powiedział że nie wolno >:O
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki