Autor Wątek: Lekki feeder do delikatnego łowienia ryb - max 2 kg  (Przeczytany 4821 razy)

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
  • Ulubione metody: feeder
Tak jak w temacie poszukuję kijka który pozwoli mi mieć jak najwięcej frajdy z holu stosunkowo małych ryb na wodach pzw. Niestety na akwenach których łowię mimo różnych prób (long distance 80m, metoda itp). Większość ryb stanowią leszcze poniżej 2 kg i inna drobnica. Bonusy są tak rzadkie ,że nie warto ich brać pod uwagę. Łapię się na tym że hol 0,5 kg leszcza na federze do long distance daje naprawdę małą frajdę. Od kija oczekuję lekkości bardzo dużej delikatności, czucia ryby i długości transportowej poniżej 160 cm. Mam już pickery ale preferuję jednak troche dłuższe kije idealnie byłoby 360 cm tak żeby bez problemu łowić na 40 metrze. Planuje używać koszyków 10- 30 g + zanęta. Cena bez limitu ale nie chce płacić za markę lub szpan tylko za najlepsze wartości użytkowe. Na oku mam te wędki (ceny podobne nie mam możliwości pomachać na żywo więc nie wiem która lepsza )
https://sklepdrapieznik.pl/sklep/matrix/16603-matrix-slim-legend-feeder-370m-20-40g.html
https://www.fish24.pl/browning-king-feeder-medium-river-3-6m-100gr-12201362-5049.html

Może macie jakieś lepsze propozycje albo inne przemyślenia w kwestii ultra delikatnego łowienia ryb koszykiem zanętowym.

Offline dalglish7

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Lekki feeder do delikatnego łowienia ryb - max 2 kg
« Odpowiedź #1 dnia: 14.09.2017, 15:04 »
Polecałbym wędkę Browninga , którą posiadam.Odpowiada chyba wszystkim Twoim wymaganiom.
Tu masz moją recenzję o tej wędce.
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=5385.msg163398#msg163398
Zbyszek

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 14.09.2017, 15:54 »
Z Browninga godny uwagi jest też Black Magic FLS Stillwater Feeder

https://sklepdrapieznik.pl/sklep/browning/20080-browning-black-magic-slf-stillwater-feeder-360m-90g.html

Kijek posiadam, rozpędzam się od dawna do napisania recenzji, ale brakuje czasu :( Kijek jest delikatny, nie sugerowałbym się CW, bo jest ono wg mnie nieco zawyżone - niezbyt komfortowo rzuca mi się czymś cięższym niż podajnik 35 g + zanęta, ale może to subiektywne odczucie. Kij jest giętki, o dużym ugięciu, ale nie jest to parabolik (albo nie wygiąłem go jeszcze dostatecznie mocno :) ). Przelotki są duże i cienkie, co ułatwia dalsze rzuty. Leszcza 0,5 kg czuć, a karpiki z zarybień dają trochę frajdy. Z ewentualnym bonusem też sobie poradzisz.
Marcin

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #3 dnia: 14.09.2017, 16:00 »
Matrix Legend Slim lub jego następca, czyli Horizon XS Slim (cw. do 40 g), Preston Equis Super Feeder (model 11'6 - cw. do 45 g), wchodzący na rynek Browning Jens Koschnick World Champion Feeder (lekki i podobno paraboliczny - cw. do 50 g).

Offline lester

• Ekspert
  • Reputacja: 95
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #4 dnia: 14.09.2017, 17:00 »
Ja używam Garbolino challenger feeder 3.6m , cw do 75gr.Delikatne szczytówki 0.5 , 0.75 i 1oz.No i cena nie poraża.

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #5 dnia: 14.09.2017, 20:39 »
Zbyszek mam ten sam problem. W przyszłym miesiącu będę coś kupował właśnie na takie łowienie o jakim piszesz i na razie moim faworytem jest Horizon Xs Slim od Matrixa, ale wolałbym coś tańszego :P

ProBono

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 14.09.2017, 20:45 »
Ja Wam powiem koledzy że jak do lekkiego łowienia leszczy to stawiałbym na Koruma (jeden na OLX jest w okazjonalnej cenie widziałem) ja lubię Korumy i jak dla mnie ten feeder 12 ft będzie wyśmienity do Waszych oczekiwań. Sam mam pełną serię wszystkich wymiarów podstawowej serii feederów i są moimi najlepszymi zakupami. Pięknie pracują. Wspaniale amortyzują rybę (ostatnio pięknie się 11ft gięło pod prawie 5 kg karpiku) naprawdę dał radę. Jeśli chodzi o mniejsze ryby to najczulsza szczytóweczka, napinamy żyłkę i pięknie widać każde muśnięcie zestawu. Myślę, że warto o czym wypowiadałem się już we wielu tego typu tematach. :)

tu macie jakby co https://www.olx.pl/oferta/wedka-korum-12ft-rod-2-czesciowy-CID767-IDo0YVa.html#068a82275e

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #7 dnia: 14.09.2017, 20:51 »
Wiemy Probono. Wiemy. Ty o tych Korumach :fishonhook: piszesz wręcz poetycko, aż chce się kupić :) Weź no zaaplikuj do Genloga albo napisz do nich, że za wędkę udzielisz im szkoleń z reklamy ;)

ProBono

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 14.09.2017, 20:59 »
Powiem szczerze że zachwycają mnie swoim minimalizmem wykonania i estetyka pracy. Jak dla mnie doskonała relacja ceny do jakości. Nie mam nic wspólnego z marketingiem żeby nie było. I już nie przynudzam o Korumach

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 14.09.2017, 21:07 »
Ostatnio miałem w łapach - http://skleptrabucco.pl/trabucco-selektor-xs-master-feeder-360-75g-nowosc/
Mega kijek, lekki, z zapasem mocy na wielkie bonusy i bardzo ładnie wykonany.

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 209
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #10 dnia: 14.09.2017, 21:37 »
Posiadam do takiego łowienia selectora stillwatera 330/50 cw...Moim zdaniem bylby idealny do Twoich potrzeb.Nie dosc,ze lowienie nim to czysta przyjemnosc to do tego pięknie sie prezentuje. Cena też nie jest az tak bardzo wygórowana.Nie wiem czy sa dluzsze wersje niz moja,ale warto sprawdzic. Jesli chcialbys troche zaoszczedzic to dobry bedzie tez Mikado Ultraviolet method feeder np dlugosc 350 cm..Kijek ma co prawda ce 90 ,ale wyglada bardziej jak picer nix feeder i lowienie nim to tez super frajda.Wyglad tez ma super ,no i dodatkowy zapas mocy w razie jakiegos duzego bonusa..a cena 2x mniejsza niż selectora.

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #11 dnia: 14.09.2017, 23:13 »
Matrix  ale Horizon S-class 12ft wędka stworzona do takiego łowieni.Model warty każdej złotówki. Fajnym wyborem też jest Flagman Armadale 12ft/80g podobnie jak S-class 2skład o równych sekcjach troszkę delikatniejsze szczytówki.  Z tańszych mogę z czystym sumieniem polecić Trabucco Sygnum TXL Supreme Feeder 360/75g. 

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 15.09.2017, 06:46 »
Wielkie dzięki za taki odzew oferta widzę naprawdę szeroka. Będe musiał się na coś zdecydować. Najgorsze że nie można fizycznie wędek przetestować bo przy takim wyborze na decyzję wpływają w większości indywidualne upodobania.

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #13 dnia: 15.09.2017, 09:44 »
Poczekaj na Rybomanię, tam sobie pomacasz :P
Marcin