Autor Wątek: Społeczna Straż Rybacka a Państwowa Straż Rybacka - uprawnienia c.d.  (Przeczytany 66108 razy)

Offline PeeJay

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 4
  • Keep Calm And Go Fishing
  • Ulubione metody: bat
Panowie wróćmy do tematu głównego czyli uprawnienia SSR i PSR.

Czy to patriotyzm czy nie, czy PW było głupota czy mądrością zostawmy w tym wątku, wycieczki osobiste itd.
Zostawmy to do innych wątków.

Teraz nie mam czasu ale w niedzielę wrzucę bardzo ciekawe zdjęcie 🤣

Nie wierzę, że to piszę...ale PeeJay wrzucaj czym prędzej to zdjęcie ;D Walcz o ten temat dotyczący SSR, bo zaraz wrócimy do oceny działań Sobieskiego wobec muzułmanów.

Jak obiecałem tak jestem ;D Ostatnio Kolega Grzegorz zarzucił mi, że oczerniam, pomawiam SSR i chciał dowodów. Dwa zdjęcia tzn. strażnika samozwańca z "jakąś" plakietką i strażników smarujących z dowodu wrzuciłem wcześniej. Teraz aby uniknąć oskarżenia o kolejne pomówienia, wrzucam kolejne zdjęcia  8) (twarzy strażników nie zasłoniłem gdyż raz, że pełnią funkcje publiczne a dwa, że zdjęcia zostały już wcześniej upublicznione).
A teraz moje pytania:
Kogo oni reprezentują?? Co to za formacja "Straż Rybacka"?? Ja przeglądając ustawę nigdzie nie mogę znaleźć "Straży Rybackiej", jak widzę jest tylko PSR i SSR.
Kto zezwolił na nieregulaminowy ubiór?? który jest niezgodny z ustawą, rozporządzeniem i regulaminem.
Gdzie jest odznaka w widocznym miejscu?? może boi się, że ktoś spisze jego numer. Gadżetów nabrał ale odznaki zapomniał.
Kto dał i pozwolił nosić ŚPB?? !!!Broń, paralizator!!! a z tyłu (widoczne na innym zdjęciu) gaz i pałka typu "baton"!!! Szkoda, że na kontrolę do wędkarzy czołgiem nie przyjechał  :facepalm: Co trzeba mieć w głowie żeby na kontrolę wędkarzy nosić taki arsenał?? Co mu zrobi zwykły wędkarz na kontroli?? nakrzyczy na niego albo co najwyżej wędką strzeli przez plecy. po co to wszystko?? +3 do odwagi, +4 do siły i +5 do zajebistości??
Kto ma nad tym nadzór i kto to kontroluje?? Co robi w tej sprawie PSR lub Policja?? Co na to PZW??
Czy strażnicy SSR nie zdają sobie sprawy, że nie mają uprawnień do noszenia i używania ŚPB i broni?? Samo posiadanie przy sobie i podjęcie kontroli z tym sprzętem nosi znamiona przestępstwa z art. 160 kk
§ 1. Kto naraża człowieka na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty życia albo ciężkiego uszczerbku na zdrowiu,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
I niech mi ktoś udowodni, że nie zabrał tego wszystkiego z zamiarem użycia w przypadku sytuacji kryzysowej!!

Kto weźmie odpowiedzialność za to jak coś się stanie nad wodą??

Czytając inne fora i przeglądając różne zdjęcia wiem, że nie jest to jednostkowy przypadek.
Dziwicie się potem bo napisałem, że nie dam do ręki żadnego dokumentu strażnikowi SSR - BO NIEMAM ZAUFANIA. z resztą na podstawie RAPR - VII KONTROLA I ODPOWIEDZIALNOŚĆ WĘDKUJĄCYCH W WODACH PZW w pkt 2. Na żądanie kontrolujących wędkarz ma obowiązek okazać:
a) dokumenty, Słowo okazać = pokazać i nie jest równoznaczne z dać do ręki czyli wręczyć. Zaraz ktoś napisze, że nie wszyscy strażnicy są źli, ale jest takie powiedzenie "Nie każdy arab jest terrorystą ale każdy terrorysta jest arabem". Może być 99 dobrych strażników ale jak przyjdzie taki 100 to wszystko popsuje i smród zostanie a o dobrych się zapomina.

Offline JKarp

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Hm...
SSR KG ?
JK

Offline MarcinD

• Ekspert
  • Reputacja: 279
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Co trzeba mieć w głowie żeby na kontrolę wędkarzy nosić taki arsenał?? Co mu zrobi zwykły wędkarz na kontroli?? nakrzyczy na niego albo co najwyżej wędką strzeli przez plecy. po co to wszystko?? +3 do odwagi, +4 do siły i +5 do zajebistości??

To idź i powiedz to mojemu komendantowi PSR który na jednej interwencji dostał siekierą w głowę... Masz jakieś urojenia i chore prawnicze ambicje...

Offline JKarp

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Co trzeba mieć w głowie żeby na kontrolę wędkarzy nosić taki arsenał?? Co mu zrobi zwykły wędkarz na kontroli?? nakrzyczy na niego albo co najwyżej wędką strzeli przez plecy. po co to wszystko?? +3 do odwagi, +4 do siły i +5 do zajebistości??

To idź i powiedz to mojemu komendantowi PSR który na jednej interwencji dostał siekierą w głowę... Masz jakieś urojenia i chore prawnicze ambicje...
PSR ?
SSR w wypadku zagrożenia ma odstąpić - tyle razy o tym pisałem ale lepiej wyrazić oburzenie niż znać rozporządzenie.
Oczywiście współczuję.
Żaden strażnik SSR nie ma prawa nosić nic "na swoją obronę lub kolegi". Ma odstąpić i zawiadomić swojego komendanta.
JK

Offline MarcinD

• Ekspert
    • Galeria
Czizas, PeeJay, Ty tą swoją osobisto-prawną wojenkę z SSR toczysz od tylu lat?

http://www.pzw.org.pl/forum/index.php?topic=2853.0

Offline PeeJay

• Użytkownik
  • **

A to wędkarze chodzą z siekierami na ryby??
A co to siekierę zza ucha wyciągnął?? Nie widział jej wcześniej?? PSR ma odpowiednie wyposażenie w tym broń ostrą i mógł go odstrzelić jak widział, że z siekierą się szykuje.
Sytuacja oczywiście przykra 😐

Offline PeeJay

• Użytkownik
  • **
Czizas, PeeJay, Ty tą swoją osobisto-prawną wojenkę z SSR toczysz od tylu lat?

http://www.pzw.org.pl/forum/index.php?topic=2853.0
Ja się na forum PZW nie udzielałem. 😑

Offline MarcinD

• Ekspert
    • Galeria

A to wędkarze chodzą z siekierami na ryby??
A co to siekierę zza ucha wyciągną?? Nie widział jej wcześniej?? PSR ma odpowiednie wyposażenie w tym broń ostrą i mógł go odstrzelić jak widział, że z siekierą się szykuje.
Sytuacja oczywiście przykra 😐

Tak samo jak przestępcy nie mają wypisane na czole że są przestępcami, tak byle wędkarz może okazać się zwyrodnialcem.

Akcja lata temu, wracał sam niwą przez las i zobaczył kręcącego się gościa na ujściu kanału, szybka kontrola, odwrócił się na chwilę i dostał siekierką. Po paru godzinach albo go znaleźli nieprzytomnego albo sam się wybudził i wezwał pomoc. Nie pamiętam dokładnie ale chyba tak to mniej więcej było.

Z resztą nie ważne, nie dam się dalej wkręcać w jakąkolwiek polemikę bo szkoda mojego czasu. Samych bezpiecznych dla życia kontroli życzę.

Kadłubek

• Gość
PeeJay:

Czy strażnicy SSR nie zdają sobie sprawy, że nie mają uprawnień do noszenia i używania ŚPB i broni?? Samo posiadanie przy sobie i podjęcie kontroli z tym sprzętem nosi znamiona przestępstwa z art. 160 kk
§ 1. Kto naraża człowieka na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty życia albo ciężkiego uszczerbku na zdrowiu,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
I niech mi ktoś udowodni, że nie zabrał tego wszystkiego z zamiarem użycia w przypadku sytuacji kryzysowej!!

Mają jeżeli mają do tego prawo tj. jeżeli mogą nosić broń jako zwykli "cywile".
Wiesz czy mają pozwolenie na broń i noszenie jej? Zapewne nie wiesz. Czy to jest broń ostra? Ze zdjęć nie można określić.

Jak podajesz podstawę prawną to zapoznaj się ze znaczeniami słów: "bezpośrednie niebezpieczeństwo" to nie noszenie broni ale co ja się tam znam.

Offline PeeJay

• Użytkownik
  • **
Otóż nie. Prywatne pozwolenie na broń jest wydawane tylko do celów prywatnych i nie przenosi się do innych prac czy służb. Z resztą Ustawa o Broni i Amunicji nawet czegoś takiego nie przewiduje. Pracę SSR reguluje ustawa i w tych 4 punktach niema ani ŚPB ani broni palnej. Podobnie jak ktoś ma uprawnienia do broni w pracy nie nabiera takich uprawnień w cywilu (z wyjątkiem Policji, ABW, CBŚ gdyż funkcjonariuszem tych służb jest się 24 godz/h).

Czy wiesz czy to jest broń ostra? - to spróbuj z plastikowym pistoletem w ręku wejść do Banku  :D zobaczysz jak cię potraktują  ;D

Fragment tłumaczenia art. 160kk:
Przestępstwo określone w art. 160 § 1 k.k. polega na stworzeniu przez sprawcę sytuacji, w której grozi wystąpienie ujemnych skutków przewidzianych w tym przepisie. Przestępstwo jest dokonane z chwilą narażenia na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty życia, ciężkiego uszkodzenia ciała lub ciężkiego rozstroju zdrowia, chociażby osoba narażona nie doznała żadnej krzywdy. Sprawca nie może jednak działać z zamiarem spowodowania (również ewentualnym) skutku w postaci śmierci człowieka, ciężkiego uszkodzenia ciała lub ciężkiego rozstroju zdrowia, gdyż wówczas narażenie na niebezpieczeństwo traci swój samodzielny byt.

Źródło: Orzecznictwo Sądu Najwyższego Izba Karna i Izba Wojskowa z 1994r. poz. 32

Kadłubek

• Gość
Przeczytaj co to jest: "bezpośrednie".

Offline PeeJay

• Użytkownik
  • **
Przeczytaj co to jest: "bezpośrednie".

Przeczytaj sobie jeszcze raz tłumaczenie art. 160kk.

Kadłubek

• Gość
Przeczytaj co to jest:

Stworzenie sytuacji, bezpośrednie i wiele innych.

PS. KK obowiązujący jest z '97 r.

Offline PeeJay

• Użytkownik
  • **
Przeczytaj co to jest:

PS. KK obowiązujący jest z '97 r.

Tłumaczenie skopiowałem ze strony Prokuratury. Tłumaczenie jest obowiązujące ponieważ ten przepis nie uległ zmianom.

Offline PeeJay

• Użytkownik
  • **
Przeczytaj co to jest:

Czy jeśli jest to osoba ustawowo nieuprawniona i nieprzeszkolona do używania tego sprzętu to nie jest to "Stworzenie sytuacji"??