Autor Wątek: Browning Hybrid XTRA Power Speci-Feeder 3,60 m 110 g - opinie  (Przeczytany 3416 razy)

Offline Buba

• Ekspert
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: bat i feeder
Witam.
Może "ktoś coś" napisać kilka słów o tym kijku? Akcja, wykonanie, itp.?

Offline Buba

• Ekspert
Odp: Browning Hybrid XTRA Power Speci-Feeder 3,60 m 110 g - opinie
« Odpowiedź #1 dnia: 16.09.2017, 07:29 »
Witam.
Nie ma na forum fanów Browninga, czy akurat ten model to jakiś wynalazek?
Pozdrawiam.

ProBono

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16.09.2017, 19:49 »
Mam to wędzisko. Napisz proszę co konkretnie chcesz wiedzieć.

Offline Buba

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 16.09.2017, 19:56 »
Powiem tak, ciekawią mnie wszelkie informacje o tym kiju (ugięcie, wykonanie, wielkość I przelotki, rzuci się nim dalej 40-60g koszykiem, jakie szczytówki, itp.). Pozdrawiam.

ProBono

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 16.09.2017, 20:09 »
Miałem to wędzisko z pewnego sklepu internetowego gdzie na gwiazdkę była mega promocja. Dwa lata temu cena tego kija wahała się w granicach 600 zł a w tym sklepie ten dokładnie model był po 240 zł i to był główny argument przemawiający za kupnem. Po otwarciu paczki i dalszym użytkowaniu na pewno powala wykonanie. Rękojeść i samo montowaniu kołowrotka to coś niespotykanego. Ciepła rękojeść z połączenia pianki EVA z tłoczonym jeleniem i korka bardzo dobrej jakości z przednim kapslem dolnika z głową jelenia Browning. Samo wkręcanie kołowrotka w mocowanie odbywa się przy udziale ekstrawagancji gdyż każde przekręcenie wydaje charakterystyczne klik. Dalsze elementy kija utrzymane są w zielono jasnych oplotach z grafitowym (siwym) kolorze blanku. Bardzo twarde i mocne przelotki pierwsza od dolnika dużo większa niż u innych producentów. Dalsze starannie i precyzyjnie osadzone. Brak jakichkolwiek odprysków, nalewów czy nadmiaru lakieru. Część szczytowa to uniwersalność zastosowania. Mamy do dyspozycji 3 szczytowki:
1. W kolorze wędziska do łowienia spławikiem
2. i 3. o różnym OZ do łowienia feederowego.
Pierwszy kontakt to zdziwienie bo kij mimo długości wydaje się być kluchowaty ale szybko gaśnie. Dobrze spreżynuje i naprawdę ładnie pracuje. Ciężkie podajniki lecą dobrze i celnie a rzuty są naprawdę powtarzalne. Zdecydowanie kij lubi mocniejsze wyzwania. Pierwsza moja przygoda nad wodą z tym wędziskiem zakończyła się życiówka 10.80 kg karpiem, który nie przejął inicjatywy. Kij na pewno o akcji szczytowej - nie w pełni parabolicznym ugięciu! Karp nie Robił na nim wrażeniu. Miałem żyłkę 0.22 mm i od początku to ja dyktowałem warunki. Pięknie trzymał karpia, nie pozwolił na odjazdy i świetnie amortyzował jego próby przejęcia kontroli. Kiedy wyladował w podbieraku nie uwierzyłem że aż taka ryba była w akcji. Myślałem że mam 4-5 kg przeciwnika. Nie czuć było tej wielkości na kiju. Jak dla mnie na tą długość to spisał się wyśmienicie. 
W pierwszej chwili jak miałem go w rękach pomyślałem że jak coś jest do wszystkiego (Spławik i Feeder) to jest do niczego. Jednak nic podobnego. Jak dla mnie kij do raczej cięższego feedra - moim zdaniem podajniki 45g + towar. Wtedy kij zaczyna prawidłowo pracować oddajac swoje możliwości. Zdecydowanie do łowienia na rzekach lub ciężkiego łowienia na wodach stojących.
Podsumowując nie żałuję wyboru i zakupu jednak przekazałem kij bratu, który jak tylko go chwycił od razu się aż posikal z radości i bardzo odpowiada mu ten model. Teraz oddałem mu drugi Browning Power Hybrid Pellet reprezentujący ta sama serie wędzisk ale do spławika. Obecnie ma piękny prestiżowy komplet a ja? A ja mam swoje Korumy z podstawowej wersji za ktore nie oddał bym nic. Doskonale mi pasują i świetnie się rozumiemy.

Offline Buba

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 16.09.2017, 20:22 »
Dzięki za pomoc. Rozważam tego Browninga i Matrixa Legend 13ft/110g (gdyby nie ten uchwyt ;). Chcę połowić na "dalszym" dystansie na zaporówce, rybki do 2kg max, koszyki 30-50g. BROWNING BLACK MAGIC BM FEEDER 650 BF czeka na jakiegoś "kolegę".  Koruma też mam 11ft/2-skład, fajny kijek. Pozdrawiam.

ProBono

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 16.09.2017, 20:27 »
Zarówno Matrix jak i Browning z tej półki reprezentują naprawdę godną czołówkę. Miałbym trochę dylemat ale ostatnio widać, że Matrix zdobywa coraz większe grono klientów a zaczyna produkować naprawdę dobre wędziska. Z kolei Browning jest znany i to naprawdę bardzo dobrze w szczególności Rumunia i Czechy - gdzie jest naprawdę doceniana firma.

Offline ju-rek

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 65
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 16.09.2017, 20:31 »
Na pewno ma ona szczytówkę do łowienia spławikiem? W opisach widnieje, że szczytówki to 3 4 i 5 oz.

ProBono

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 16.09.2017, 20:33 »
Tak na pewno ma. Miałem ten kij namacalnie w rękach. Wiele błędów jest w katalogach, stronach internetowych. Miałem do tego wędziska taką firmową ,,broszurkę" gdzie wszystko było opisane. Prawidłowa nazwa wędziska brzmi Browning Hybrid XTRA Power Speci-Multi Feeder 3,60m 110 g i to właśnie to słowo MULTI kryje w sobie to zastosowanie.

Offline ju-rek

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 65
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 16.09.2017, 20:41 »
Nawet w katalogu 2015 jest w opisie tak jak napisałem. Może inny model miałeś?
https://issuu.com/craftwerk/docs/browning_2015

Offline Buba

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 16.09.2017, 21:12 »
Kolega ProBono miał chyba wersję "multi-rod".

ProBono

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 16.09.2017, 21:16 »
Tak, widzę teraz :facepalm:. Dzięki za poprawkę - przepraszam za zamieszanie byłem pewny że udzieliłem się w słusznej sprawie. Po zaglądnięciu w katalog papierowy i kartę gwarancyjną z typem wędziska potwierdzam - miałem serię MULTI i POWER PELLET obie świetnie wykonane, doskonale wyważone i dynamicznie pracujące. Twój typ również będzie dobrym egzemplarzem skoro reprezentuje tą serię.

Offline Buba

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 16.09.2017, 21:22 »
Martwi mnie tylko to "kij mimo długości wydaje się być kluchowaty ale szybko gaśnie". Do "dystansu"  lepszy byłby raczej szybki, sztywniejszy kijek.

ProBono

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 16.09.2017, 21:24 »
Martwi mnie tylko to "kij mimo długości wydaje się być kluchowaty ale szybko gaśnie". Do "dystansu"  lepszy byłby raczej szybki, sztywniejszy kijek.

Dlatego użyłem określenia wydaje się. Jak weźmiesz go na sucho to właśnie tak się wydaje ale jak założysz piękny 60 gramowy zestaw to pięknie go ładuje i wysyła na spory dystans

Offline Buba

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 17.09.2017, 08:26 »
Nawet by pasował ten "multi", na koszyczek, na trupka też od bidy można rzucić. Ale dł. transp. 186cm :'(