Autor Wątek: Wybór bata - 6 m  (Przeczytany 20397 razy)

Offline Adeptus

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Wybór bata - 6 m
« Odpowiedź #15 dnia: 04.03.2015, 00:21 »
Poruszylem trochę towarzystwo batmanow:-)

Wolałbym odpowiedz ze moje typy to świetny wybor:-) fakt ze każdy zaproponowany kij dla mnie pewnie będzie fenomenalny bo do tej pory łowilem kijem od szczoty za 50 zł.

Czy ten traper klasy bronze tez jest taki dobry?

Druid sam nie wiem czy chce być super batmanem. Na bata trzaskalem strasznie dużo dwa sezony temu a w zeszłym trochę przerzucilem się na wagglera i methode. Właściwie to ma być następny kij o dużo lepszej pracy żeby czerpać więcej przyjemnosci i żeby oblowic dalsze partie a nie kij do zawodow. Zawsze w przyszłym sezonie mogę kupić następny:-)

Pojadę do sklepu pooglądać . Może wtedy znów dam swoje typy i pomożecie mi coś wybrać. 500zl raczej na to nie wydam bo prędzej bym sobie kupił fotelik koruma

Będę łowić głównie na rzece wiec splawiki 0,3gr raczej nie będą używane...chociaż kto wie.
Mariusz
Fishing Fighters Team

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 04.03.2015, 00:27 »
Ja mam Kongera Arcus, ale kiedyś chciałem kupić wspominanego Mistralla Aqua,bo lżejszy i sztywniejszy.

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
« Odpowiedź #17 dnia: 04.03.2015, 00:28 »
Pozdrawiam - Gienek

river

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 04.03.2015, 08:09 »
@Asdic

Każda firma dziś robi  coś w Chinach każda..Chcesz coś np.z Reglassa w Italii (a może też już w Chinach :) ) płacisz 2-3 razy tyle
Dlatego ja nie przywiązuje się do żadnej konkretnej marki.Uważam że bardzo niedocenianą firmą jest taki Konger marketing też trochę kuleje bo skoro można wypromować takie Mivardi to można też Kongera wiadomo większość produktów ma inne przeznaczenie Mivardi bardziej nastawiony na zawodowców :) ale to taki przykład.Ile trzeba dopłacać zupełnie niepotrzebnie za produkt made in china ale z napisem np.Maver ..Lecz tak jest ze wszystkim na wędkarstwie czy motoryzacji się to nie kończy a każda firma jaka by nie była ma w swej ofercie jakiś bubel...

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #19 dnia: 04.03.2015, 08:15 »
A z racji Kongera  http://allegro.pl/konger-impact-pole-600-gratis-stonfo-i4981807716.html  Mam taką 5kę i do mojej amatorszczyzny jest OK. :thumbup:
Arek

Offline Qarg

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 19
  • życie jest za krótkie żeby łowić tylko w weekendy
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #20 dnia: 04.03.2015, 10:56 »
a ja Ci polece bacika który radzi sobie z rybkami nawet tymi "wiekszymi" takie ok 1kg i ciut wieksze nie stanowia problemu a i 2 kg tez daja sie wyciagnac. to moj ulubiony BAT i cena dobra
http://www.maxryba.pl/pl/p/WEDKA-MIKADO-SENSUAL-POLE-600/1852
Arek

Offline Adeptus

• Ekspert
« Odpowiedź #21 dnia: 04.03.2015, 20:39 »
Na gorąco dziś poleciałem do multifishing. Jestem trochę zmieszany:) Albo opadłem z sił albo to kwestia wyważenia tak długiego kija ale wszystkie wydawały się dość ciężkie. żaden kij nie zrobił na mnie jakiegoś wielkiego łał. Może tez dlatego ze nakręciłem się nie niewiadomo co. Do tego ten mój pięciometrowy kij to jakiś z metra cięty bo takie te szóstki długie.

Inna kwestia ze poza wyczuwalnymi różnicami w wadze ciężko było mi znaleźć różnice. Praca i sztywność jak dla mnie minimalne różnice. Pewnie trzeba przetestować trochę żeby widzieć takie różnice.

zapisałem sobie:
1. Sensas mirage - lekki ale chyba najbardziej lejący.  najładniejszy:) 209zł
2. mikado atthis - wydawał się dość sztywny. 270zł mogę go mieć za jakieś 200
3. shimano hyperloop - najcięższy z nich ale sztywny. 250zł
4.  fiume successo - najlżejszy 339zł

Zaraz sobie sprawdzę który faktycznie jest najlżejszy. Oglądałem też mistrall aqua pole ale w wersji 7 metrowej i faktycznie niezły, nie odbiegał dużo waga i . Ale też jakiś kij za 500 zł oglądałem i nie zauważyłem wielkich różnic może dlatego czuje się zmieszany. Chyba muszę kupić kij pośredni i jeszcze trochę połowić żeby wprawić się i zapoznać z pracą żeby wiedzieć czego mam szukać.

Edit:

Bat Mirage 600
długość - 590cm
długość transportowa - 130cm
liczba składów - 6
waga - 280g

MIKADO WĘDKA ATTHIS POLE 600
DŁUGOŚĆ TRANSPORTOWA: 143 cm
DŁUGOŚĆ BATA: 600m
ILOŚĆ CZĘŚCI : 6szt
MASA: 315g

Seria Hyperloop
długość: 6m
masa: 360g
długość transportowa: 136cm
ilość elementów: 6
ciężar wyrzutu: 6-12g

FIUME SUCCESSO
Długość (cm): 600cm
Długość transportowa (cm):: 140
Waga (g):: 210g

Czyli faktycznie fiume najlżejszy ale pozostałe dość ciężkie. Początkowy target czyli Mikado Tournamen Pole 600wazy 198.  A bat polecony przez Druida 'Bat CAIMAN SARGASSO 6m' bije wszystkie na głowe
Mariusz
Fishing Fighters Team

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #22 dnia: 04.03.2015, 20:44 »
Ten ostatni to raczej lekki kij przy tej długości. 210g jest ok.
Arek

Offline Adeptus

• Ekspert
« Odpowiedź #23 dnia: 04.03.2015, 21:00 »
zgadza się ale odskoczył juz conowo. Dokładam 20zł i mam polecanego przez wszystkich mistralla
Mariusz
Fishing Fighters Team

Offline Adeptus

• Ekspert
« Odpowiedź #24 dnia: 05.03.2015, 12:28 »
Druid takie pytanko: W artykule http://www.fishingmania.pl/content/testujemy-baty było szacowane przysłowiowe 'klatowanie'. zastanawiam się jak ten http://caimanpoland.pl/?305,bat-caiman-sargasso-6m kij byś wycenił w tej kategorii? Nie chciałbym żeby okazało się ze to kijek do łowienia małych rybek. Na mojej miejscówce wyciagam krapie ok 200gr jedno za druga wiec nie chciałbym ich wszystkich do podbieraka pakować.

Aktualnie skłaniam się do tego kija ale jeszcze jedną wyprawę do sklepu na oględziny zrobię za jakiś czas. Może będą mieć już te trapery.
Mariusz
Fishing Fighters Team

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #25 dnia: 05.03.2015, 13:03 »
tu masz super ofertę jest to 7m ale jak kiedyś się zdecydujesz na amortyzator to zostanie ci 640  http://allegro.pl/bat-fiume-successo-7m-gwarancja-do-10-2016-i5131579532.html
Krzysztof

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
« Odpowiedź #26 dnia: 05.03.2015, 19:00 »
Druid takie pytanko: W artykule http://www.fishingmania.pl/content/testujemy-baty było szacowane przysłowiowe 'klatowanie'. zastanawiam się jak ten http://caimanpoland.pl/?305,bat-caiman-sargasso-6m kij byś wycenił w tej kategorii? Nie chciałbym żeby okazało się ze to kijek do łowienia małych rybek. Na mojej miejscówce wyciagam krapie ok 200gr jedno za druga wiec nie chciałbym ich wszystkich do podbieraka pakować.

Aktualnie skłaniam się do tego kija ale jeszcze jedną wyprawę do sklepu na oględziny zrobię za jakiś czas. Może będą mieć już te trapery.
Wstrzymaj się do soboty, będę na targach i widzę że Caiman się wystawia. Celowo dokładnie wybadam ten bat, wezmę nawet kawałek żyłki z łącznikiem do szczytówki, jeśli facet się zgodzi postaram się zrobić jakieś fotki lub krótki filmik  byś zobaczył ugięcie itp. Odpowiada ci to ?
Pozdrawiam - Gienek

Offline Adeptus

• Ekspert
« Odpowiedź #27 dnia: 05.03.2015, 21:01 »
Czy odpowiada? Lepiej być nie może! Wielkie dzięki:-)
Mariusz
Fishing Fighters Team

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 05.03.2015, 21:08 »
Niech mi ktoś pokaże lepsze forum i takich bezinteresownych ludzi  

Offline Maciek

• Ekspert
  • Reputacja: 74
  • Dzień bez wędkowania jest dniem straconym.
« Odpowiedź #29 dnia: 05.03.2015, 21:20 »
Niech mi ktoś pokaże lepsze forum i takich bezinteresownych ludzi  
Nikt ci nie pokaże, bo niema lepszego :D
Maciek