Autor Wątek: Koniec podziału na czas letni i zimowy - projekt poprą wszystkie partie w Sejmie  (Przeczytany 17249 razy)

Offline Zembro

• Ekspert
  • Reputacja: 66
  • Ulubione metody: feeder

Dla wędkarza to utrudnienie,  zwłaszcza przy czasie zimowym i komercjach czynnych do zachodu słońca. Po pracy będzie mniej czasu na ryby.  Wychodzi na to, że co, że teraz zachód byłby godzinę wcześniej? Jakie z tego płyną plusy? PSL bym rozwiązał najchętniej, socjaliści ze wsi, wróg sprawiedliwości, równości i gospodarki wolnorynkowej. Reformę wymyślili, masakra. Ale w sumie  lepsze to niż skup gwarantowany albo obsadzanie swoimi stanowisk jak leci

Tak ale ma zostać czas letni, więc dłużej  można zostać na rybach  po południu?
Dłużej w stosunku do czasu zimowego, czyli gdyby doszło do rutynowego cofnięcia godziny w pazdzierniku to do marca musiałbyś się zwijać o godz. wcześniej niż teraz, bo o godzinę szybciej nastanie ciemność :D

Jurku odwrotnie.
W październiku po zmianie czasu na zimowy ciemno będzie ok. 16, jeżeli całym rokiem będzie obowiązywał czas letni jak chce PSL ciemno będzie dopiero ok. 17.
-Paweł-

Offline jurek

• Ekspert
  • Reputacja: 202
  • Ulubione metody: method feeder
Ale się zakręciłem, :facepalm: No ok. a latem ? W takim razie będzie tak jak teraz, czyli ok. 22 ?

Offline Zembro

• Ekspert
Ale się zakręciłem, :facepalm: No ok. a latem ? W takim razie będzie tak jak teraz, czyli ok. 22 ?

Latem będzie jak teraz. Całym rokiem będzie czas letni.
-Paweł-

Offline jurek

• Ekspert

Edit : Zaraz, zaraz Pawle, chyba mój pierwszy wpis był prawidłowy :D

Offline Zembro

• Ekspert
Myślę, że mówimy o tym samym, tylko każdemu trudno to opisać.
-Paweł-

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Wyglądałoby to tak, że od października 2018 r. nie będziemy cofać czasu o godzinę, więc zimą słońce będzie zachodzić o 17, a nie o 16, czyli wieczorem będzie dłużej jasno. Latem nic się nie zmieni. Pomijając podudki polityczne, dla mnie osobiście to dobre rozwiązanie, dla wędkarzy myślę że też. UK jest w innej strefie czasowej i idzie z tym żyć.

Edit: Luk propo wynalazków, to faktycznie mamy w Polsce 23000 profesorów, doktorów i innych nie liczę a tylko 150 wynalazków, oczywiście tych opatentowanych.(cyt. za J.Jaśkowskim)

Kolega Marek wynalazł ostatnio samouwalniający klips na szpuli, więc należałoby opatentować i dopisać jeden. Statystyka by wzrosła, choć nie naukowcom. Wcześniej czy później ktoś to opatentuje na zachodzie i po dobrym marketingu sprzeda z dobrym zyskiem.

Ja łowiąc na komercjach po pracy lub normalnie, wiem, że zmiana jest potrzebna. W październiku zbyt późno robi się jasno, teraz będzie to 7 rano. Za miesiąc 8 rano, a w grudniu? Na pewno jest to dobre?

Zmiana wzięła się stąd, aby wykorzystywać jak najlepiej światło słoneczne podczas dnia. Jest więc dobry rozkład przy pracy zaczynającej się powiedzmy o 8 rano, kończącej o 16tej. Bez tego będzie pewna różnica, najbardziej widoczna w grudniu. Wschód słońca nastąpi o 8.30 rano! ???

Ale pal licho, niech to wprowadzą. Ale wszyscy! Jeżeli Polska jest w Schengen, i nie mamy granic oprócz krajów ruskojęzycznych, takie różnice utrudnią życie i Polakom, i wielu mieszkańcom UE. Spowoduje to pewne problemy zwłaszcza w handlu, transporcie.  Z punktu widzenia kogoś jadącego na wczasy do Bułgarii raz do roku to nieistotne, ale dla wielu osób jak najbardziej. Ja rozumiem, że mamy wielu profesorów, jednak nie za bardzo widzę te plusy.

Dlatego takie pomysły uważam za kiepskie. Patrząc na inne 'osiągnięcia' chłop(ak)ów z PSL, ręce mi opadają. To takie zaznaczanie, że są w sejmie. Bezbarwni i jałowi, coraz chudsi, jak kleszcz bez 'gospodarza'. Czekający na kolejne wybory i na szansę bycia w koalicji, gdzie będą znów mieli 'żywiciela' i będą mogli się 'upaść'. Bez takich projektów jak wyjście ze zmiany czasu lub kolejnego dnia wolnego od pracy ku uczczenia ofiar ludzi ze wsi, nikt by nie wiedział, ze jest taki klub poselski. Siedzą jak mysz pod miotłą, ani to opozycja, ani partia wspierająca rząd. Ot, takie 'miękkie faje', czekające na swoje kolejne 'pięć minut' (mogące trwać i ze dwie kadencje). Żadni to dla mnie spadkobiercy dawnego PSLu, zwłaszcza tego od Witosa.

I żeby nie było, że jestem przeciwko ludziom ze wsi, bo nie jestem. Wg mnie właśnie takie partie jak PSL sprawiają, że tam jest bieda. KRUS to może fajnie niskie składki, ale na koniec to też i głodowa emerytura. Polskiej wsi potrzeba reformy, przede wszystkim zaś umożliwienia rozwoju, trzeba zerwać z systemem rolnika na dwudziestu hektarach, płaczącego, ze nie stać go na opłaty za sprzęt, za ciągniki, kombajny i pługi. Na takim gospodarstwie wystarczy mu koń i sierp lub kosa :) Potrzeba nam wykształconych ludzi na wsi, umiejących sprzedać to co wyhodują, również i niższych podatków, aby taka działalność była dochodowa. Nie musimy być krajem rolniczym, ludzie mieszkający na wsi mogą wykonywać każdą pracę, muszą mieć tego świadomość i możliwości aby to robić. Bo obecnie kwitnie szara strefa właśnie na wsi.
Lucjan

Offline jurek

• Ekspert
Lucjan, na spokojnie. W tej chwili mamy czas taki, że w stosunku do Ciebie jesteśmy o godz. pózniej, czyli jak teraz jest 8,52 to w Greenwich jest 7,52.
To kiedy jest normalnie zimą / pod względem strefy czasowej / przed zmianą na zimowy, czy po zmianie. Tylko błagam, proszę odpowiedz bez analiz socjologiczno-społeczno-politycznych :D

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
Lucjan, na spokojnie. W tej chwili mamy czas taki, że w stosunku do Ciebie jesteśmy o godz. pózniej, czyli jak teraz jest 8,52 to w Greenwich jest 7,52.
To kiedy jest normalnie zimą / pod względem strefy czasowej / przed zmianą na zimowy, czy po zmianie. Tylko błagam, proszę odpowiedz bez analiz socjologiczno-społeczno-politycznych :D

Jurek, ja nie piszę o UK, bo PSL jest w Polsce a nie na Wyspach. Tutaj nie ma takich orłów.

Zmiana w tę stronę jest jeszcze gorsza.  Dla Krakowa wschód słońca 14 grudnia to godzina 7:30. Bez zmiany byłoby to o godzinę później - czyli o 8.30. Przy ciemnym dniu więc jasno zacznie się robić o 9 rano. Masakra. W czym to ma niby pomóc?
Lucjan

Offline jurek

• Ekspert
Lucjan, naprawdę w moim pytaniu nie było żadnych podtekstów, słowo 8) Pytam, bo sam już zgłupiałem jak to jest z tym czasem. Więc jak odpowiesz mi konkretnie na konkretne pytanie ? :D

Jeżeli ma być dyskusja rzetelna, to najpierw należałoby ustalić co jest zgodne ze strefą czasową. Wszystko inne jest już konsekwencją wprowadzenia lub nie zmian.
Kolejne moje pytanie dotyczyłoby niechęci mieszkańców wyspy do takowej zmiany .

Offline ptaku_1

• Ekspert
  • Reputacja: 145
To że rano będzie ciemniej to raczej większość ludzi ma w 4 literach bo i tak są w pracy, za to maja godzinę więcej dnia po pracy i to jest wielki plus.
A co do UE to jeśli mnie pamięć nie myli to był taki pomysł w Brukseli i była wielka awantura o to (dużo krajów chciało zmienić ale cześć była przeciw), myślę ze jak to zmienimy to powoli coraz więcej krajów będzie na nas patrzyło ze się da i tez tak zrobią, bo obecnie ta zmiana czasu to głupota i zabieranie ludziom godziny słońca w czasie wolnym po pracy.
Pzdr. Paweł

"PZW jest jak ZUS, płacisz i nic z tego nie masz, jeśli potrzeba to i tak się leczysz na komercji"

Lubię zegarki https://www.youtube.com/playlist?list=PL6Tg8Td6x60FxfdbXAUGGYUyv0nzDZtAP

Offline makaro

• Ekspert
  • Reputacja: 77
  • Rybki moje rybki, gdzie jesteście.
  • Ulubione metody: bat i feeder
Podobno czas zimowy jest ten właściwy
Marek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2243
  • MFT
Lucjan, nie ma znaczenia, która partia oficjalnie wysunęła ten wniosek.
PSL - dla mnie, jak dla Ciebie, to coś powinno wrócić na wykopki i tam pozostać. Zresztą tylko walka o KRUS pozwala im utrzymać się w sejmie. Skończy się KRUS, zniknie PSL.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Majki

• Ekspert
  • Reputacja: 105
  • Ulubione metody: waggler i feeder
jedyny minus jaki ja widzę to dla ludzi idących do pracy na 9... Wstajesz ciemno idziesz do pracy ciemno, 17 wychodzisz już będzie ciemno. Dla  tych co chodzą na 6-5 to i tak rano mają ciemno ale po pracy mają szanse na 2-3 godziny słońca 8)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
Ja rozumiem, że zmiana jest jakimś wydatkiem pieniędzy, ale jeżeli robi to jeden kraj a inne w UE nie, to jest problem. To mnie właśnie dziwi, tym bardziej zaś, że jest to projekt partii 'chłopskiej' :)

To że rano będzie ciemniej to raczej większość ludzi ma w 4 literach bo i tak są w pracy, za to maja godzinę więcej dnia po pracy i to jest wielki plus.
A co do UE to jeśli mnie pamięć nie myli to był taki pomysł w Brukseli i była wielka awantura o to (dużo krajów chciało zmienić ale cześć była przeciw), myślę ze jak to zmienimy to powoli coraz więcej krajów będzie na nas patrzyło ze się da i tez tak zrobią, bo obecnie ta zmiana czasu to głupota i zabieranie ludziom godziny słońca w czasie wolnym po pracy.

Zauważ teraz co się stanie, jak Polska wskaże Europie dziesiątki takich głupot :) Po to jesteśmy w UE, aby działać wspólnie właśnie. Bo dla mnie głupie jest wyskakiwanie przed orkiestrę. To i tak nie jest problem, to jest pseudoproblem. To rzecz kategorii rzekłbym nawet trzeciorzędnej. Jednak jest swoista wymowa - u nas będzie inaczej.

Oto słowa Sawickiego, czołowego polityka PSL:
 "W polskich warunkach klimatycznych jesień staje się koszmarna, bo większość z nas kończy pracę po zmroku. U wielu osób powoduje to problemy z przestawieniem organizmu, a dochodzą do tego kłopoty z transportem publicznym w te dwie noce w roku" – wyjaśnił poseł Marek Sawicki w rozmowie z dziennikiem.

Czy dla rolników ten czas jest istotny? Wg mnie nie za bardzo.
Lucjan

Offline ptaku_1

• Ekspert
  • Reputacja: 145
Dla rolników nie, ale sam tekst jest jak najbardziej poprawy i prawdziwy, zmiana czasu to archaizm i wszyscy o tym wiedzą, mogę się założyć ze za 5 lat zniknie to z całej Europy.
Pzdr. Paweł

"PZW jest jak ZUS, płacisz i nic z tego nie masz, jeśli potrzeba to i tak się leczysz na komercji"

Lubię zegarki https://www.youtube.com/playlist?list=PL6Tg8Td6x60FxfdbXAUGGYUyv0nzDZtAP