Autor Wątek: Koniec podziału na czas letni i zimowy - projekt poprą wszystkie partie w Sejmie  (Przeczytany 17283 razy)

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
Uważam to za dobre rozwiązanie a aspekty polityczno-społeczno-socjalne schodzą na drugi plan przy perspektywie naszego zdrowia a nawet życia.
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Zembro

• Ekspert
  • Reputacja: 66
  • Ulubione metody: feeder
Dla rolników nie, ale sam tekst jest jak najbardziej poprawy i prawdziwy, zmiana czasu to archaizm i wszyscy o tym wiedzą, mogę się założyć ze za 5 lat zniknie to z całej Europy.

patku_1 myślę, że nie.
Przykładowo 21 grudnia, kiedy jest najkrótszy dzień w roku w Warszawie słońce wschodzi o 07:42, zachodzi o 15:24, ale już w Paryżu wschodzi o 8.40, a zachodzi o 16:55.
Nawet jeśli w Polsce zostawimy czas letni to i tak w Warszawie słońce zajdzie wcześniej (16:24) niż w Paryżu gdzie będzie czas zimowy (16:55).
Dlatego myślę, że Francja i ościenne kraje nie będą tym zainteresowane.
-Paweł-

Offline jurek

• Ekspert
  • Reputacja: 202
  • Ulubione metody: method feeder

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Uważam to za dobre rozwiązanie a aspekty polityczno-społeczno-socjalne schodzą na drugi plan przy perspektywie naszego zdrowia a nawet życia.

A gdzie tu aspekty zdrowotne? :P Często przyjeżdżam do Polski.Nie mam żadnego problemu z przestawieniem się o godzinę, zarówno w jedną jak i drugą stronę. Nie ma efektu 'jet lag'u. To zaledwie 60 minut :) Nie kojarzę też aby ktokolwiek się na to użalał. Jest tez inny aspekt. Słońce to witamina D i dobre samopoczucie. Teraz może być tak, że będziemy 'przesypiać' sporo słońca, co wg mnie właśnie odbije się ujemnie.

Wiecie o której będzie zachód słońca w Krakowie 1 sierpnia po zmianach? O 19:25... Nie uważacie, ze to trochę za wcześnie? Na dodatek wschód będzie o 4:07, o wiele wcześniej! Dla wielu oznaczać to będzie o wiele mniej aktywności, spanie gdy słońce jest już na niebie, zaś po pracy zostaje kilka godzinek zaledwie ze słońcem, zaraz będzie ciemno.

Ja jeżdżę często na komercje lub łowiska gdzie łowić można do godziny po zmierzchu. Zmiana czasu pomaga na maksa korzystać z czasu, zwłaszcza jak się jedzie po pracy, po zrobieniu czegoś. Tak więc wędkarsko chociażby ten pomysł jest o wiele gorszy ;) Ja dodatkowo popieram tę zmianę z racji tego, że mi pasuje poprzez wycentrowanie wschodu i zachodu tak, że nie ma wielkich różnic latem i zimą.  Jakbyśmy nie kombinowali, bez zmiany będzie dwa razy w roku 'dziwnie'.
Lucjan

Offline jurek

• Ekspert
Co do wpływu słońca na produkcję D3,  to najwięcej korzyści otrzymujemy wystawiając swe udręczone, wyblakłe ciała,  między 12.00-13.00 :D

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2243
  • MFT
Co do wpływu słońca na produkcję D3,  to najwięcej korzyści otrzymujemy wystawiając swe udręczone, wyblakłe ciała,  między 12.00-13.00 :D
I to raczej w lato.
Obecnie niewiele to daje.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Majki

• Ekspert
  • Reputacja: 105
  • Ulubione metody: waggler i feeder

A gdzie tu aspekty zdrowotne? :P Często przyjeżdżam do Polski.Nie mam żadnego problemu z przestawieniem się o godzinę, zarówno w jedną jak i drugą stronę. Nie ma efektu 'jet lag'u. To zaledwie 60 minut :) Nie kojarzę też aby ktokolwiek się na to użalał. Jest tez inny aspekt. Słońce to witamina D i dobre samopoczucie. Teraz może być tak, że będziemy 'przesypiać' sporo słońca, co wg mnie właśnie odbije się ujemnie.

Wiecie o której będzie zachód słońca w Krakowie 1 sierpnia po zmianach? O 19:25... Nie uważacie, ze to trochę za wcześnie? Na dodatek wschód będzie o 4:07, o wiele wcześniej! Dla wielu oznaczać to będzie o wiele mniej aktywności, spanie gdy słońce jest już na niebie, zaś po pracy zostaje kilka godzinek zaledwie ze słońcem, zaraz będzie ciemno.

Ja jeżdżę często na komercje lub łowiska gdzie łowić można do godziny po zmierzchu. Zmiana czasu pomaga na maksa korzystać z czasu, zwłaszcza jak się jedzie po pracy, po zrobieniu czegoś. Tak więc wędkarsko chociażby ten pomysł jest o wiele gorszy ;) Ja dodatkowo popieram tę zmianę z racji tego, że mi pasuje poprzez wycentrowanie wschodu i zachodu tak, że nie ma wielkich różnic latem i zimą.  Jakbyśmy nie kombinowali, bez zmiany będzie dwa razy w roku 'dziwnie'.

Będzie tak jak było ... zostaje czas letni :facepalm:

Offline jurek

• Ekspert
I to raczej w lato.
Obecnie niewiele to daje.

Jasne, bo liczy się przede wszystkim kąt padania promieni na powierzchnię ziemi. Można się ratować suplementacją, bądż lampami / solarium/. ale nie robię off topa :-X

Offline Zembro

• Ekspert
  • Reputacja: 66
  • Ulubione metody: feeder
Skoro odpowiedni jest czas zimowy, to nic tylko PSL chce zmienić strefę czasową w Polsce. :D
-Paweł-

Offline jurek

• Ekspert
@Luk - cytuję :

" Ja jeżdżę często na komercje lub łowiska gdzie łowić można do godziny po zmierzchu. Zmiana czasu pomaga na maksa korzystać z czasu, zwłaszcza jak się jedzie po pracy, po zrobieniu czegoś. Tak więc wędkarsko chociażby ten pomysł jest o wiele gorszy"

Jak najbardziej masz rację 8) :thumbup:

Offline Majki

• Ekspert
  • Reputacja: 105
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Na fali dyskusji o pozostawieniu na stałe czasu GMT+2 wrzucam mapkę jak to wygląda na świecie. Im bardziej niebiesko tam wcześniej zachodzi słońce, ludzie nie mają popołudni, wieczorów bo zazwyczaj siedzą jeszcze w pracy.

Offline email

• Ekspert
  • Reputacja: 30
Jak dobrze pamiętam to największy problem ze zmianą czasu mają rolnicy. Człowiekowi łatwo przestawić czas ale zwierzakom nie wytłumaczysz. Zmiana czasu ma sens gdy ludzie pracują od świtu do zmierzchu ale w erze prądu i sztucznego światła? Na co to komu ? Jedyny problem to jak Luk pisał może być w transporcie. Ale w sumie jak ktoś nie zapoczątkuje zmian to nikt nic nie zmieni.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Mateusz "Majcher"

Offline kALesiak

• Ekspert
  • Reputacja: 86
Cóż, zachowanie obecnego systemu sprzyja prokreacji wieczornej.

Utrzymanie czasu letniego - wspiera czynności poranne.

Mnie tam kuśka fika z rana, więc biorąc pod uwagę spadek liczebności obywateli, popieram projekt, licząc na 1000 plus z uwagi na me innowacyjne uzasadnienie. :facepalm: :beer:

Kadłubek

• Gość
Jak dobrze pamiętam to największy problem ze zmianą czasu mają rolnicy. Człowiekowi łatwo przestawić czas ale zwierzakom nie wytłumaczysz. Zmiana czasu ma sens gdy ludzie pracują od świtu do zmierzchu ale w erze prądu i sztucznego światła? Na co to komu ? Jedyny problem to jak Luk pisał może być w transporcie. Ale w sumie jak ktoś nie zapoczątkuje zmian to nikt nic nie zmieni.

A ja głupi myślałem, że mają dzień jak wstanie Słońce a nie jak będzie godzina 6:00 rano... OK nie na fermach ze tylko sztucznym światłem.

Strefy godzinowe powinny być nawet w PL bo jak na wschodzie zaczyna być jasno to zachód ma jeszcze mrok. 15° to jedna godzina = w PL są dwie strefy czasowe wg Słońca.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Czas_s%C5%82oneczny

Offline email

• Ekspert
  • Reputacja: 30

A ja głupi myślałem, że mają dzień jak wstanie Słońce a nie jak będzie godzina 6:00 rano... OK nie na fermach ze tylko sztucznym światłem.

Strefy godzinowe powinny być nawet w PL bo jak na wschodzie zaczyna być jasno to zachód ma jeszcze mrok. 15° to jedna godzina = w PL są dwie strefy czasowe wg Słońca.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Czas_s%C5%82oneczny

Przepraszam źle sprecyzowałem swoją odpowiedź. Miałem na myśli czasy gdzie nie było prądu a ludzie pracowali za dnia bo w nocy było ciężko z oświetleniem.

Mateusz "Majcher"