Autor Wątek: Podpórki na pomost  (Przeczytany 9462 razy)

Offline niedzielnywedkarz

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 8
Podpórki na pomost
« dnia: 23.10.2017, 22:05 »
Hej,
moje łowisko jest wyposażone w pomosty - w większości stalowa kratka, kilka drewnianych, więc podpórki nie wbije. Bardzo często po bokach nie ma możliwości wbić podpórki, a woda przy brzegu jest głęboka od razu i w dno też się nie wbije. Jako że łowię na feedera i spławik, odpada karpiowy stelaż na wędki. Jestem w stanie zamontować podpórkę za pomocą trytek do stelaża pomostu, ale tylko jedną, druga musiała by stać na pomoście. Macie pomysły jak ustawić podpórkę na pomoście? Pomocne mogą być w tym dziury w pomoście, mógłbym teoretycznie wykonać coś z kawałka sklejki tak, by utrzymało wędkę, ale może jest lepsze rozwiązanie?
waggler + feeder + spinning

Kadłubek

• Gość
Odp: Podpórki na pomost
« Odpowiedź #1 dnia: 23.10.2017, 22:09 »
A można przykręcić/przyczepić kawałek drewna do pomostu?

Można też podpórki "założyć" do fotela (nogi lub stelaż) - o tym są już DŁUGIE wątki na Forum.

Offline niedzielnywedkarz

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 8
« Odpowiedź #2 dnia: 23.10.2017, 22:18 »
A można przykręcić/przyczepić kawałek drewna do pomostu?

Można też podpórki założyć do fotela - o tym są już DŁUGIE wątki na Forum.

Do drewnianego było by mi głupio trochę, a do tego stalowego może być ciężko - kratka ma grubość ok 1 cm, a kwadratowe otwory są kwadratami o boku 1 cm. Zdjęcie w załączniku. W sumie teraz pomyślałem, że do tych stalowych mógłbym zrobić kawałek sklejki z wypustkami które by się wpasowywały w kratkę....

EDIT: w czasie łowienia praktycznie nie używam fotela, cały czas coś dłubię przy wędkach. Zresztą, mam fotelik z Decathlonu, który raczej nie utrzyma podpórki, poza tym, jest okropnie niestabilny. Rozwiązaniem byłby profesjonalny kosz, ale wydaje mi się, że to jeszcze za duża ekstrawagancja.
waggler + feeder + spinning

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
Jacek

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 23.10.2017, 22:24 »
Kawałek deski i sznurkiem lub opaskami do kabli (nie trytytki czy jak tam to nazywasz ;) )
Do deski przewiercić pionową część gdzie będzie dziura a w nie wsadzisz podpórki. Nie wiem jakie narzędzia masz.
Wkręty i zrobić literkę T lub L i dziurki na podpórki. Można też wywiercić dziury na linkę jakby kratka nie pasowała.

Ogólnie ogranicza Cię wyobraźnia i posiadany sprzęt :P

Offline FanFeeder

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 34
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 23.10.2017, 22:54 »
A może zamiast próbować mocować podpórki do pomostu to coś takiego? Albo tylko pod dolnik wędki?

http://allegro.pl/trojnog-stojak-wedkarski-podporka-do-wedek-mala-i6042602042.html

http://robinson.pl/produkty/vde-r-trojnog-aluminiowy/

Kolega ma coś podobnego do tego z pierwszego linku, kupione w Lidlu i używa pod gruntówki łowiąc z kamienistego brzegu w Chorwacji.
"Ale w jednym i drugim przypadku musi mieć w sercu tą iskrę, ten żar który rozpala wyobraźnie i sprawia, że tęsknimy za kolejną wyprawą, za kolejnym sezonem. Sposób na życie, sposób myślenia: Ja, natura, ryba, pasja, wyzwanie, tajemnica."

Tench_fan

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 150
« Odpowiedź #6 dnia: 23.10.2017, 23:30 »
A może zamiast próbować mocować podpórki do pomostu to coś takiego? Albo tylko pod dolnik wędki?

http://allegro.pl/trojnog-stojak-wedkarski-podporka-do-wedek-mala-i6042602042.html

Kolega ma coś podobnego do tego z pierwszego linku, kupione w Lidlu i używa pod gruntówki łowiąc z kamienistego brzegu w Chorwacji.

Używałem tego lidlowskiego trójnoga i dawał radę. Należy go za pomocą linki odpowiednio przywiązać do pomostu, tak aby przypadkiem cała "instalacja" nie runęła do wody, bo wędek można już nie zobaczyć. Nie da się do tego zainstalować sygnalizatorów, chyba że zastosuje się jakieś przejściówki.

Offline jurek

• Ekspert
  • Reputacja: 202
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 24.10.2017, 10:52 »
Ryszard /@Grych/ stosuje dulki od łódki. Nie widziałem, ale twierdzi, że super się sprawdziły. :D

Offline Michal

• Ekspert
  • Reputacja: 95
« Odpowiedź #8 dnia: 24.10.2017, 11:15 »
Ja stosuję takie rozwiązanie.

Offline Klopotek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 14
Pozdrawiam
Łukasz

Offline Geo

• Ekspert
  • Reputacja: 102
    • Galeria
« Odpowiedź #10 dnia: 24.10.2017, 23:43 »
Moje wcześniejsze rozwiązanie http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=4064.0.

Teraz posiadam Cuzo i stosując odpowiednie uchwyty i fajki mogę łowić każdą metodą.

Sebastian

Offline jurek

• Ekspert
  • Reputacja: 202
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 25.10.2017, 07:23 »
Moje wcześniejsze rozwiązanie http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=4064.0.

Teraz posiadam Cuzo i stosując odpowiednie uchwyty i fajki mogę łowić każdą metodą.

Nie widziałem Twego wcześniejszego wątku. Rozwiązanie tanie, profesjonalne i uproszczone :bravo:

Offline Geo

• Ekspert
  • Reputacja: 102
    • Galeria
« Odpowiedź #12 dnia: 25.10.2017, 11:18 »

Używałem tego lidlowskiego trójnoga i dawał radę. Należy go za pomocą linki odpowiednio przywiązać do pomostu, tak aby przypadkiem cała "instalacja" nie runęła do wody, bo wędek można już nie zobaczyć. Nie da się do tego zainstalować sygnalizatorów, chyba że zastosuje się jakieś przejściówki.

Dokładnie ten z Lidla z dospawanymi odpowiednimi nakrętkami.

Sebastian

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 150
« Odpowiedź #13 dnia: 26.10.2017, 03:32 »
Zamierzam jechać na rzekę na której są kładki, niestety bardzo małe. Zastanawiam się jak ten temat ugryźć. Nurt silny i nie wiem, czy się nie ograniczę do jednej gruntówki. W wodzie piękne brzany :)

Jeszcze jedno poglądowe zdjęcie. Jak widać "platforma" w istocie jest wielopoziomowa.

Offline Laur77

• Ekspert
  • Reputacja: 60
    • Galeria
« Odpowiedź #14 dnia: 11.02.2018, 13:40 »
Hej
Trochę odgrzany temat. Z nudów wymyśliłem sobie takie mocowania do pomostu (właściwie projekt to zlepek wielu innych znalezionych w necie). Mocowania zrobione z odpadów stalowych (kątownik, rurka) które znalazłem w firmie i z pomocą kolegi spawacza (oczywiście pokrętła nabyłem w zaprzyjaźnionym sklepie ze śrubkami). Teraz jeszcze tylko pomaluję (jak już będę mógł się sprawnie poruszać po operacji kolan) i mocowania do pomostu na sezon jak znalazł. Często też mam problem z łowieniem z pomostów ale teraz to już będzie przeszłość.
Pozdrawiam
Wawrzyn