Autor Wątek: Nowy Prezes PZW odpowiada na pytania  (Przeczytany 25145 razy)

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Nowy Prezes PZW odpowiada na pytania
« Odpowiedź #60 dnia: 05.11.2017, 17:48 »
Ja to bym tylko jedno pytanie zadał Panu Prezesowi.
Moje pytanie to " Czy jest Pan Prezes za tym ( TAK, NIE ) by  zmniejszyć liczbę okręgów do liczby województw w kraju".

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #61 dnia: 05.11.2017, 18:20 »
A tak właściwie to po co?
Pozdrawiam
Marcin

Offline Piker

• Ekspert
  • Reputacja: 183
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #62 dnia: 05.11.2017, 18:41 »
Cyt "Skarbnik ZG kol. J.Leus przedstawił wnioski dotyczące wyboru biegłego rewidenta w celu przeprowadzenia badania sprawozdania finansowego ZG PZW za rok 2017 oraz założeń do opracowania budżetu na 2018 r. Po dyskusji uchwały zostały podjęte."
Nie jest to niestety pełne rozliczenie poprzednich władz :(
Uzależniony od wędkarstwa

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #63 dnia: 05.11.2017, 18:47 »
Kolego to jest jedyne możliwe rozliczenie gdyż poprzedni ZG od delegatów dostał absolutorium.
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Piker

• Ekspert
  • Reputacja: 183
« Odpowiedź #64 dnia: 05.11.2017, 18:48 »
Kolego to jest jedyne możliwe rozliczenie gdyż poprzedni ZG od delegatów dostał absolutorium.
Ok, dziękuję za sprostowanie. Choć nienajlepsza to wiadomość, to chociaż przestanę się łudzić :D
Uzależniony od wędkarstwa

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #65 dnia: 05.11.2017, 18:55 »
Najważniejsze że te kilka osób, baronów PZW zostało odsunięte od możliwości kierowania Stowarzyszenia w przepaść, teraz powolutku trzeba to naprawiać i wprowadzać zmiany dla dobra wszystkich.
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #66 dnia: 05.11.2017, 21:00 »

Składki tej nie trzeba dzielić pomiędzy okręgi bo te i tak będą miały kasę z opłat członkowskich. Zamiast tego wysyłać te pieniądze do ZG żeby mieli kasę na rozwijanie ośrodków zarybieniowych, promocję wędkarstwa, cele statutowe czy tam większe wspomaganie kadr i sportu wędkarskiego.

Wilk cały i owca syta, jak ja to mówię ;D

Według mnie podstawą kantów i szwindli w PZW były i  są ośrodki zarybieniowe. Tak się składa, że karp jest bardzo pożądaną rybą, również przez hodowców, i często 'idzie na pniu'. Nie tylko karp.  Ośrodki zarybieniowe PZW to etaty, budynki i cała reszta. Po jakiego grzyba to komu??? O wiele lepiej, jeżeli koła same będa musiały zapewnić sobie rybę, nieprawdaż? Bo w takiej sytuacji istnieją idealne warunki aby robić wały.

Kojarzy mi się to z państwowymi spółkami, które trzeba dofinansowywać, a które niekoniecznie przynoszą zysk, jak na przykład TVP. W przypadku jeżeli same koła będa sobie zarybiać, sprawa nadużyć zostaje wyjątkowo mocno zmniejszona, zaś okręgi maja o wiele mniejsze wpływy. To kolejna rzecz mająca wpływ na finanse, kilka okręgów upadło, po przekrętach jakie tam miały miejsce. Pieniądze wędkarzy powinny nie zataczać kręgów, ale pozostawać tam gdzie wędkarze je wpłacają .

Dzięki temu można o wiele lepiej gospodarzyć, zamawiać ryby z lepszych hodowli, szukać lepszych ofert. Teraz mamy nakaz kupowania ryb od PZW, co jest dla mnie paranoją.

Panowie, nie wierzmy w sens 'rozwijania ośrodków zarybieniowych'. To, czego potrzeba to racjonalna gospodarka. Jeżeli koła będa miały wody, to same będa kombinowac jak je prowadzić, jak zarybiać, przypomnę, że operat można 'poprawiać'. Bez tego wędkarze ciągle są przekonani, że za mało się zarabia, żądają aby ryby więcej wpuszczano. Na zebraniu w kole więc im władzę wytłumaczą jak się ma sprawa. Wody nie dzierżawione można wtedy pakować rybą wręcz 'na chama'. Nie ma zaś wałków i zależności od kogoś, od okręgu, od odłowów pozyskujących tarlaka czy też kontrolnych, które również mogą służyć do 'prostowania' stanów. Im mniej zawiłości, tym lepiej. Sam okręg powinien mieć o wiele mniejszy budżet (no chyba, że zatrudni się ichtiologów), tam powinno się szukać oszczędności, i to sporych. Standardem polskim jest rozwinięcie struktur administracyjnych w zbyt dużym stopniu w tego typu organizacjach. W UK koła mające po kilka tysięcy członków i wiele wód, którymi zarządzają, nie potrzebują drogich siedzib, biur, i całej tej kasy na duperele. Działają po kosztach, bo taki jest sens ich działania, tam się nie zarabia.  W Polsce muszą to być sekretarki, księgowe, sekretarze, srarze... W Okręgu katowickim zarząd to 31 osób, a gdzie tu jeszcze pracownicy okręgu? Aby było lepiej, są jeszcze inne komisje :facepalm: Czy aby na pewno potrzeba tylu ludzi u sterów jednego okręgu? W normalnych warunkach zarząd okręgu powinien mieć z 5-7 osób z prezesem i do widzenia.

I tak na koniec. Podobno większość składki idzie na zagospodarowanie. Ciekawe jak to wygląda naprawdę. Ile z tych 230 PLN idzie na ryby. Jeżeli kroczek drogiego karpia to 12 PLN za kg, to ja powinienem zarybić wody katowickie około 10 kilogramami samego karpia kroczka, co przekłada się na jego liczbę około 40-50 sztuk. Ale liczmy dalej - 20 tysięcy członków PZW powinno zarybić 200 tonami karpia. Przecież zarybia się zaledwie ułamkiem tej kwoty. I tu jest pies pogrzebany. Tę kasę przejada okręg, tłumacząc głupio, że pieniądze idą na 'zagospodarowanie'. Ale co jest zagospodarowywane tak właściwie?

Dlatego najlepiej wędkarze wyjdą na tym, jak sami będą sobie dbać o swoje wody i je zarybiać jak zarządzą władze koła. Bo bez tego będziemy fundować stanowiska stadu działaczy i administratorów, a ryby jak nie było tak nie będzie.
Lucjan

Offline Zembro

• Ekspert
  • Reputacja: 66
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #67 dnia: 07.11.2017, 06:06 »
Kolejny wywiad z Prezesem ZG PZW Toedorem Rudnikiem. Jeszcze nie oglądałem, ale wrzucam link.
-Paweł-

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 07.11.2017, 06:49 »
18:50 o łowiskach NK
36:00 - namawia do budowy tarlisk

Pan Prezes sprawia wrażenie wyważonego i rozsądnego człowieka. Mówił, że czyta komentarze na YT czy FB i ma świadomość, że niektóre z komentarzy są pisane pod wpływem "chwili", dziękuje za wsparcie i nadzieje pokładane w nim. Zachęca do AKTYWNEGO udziału w kołach.

Mam nadzieję, że uda mu się wraz z wybranymi ludźmi poprawić stan wód w PL. Na razie jeszcze nie wiem czy PZW dostanie moją składkę na '18 ale przewaga jest na tak 60-40. Jeszcze mają czas, zobaczymy w okolicach kwietnia.

Offline maszek95

• Ekspert
  • Reputacja: 46
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #69 dnia: 07.11.2017, 07:38 »
Coś czuję, że dzięki temu prezesowi, sprzedaż składek w przyszłym roku znacznie wzrośnie.
Mój jest ten kawałek podłogi, nie mówcie mi więc co mam robić!

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
« Odpowiedź #70 dnia: 07.11.2017, 07:47 »
Bardzo się cieszę jak słucham tego człowieka. Trzeba go dopingować, pisać zachęcające komentarze aby nie odpuścił.
Szkoda tylko, że wiele osób tego nie rozumie. Dalej bredzą smuty, i zamiast człowiekowi dodawać skrzydeł, to baran jeden z drugim je podcinają. Mam nieoficjalną informację, że Rudnik został wybrany nawet wbrew głosom ministerstwa.
Widać więc gołym okiem, że już na starcie dokonała się wielka rewolucja.
Idę na YT napisać chłopu pozytywny komentarz.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
« Odpowiedź #71 dnia: 07.11.2017, 07:51 »
Trzeba go dopingować, pisać zachęcające komentarze aby nie odpuścił.

To jest bardzo ważne i proszę wszystkich, by o tym nie zapomnieli. Żeby go troglodyci nie zahukali.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #72 dnia: 07.11.2017, 08:13 »
Mówiłem wam że jest dobrze.... zobaczymy jak będzie ??? - jedno jest pewne jest inaczej.....
Trwają prace nad zmianą ustawy o rybactwie - sam jestem ciekawy czy coś uda się zmienić..... zmiana prawa to podstawa do zmian .....
Maciek

Offline JKarp

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #73 dnia: 07.11.2017, 08:33 »
Bardzo się cieszę jak słucham tego człowieka. Trzeba go dopingować, pisać zachęcające komentarze aby nie odpuścił.
Szkoda tylko, że wiele osób tego nie rozumie. Dalej bredzą smuty, i zamiast człowiekowi dodawać skrzydeł, to baran jeden z drugim je podcinają. Mam nieoficjalną informację, że Rudnik został wybrany nawet wbrew głosom ministerstwa.
Widać więc gołym okiem, że już na starcie dokonała się wielka rewolucja.
Idę na YT napisać chłopu pozytywny komentarz.
Dokładnie to samo odpisałem AzK - wspierać, motywować, zachęcać, być życzliwym a na samym końcu wymagać.
JKarp

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
« Odpowiedź #74 dnia: 07.11.2017, 08:34 »
Dodam tylko, że Rudnik polubił wczoraj naszą Złotą Rybkę.