Autor Wątek: Poszukiwana skuteczna metoda  (Przeczytany 6004 razy)

Offline Razor88

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 15
Poszukiwana skuteczna metoda
« dnia: 28.10.2017, 10:17 »
Witam Panowie,
Mam obok domu zbiornik specjalny PZW na którym obowiązuje całkowity zakaz używania zanęt sypkich i peletów.
Jedyną dozwoloną metodą nęcenia są nasiona i robaki w ilości nie większej niż 0,5l.

Dodam, że średnia głębokość to 1,5m, jest duża populacja karpia i amura.
Ryba stoi już daleko od brzegu na 50-70m.
Jaką technikę łowienia polecacie na takie łowisko o tej porze roku?

Pozdrawiam wszystkich

Offline didek_b

• Ekspert
  • Reputacja: 73
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Poszukiwana skuteczna metoda
« Odpowiedź #1 dnia: 28.10.2017, 10:46 »
Hej. Ja spróbowałbym feedera z podajnikiem do białych robaków. Ale co ja tam wiem... ;)
 Koledzy na pewno coś Ci tutaj zasugerują.
"...Ryby pływają na niby..."
     Pozdrawiam:  Dawid.

Offline bart23

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 19
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 28.10.2017, 10:48 »
Myślę kolego że powinieneś spróbować koszyka na białe robaczki np taki z Drennana, jest to fajna i skuteczna metoda jesienią i wiosna.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 28.10.2017, 10:48 »
Jeśli można ziarna, a pelletów nie (co wg mnie jest bzdurą, bo powinno być odwrotnie), to stawiaj na gotowaną konopię z odrobiną kukurydzy.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline grych

• Ekspert
  • Reputacja: 53
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 28.10.2017, 11:23 »
Możesz to wszystko podać w glinie. Do gliny jeszcze jakiś zapach (zapach to nie zanęta ;)) i gitara ;) 

Offline Razor88

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #5 dnia: 28.10.2017, 14:44 »
Jeśli można ziarna, a pelletów nie (co wg mnie jest bzdurą, bo powinno być odwrotnie), to stawiaj na gotowaną konopię z odrobiną kukurydzy.
A czemu myślisz, że to bzdura? Ostatnio gdzieś czytałem, że pelety ze względu na wysoką zawartość substancji oleistych są długo trawione przez ryby w niskich temperaturach, co może powodować zwyrodnienia układu pokarmowego.

Offline Razor88

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #6 dnia: 28.10.2017, 14:48 »
Dziękuje za podpowiedzi, szczerze nie pomyślałem nawet o glinie, ale może być ciekawą alternatywą wymieszana z odpowiednim atraktorem i drobnymi robakami. A co myślicie o PVA w połączeniu z robakami i ziarnami?

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 28.10.2017, 14:58 »
A czemu myślisz, że to bzdura? Ostatnio gdzieś czytałem, że pelety ze względu na wysoką zawartość substancji oleistych są długo trawione przez ryby w niskich temperaturach, co może powodować zwyrodnienia układu pokarmowego.

Jeżeli używasz pelletów pstrągowych (dla drapieżników ogólnie z wysoką zawartością oleju) jako zanęty to tak jest.

Offline Razor88

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #8 dnia: 28.10.2017, 15:50 »

Jeżeli używasz pelletów pstrągowych (dla drapieżników ogólnie z wysoką zawartością oleju) jako zanęty to tak jest.
Więc może dlatego zakazali używania peletów? Bo nie są w stanie kontrolować kto jakich używa?

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 28.10.2017, 15:52 »
Spytaj się osób które to zrobiły (np. w tym kole PZW) bo ja z fusów nie wróżę :)

Jeżeli to jest zbiornik wody pitnej to musieli ale to wszystko przypuszczenia.

Online Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #10 dnia: 28.10.2017, 21:28 »
Nie wolno używać pelletów i zanęt, bo wprowadzają duży ładunek biogenów. W wielu przypadkach to bardzo słuszne podejście, bo trzeba dbać aby nie było jakiś zakwitów lub przyduchy.

Do wyboru masz kilka technik, ale na 50-70 metrów zostaje grunt. Możesz spróbować tzw. bolt riga i podajnika do białych z Drennana. To świetna broń na lina, karpia czy leszcza. Możesz też użyć konopi. Tutaj spreparowane z dodatkiem soli, wkładasz do PVA. I łowisz albo z podajnikiem do Metody i amortyzatorem, albo z jakimś zestawem karpiowym, gdzie dajesz kiełbaskę. Jako przynętę możesz dać białe, martwe białe, rosówkę, kukurydzę. Jednak o tej porze roku mięsne rzeczy powinny być skuteczne.

Możesz też zrobić coś w rodzaju zanęty, gdzie glinę mieszasz z mielonymi konopiami i całymi, i tego używasz w koszyku, można dodać siekanej dendrobeny, kukurydzy. O wiele jednak wygodniej jest użyć podajnika do białych. Jednak potrzebujesz dobrych ilości aby łowić karpie, wybierałbym się z litrem :)
Lucjan