1. Według mnie chodź jeszcze swojego miksu nie zrobiłem (ale powstanie on już w przyszłym tygodniu), nie trzeba go modyfikować (bynajmniej narazie). Ja myślę w ten sposób. Skoro Luk łowi ryby na swoim miksie i ma efekty więc po co kombinować? Ja zrobię mix tak jak podaje Luk i będę go testował. Dopiero wtedy po testach nad wodą, mam na myśli różne zbiorniki na których łowie , będę mógł wyciągnąć wnioski. Czy mix należy modyfikować... Czy zostawić jak jest. Być może wogóle to się nie sprawdzi na moich wodach , lub na odwrót. Nie widzę potrzeby zmian bez ówczesnych testów. Kilka lub kilkanaście wypadów. Jeden wyjazd na ryby nie wnosi nic do testów.
2.Odnośnie dodatków , kiedyś eksperymentowałem bardzo dużo, z dodatkami , zanętami itd. Próbowałem znaleźć, stworzyć sukces mieszanke.Dodatkowo robiąc tego duże ilości i sypiąc do wody bez liku. Po kilku latach experymentów i porównań. Informacji od bardziej doświadczonych wędkarzy. Doszedłem do wniosku że coś takiego nie istnieje. Jeśli użyjemy dobrej zanęty,dobrej jakości (mam na myśli dobrego producenta) ta zanęta będzie miała wszystko w sobie co potrzeba. Naprawdę nie trzeba jej dodatkowo podrasowywać różnymi dodatkami, zapachami itd. Nie mówie że jest to złe te experymentowanie , bo gdy to robiłem to sprawiało mi to wiele frajdy. Dziś wiem że poprostu nie miało to sensu. Nie wpływało to na moje wędakrskie wyniki , a o to tutaj chodzi.
3.Narazie nic nie będę zmieniał.
4.I tutaj bym się skupił nad przygotowaniem tej mieszanki a dokładnie nad jej nawilżeniem i właściwej konsystencji. Aby ten miks spełnił swoje zadanie. Czyli dobrze się formował w foremce, właściwie kleił i po wpadnięciu do wody jego czas rozmywania (pracy) na dnie był max do 10-15min.
5.Co do dodatków klejących. Te które wymieniłeś są ok. Dodatkowo masz jeszcze różne kleje do zanęt. Możesz też używać bentonitu. Super kleji zarówno gliny,zanęty,oraz przynęty w nim podawane. Inną i uważam że tutaj może się sprawdzić do miksu (trzeba przetestować) opcją może być cooler. Kolejny klej z tym że kleji on dobrze na powietrzu a za to bardzo szybko puszcza w wodzie. Używałem do ziemii ale nigdy do czystej zanęty.
Pozdrawiam.