Na wstępie Witam wszystkich serdecznie.
Po obejrzeniu filmów LUK-a, poczytałem na forum SiG i postanowiłem po latach przerwy wrócić do łowienia. Zaczął bym na nowo od spławika, potem na metodę ale po kolei. Jestem ogólnie w szoku lekkim jaki jest ogrom sprzętu na rynku i tu mam problem. Prosiłbym o pomoc w wyborze wędki i kołowrotka, z resztą sprzętu jakoś poradzę. Będę łapał głownie na dwóch jeziorkach, jedno mniejsze, głębokość do 2,5 m, rybki to płocie, karasie, liny, z pomostów i dosyć blisko tak do do 20 m. Drugie jezioro jest dużo większe i głębsze, około 4-5 m, rybki to płocie, liny, leszcze, karpiki, odległość może 30-40 m od brzegu. Podejrzewam, że rybki nie większe jak 2-3 kg i to jak dopisze szczęście. Spławiki raczej lekkie, wagglerki 1,5 g, 2,0 g i 3,0 g, dalej i głębiej pewnie przelotowe spławiki ale też nie jakieś ogromne, tak do 6,8,10 g. Mam kilka typów i zgłupiałem już co wybrać.
Wędki:
Browning Black Magic Competition Match 3.90 / 20 g
Daiwa Ninja Match 13FT 3.96 / Waggler
Tubertini Xenia 3,90 Light 4-15 g
Trabucco Precision XT Match 3,90 ( nie pamiętam wagi ale widziałem, że nie miała żadnego plusa w nazwie)
Kołowrotki:
Drennan Red Range Float
Mistrall Aqua Mach FD 30 3000
Spro Passion 740 Match
Będę wdzięczy za odpowiedzi, podpowiedzi i sugestie. Jeżeli macie propozycję inne, chętnie zobaczę. Proszę o wyrozumiałość i cierpliwość. Marcin.